Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.11.2015 г.

Десертни сортове лози

Изборът е голям, но много важен

n/a

Рано зреещи: Перл дьо Ксаба. Унгарски сорт, разпространен в почти всички лозарски страни на света поради изключителната му ранозрелост. При нашите условия гроздето му узрява в края на юли и началото на август. Характеризира се със слаба студоустойчивост, но при измръзване лозите проявяват добра възстановителна способност. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж.

Гроздът е средно голям, зърното е средно едро (около 1,80 г) с приятен мискетов аромат. Корицата му е тънка, оцветена жълто-кехлибарено. Зърната, особено при валежи, лесно се напукват и се нападат от сиво гниене. След беритба бързо завяхват и губят външния си вид, поради което гроздето не подлежи на продължителен престой и дълъг превоз. Зрялото грозде много се напада от оси и птици.

Лозите от този сорт са средно растящи. Отличават се с добра родовитост. Подходяща е смесената резитба - чепове с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи, независимо от формировката. Според формировката добивът от лоза варира между  3 и 5,5 кг. Може да се отглежда докъм 600 м надморска височина.

Мечта. Узрява с няколко дни по-късно от Перл дьо Ксаба. Гроздът е средно голям, със средно тегло около 250 г. Зърното е средно едро, с тегло около 3,70 г, с приятен мискетов аромат. Не се напуква като Перл дьо Ксаба, поради което е практически устойчиво на сиво гниене. Гроздето запазва свежия си вид при кратковременно съхранение и транспорт. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж 

Лозите са средно растящи, с много добра родовитост. При високи формировки (асмовидно) резитбата може да е само на чепове с по две очи. Студоустойчивостта им е слаба, но са с добра възстановителна способност. Средният добив от лоза е 4,5-6,0 кг. Може да се отглеждат и в по-хладни райони при надморска височина 600-700 м.

Черна перла. Гроздето му узрява в началото на август. Гроздът е средно голям, с тегло около 300 г. Зърното е средно едро, с тегло около 4 г. Има приятен мискетов аромат. Корицата му е средно дебела, тъмносиня на цвят, жилава, поради което гроздето не се напада от оси.

Лозите са средно растящи, с много добра родовитост. При високи формировки изисква къса резитба - чепове с по две очи. Средният добив на грозде е 5-6 кг от една лоза. Когато се оставят дълги плодни пръчки, лозите се претоварват, леторастите остават тънки, слаби и растенията бързо закържавяват. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж. Проявява средна устойчивост на ниски зимни температури и добра възстановителна способност след измръзване. Може да се отглежда до 600-700 м надморска височина.

Зрялото грозде е практически устойчиво на сиво гниене, запазва добър външен вид при транспорт и кратковременно съхранение.

Армира. Узрява по същото време, когато и Перл дьо Ксаба. Гроздът е средно голям, рехав, с тегло около 400 г. Зърното е средно едро, продълговато и към върха заострено. Средното му тегло е около 5,0 г.

Лозите са силно растящи, с добра родовитост. При високи формировки резитбата трябва да е къса - чепове с по две очи, за да не се претоварват. Когато формировката е такава, добивът на грозде от лоза е 4-5 кг. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж. Не е студоустойчив, но любителите може да го отглеждат до към 600-700 м надморска височина.

Супер ран Болгар. Това е един от най-разпространените ранни сортове у нас, отглеждан в промишлени насаждения. Гроздето му узрява през първата десетдневка на август. Гроздът е средно голям до голям с тегло около 250-300 г. Зърното е едро, продълговато с тънка, жилава, жълто-зелена до кехлибарена кожица. Средното тегло на зърното е 4-5 г.

Лозите са средно до силно растящи с висока плодовитост. Изисква смесена резитба - чепове с по две очи и плодни пръчки с по 8 до 12 очи. При полувисока формировка средният добив на грозде от лоза е 4-6 кг. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж, но студоустойчивостта му е слаба. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене и запазва свежия си вид при транспорт и продължително съхранение.

Плевен. Гроздето му узрява през първата половина на август. Гроздът е средно голям до голям, рехав, с тегло около 250 г.  Зърното е много едро (5-6 г) с жълто-зелена тънка кожица, месесто, сочно, с неутрален вкус.

Лозите са силно до буйно растящи, с добра родовитост. Подходяща за него е смесената резитба - чепове с по две очи и плодни пръчки с по 10-12 очи. При полувисока формировка средният добив от лоза е 4-5 кг. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж, но в хладна пролет ресите може да се източват в мустаци. При валежи по време на зреенето зърната често се напукват и загниват. При нормални условия гроздовете дълго запазват свежия си вид и издържат на транспорт. Сортът може да се отглежда до 600-700 м надморска височина.

Мискет ран. Узрява в началото на август. Гроздът е средно голям, с тегло около 260 г. Запазва добре външния си вид и издържа на транспорт и краткотрайно съхранение. Зърното е средно едро (4-5 г), овално, със силен мискетов аромат. Кожицата му е средно дебела, крехка, тъмносиньо оцветена.

Лозите са средно до силно растящи, с много добра родовитост. Независимо от формировката, подходяща е смесената резитба – чепове с две очи и плодна пръчка с 8 -12 очи. При високи формировки (Мозер) средният добив е 4-5 кг от лоза. Може да се отглежда в по-хладни райони до 600-700 м надморска височина.

Кардинал. Гроздето му узрява към средата и през втората половина на август. Гроздът е средно голям до голям, около 280 г, полусбит до рехав. Зърното е едро до много едро (около 8 до 10-15 г), със средно дебела, крехка и пурпурно оцветена кожица.

Лозите са силно растящи, с много добра родовитост. При високи формировки плододава добре и при къси резитби - чепове с по две очи, а средният добив на грозде  е 4-6 кг от лоза.

Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж, но е чувствителен на вирусни заболявания. Слабо студоустойчив е и трудно се възстановява след измръзване. При съответни грижи срещу измръзване през зимата може да се отглежда в по-високи райони (до 700 м надморска височина), тъй като узрява рано.

Мискет тракийски. Узрява около средата на август. Гроздът е средно голям до голям (около 300 г), сбит до полусбит. Отделни гроздове достигат и до 1,5 кг. Зърното е едро, с тънка, крехка жълто-зелена кожица, месесто, сочно и с приятен мискетов аромат.

Лозите са средно растящи, с много голяма родовитост. При всички формировки подходяща е късата резитба на чепове с две или с едно око. Средният добив на грозде е около 6 кг от лоза при полувисоките формировки. Когато се оставят дълги плодни пръчки, гроздето остава дребно и недоброкачествено. Колтуците са също много родовити и при благоприятна есен дават допълнителна реколта. Сортът е практически устойчив на сиво гниене, слабо студоустойчив е, но има добра възстановителна способност след измръзване. При подобаващи грижи срещу измръзване през зимата може да се отглежда до 600 м надморска височина.

Мискет русенски. Спада към групата на много ранните сортове. Гроздето узрява в началото на август. Гроздът е средно голям до голям (около 300 г), рехав, често крилат. Зърното е едро (около 0,5 г), месесто1, сочно, с дебела, крехка, тъмновиолетова кожица. Гроздето е устойчиво на напукване и практически на сивото гниене. След беритбата запазва относително дълго време външния си вид и е подходящо за транспорт и краткотрайно съхранение.

Лозите са средно растящи, с много добра родовитост. При всички формировки подходяща е смесената резитба - чепове и плодни пръчки с 10-12 очи.

Средният добив на грозде от лоза е 5-6 кг.

Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж, има средна студоустойчивост и може да се отглежда до 600-700 м надморска височина.

Мискет ран хамбургски. Отнася се към групата на най-ранните сортове. Гроздето му узрява през първата десетдневка на август. Гроздът е средно голям (около 240 г), рехав. Зърното е средно едро (около 3,5 г), месесто, със силен мискетов аромат, кожицата е  тънка, крехка, винено-виолетова на цвят. При транспорт и съхранение гроздето запазва външния си вид. Практически е устойчиво на напукване и сиво гниене.

Лозите са средно до силно растящи, с много добра родовитост. Подходяща е смесената резитба - чепове с по две очи и плодни пръчки с по 10-12 очи. Средният добив на грозде при полувисока формировка е около 4,5 кг от лоза. Сортът е със слаба студоустойчивост, но с добра възстановителна способност. Любителите може да го отглеждат до 600 м надморска височина.

Свежест. Узрява около средата на август. Гроздът е средно голям (около 370 г), полусбит. Зърното е едро (4,5 г), овално, месесто, с неутрален вкус и добре изразена свежест поради повишената му киселинност. Гроздето е издръжливо на транспорт и устойчиво на сиво гниене.

Лозите са средно растящи, със сравнително висока родовитост. Поддържащата резитба при всички формировки е къса - чепове с по две очи.

Средният добив на грозде е около 4,5 кг от лоза.

Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж и проявява относително добра студоустойчивост. Любителите могат да го отглеждат до 500 м надморска височина.

Загоре. Узрява през първата половина на август. Гроздът е голям (около 300 г), рехав. Зърното е много едро (около 6,5 г), месесто, хрупкаво, с неутрален вкус и тънка, крехка жълто-зелена кожица.

Лозите са силно растящи, с много добра родовитост. При всички формировки подходящата резитба е смесената - чепове с по две очи и плодни пръчки с по 8-12 очи. Средният добив на грозде е около 5 кг от лоза.

Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж, проявява относително добра устойчивост на напукване и сиво гниене. Слабо студоустойчив е, но любителите, при съответни грижи, могат да го отглеждат докъм 600 м надморска височина.

Мискет плевенски. Гроздето му узрява около средата на август. Гроздът е средно голям (около 240 г), полусбит. Зърното е средно едро (3,5-4,0 г), месесто, сочно, с лек мискетов аромат и тъмносиня дебела и крехка кожица.

Лозите са средно растящи, средно родовити. Подходящата резитба е смесени плодни звена -  чепове с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи. Средният добив на грозде е около 4,5 кг от лоза.

Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж. След беритба гроздето запазва продължително време свежия си вид, издръжливо е на транспорт и съхранение и е устойчиво на сиво гниене. Подходящ е за отглеждане до 500 м надморска височина.

Тракия. Гроздето му узрява около средата на август. Гроздът е голям до много голям, със средно тегло около 400 г, но някои гроздове достигат 1-2 кг. Зърното е едро (около 4,0 г) месесто, сочно, с неутрален вкус и жълто-зелена дебела жилава кожица.

Лозите са силно растящи, много родовити. Подходящата резитба е късата - чепове с две или едно око.

Сортът е слабо студоустойчив, но при съответни грижи срещу измръзване любителите може да го отглеждат до 600 м надморска височина.

Брестовица. Гроздето му узрява през втората половина на август. Гроздът е средно голям до голям, със средно тегло около 250-300 г, полусбит до рехав. Зърното е много едро, със средно тегло около 7-8 г, но отделни зърна достигат 15-20 г.

Лозите са силно растящи, с добра родовитост. Подходящата резитба е смесеното плодно звено - един или два чепа с по две очи и плодна пръчка с 10-12 очи. Когато натоварването на лозите с очи по време на резитбата е слабо, възможно е източването на ресите в мустаци. Средният добив на грозде от лоза е 6-8 кг при полувисока формировка. Сортът е слабо студоустойчив, но любителите при съответни мерки срещу измръзване през зимата може да го отгледат до 500 м надморска височина.

Русенско едро. Узрява през втората половина на август и началото на септември. Гроздът е средно голям до голям (средно около 450 - 500 г), рехав. Зърното е много едро (около 8,0 г), месесто, със слаб мискетов аромат, цилиндрично, леко прищипнато в средата, със средно дебела, жилава, жълто-зелена кожица. Зърната са изравнени по големина в грозда.

Лозите са силно растящи. Независимо от формировката, ежегодната резитба е поддържане на смесено плодно звено - чепове с две очи и плодна пръчка с 10-12 очи. Средният добив на грозде от лоза е около 5 кг.

Проявява склонност към изтачане на ресите в мустаци в хладна пролет или недостатъчно натоварване на лозите с плодни очи. Не проявява склонност  към милерандаж. Препоръчва се да се отглежда до 400 м надморска височина.

Велика.Това един от най-новите български сортове. Признат е  през 2001 г. и вече е обърнал вниманието на лозарите от много страни. Гроздето му узрява рано – през втората половина на август, но най-впечатляващи са генетичните му заложби за висок добив, големината на гроздовете и едрината на зърната. Средното тегло но гроздовете е 560 г. Зърната са едри, със средно тегло 13 г, месести, хрупкави, с хармоничен вкус, предпочитани от консуматора и заради крехката средно дебела кожица. Тя е тъмночервена до тъмновиолетова с восъчен налеп.

Лозите от този сорт са силно растящи и много родовити. Подходящи са за асмовидно отглеждане. За най-предпочитана формировка се приема повдигнат Гюйо и ежегодна резитба на две плодни пръчки с по 12-14 очи и 4-5 чепа с по две очи. Средният добив от лоза надхвърля 9 кг, а средният добив от декар е над 3 тона.

По устойчивост на болести и на ниски зимни температури не се отличава от повечето отглеждани сортове у нас. Може да се отглежда на надморска височина колкото Болгар –  до около 400 метра.

Ряхово.Това е един от най-новите български ранни десертни сортове. Гроздето му узрява около средата на август. Гроздовете са средно големи, със средно тегло 447 грама. Зърната са много едри, със средно тегло 7,4 г, продълговати, с жълто-зелена до кехлибарена, средно дебела ципа, покрита умерено с восъчен налеп. Месестата част е хрупкава, с едва доловим мискетов аромат, а сокът е безцветен.

Подходящата резитба е смесената – в случай на приземно отглеждане – 1-2 плодни пръчки  с 14-16 очи и 3-4 чeпа с по две очи, а при средно стъблено оглеждане и формиране на къси рамена плодните пръчки се оставят на 10-12 очи, докато броят на чеповете с по-две очи нараства на 4-6.

Средният добив от лоза е 5,55 кг.

Сортът е средно чувствителен на мана, оидиум и сиво гниене.

Янтар. Узрява през втората половина на август. Гроздът е средно голям (около 300 г), коничен, полусбит. Зърното е средно едро (около 4,5 г), месесто, яйцевидно, със силен аромат на ванилия.

Лозите са средно растящи, с добра родовитост. Поддържащата резитба е чепове с две очи и плодни пръчки с 8-10 очи. Средният добив на грозде от лоза  е около 5 кг. Практически гроздето е устойчиво на сиво гниене и понася транспорт и съхранение. 

Може да се отглежда до 600 м надморска височина.

Пловдивски рубин. Узрява около средата на август. Гроздът е голям (около 480 г), коничен, полусбит до рехав. Зърното е средно едро до едро (около 5-6 г), месесто-сочно, с приятен вкус, със средно дебела, крехка, тъмно оцветена кожица.

Лозите са силно растящи, слабо студоустойчиви, много родовити, поради което при всички формировки резитбата трябва да е само на чепове с две очи. Средният добив на грозде от лоза при формировка Омбрела е около 15 кг.

Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж. Гроздето запазва свежия си вид при съхранение и транспорт, практически е устойчиво на сиво гниене.

Може да се отглежда до 500-600 м надморска височина.

Мискет дунавски. Узрява около средата на август. Гроздът е средно голям (около 230 г), коничен и силно сбит. Зърното е едро (6-7 г), овално, месесто-сочно, с мискетов аромат.

Лозите са силно растящи, много родовити, поради което ежегодната резитба трябва да бъде на чепове с две очи. Средният добив на грозде от лоза при средностъблена формировка е 5-6 кг, а от отделни лози достига до 8-9. Родовити са и колтуците, гроздето на които узрява до есента.

Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене и запазва свежия си вид при транспорт и съхранение.

Може да се отглежда до 600-700 м надморска височина.

Чауш. Много стар сорт, отглеждан широко в миналото, сега изместен от по-съвременни, но предпочитан в личните стопанства поради ценните си качества.

Гроздето му узрява в края на август. Гроздът е голям (около 360 г), коничен, понякога крилат, полусбит до много сбит.

Лозите са силно растящи, с добра родовитост. При стъблено отглеждане резитбата трябва да бъде на чепове с две очи, а при формировка Гюйо - чепове и плодни пръчки с 10-12 очи. Средният добив на грозде от лоза е около 6 кг.

Гроздето е устойчиво на сиво гниене, издръжливо на транспорт и съхранение. Поради това че цветовете му са женски, по време на цъфтежа трябва да се опложда с прашец от цъфтящи едновременно с него сортове - Мискет хамбургски, Димят и др.

Подходящ е за отглеждане до 600 м надморска височина.

Шасла доре. Узрява през втората половина на август. Гроздът е средно голям, средното му тегло е около 160 г, но отделни гроздове достигат и 560 г, цилиндрично-коничен, често с едно крило, полусбит. Зърното е средно едро (около 3 г), месесто, с неутрален вкус и тънка, жилава, жълто-зелена кожица. В едно зърно има по 4 семена, което е недостатък в съчетание с относително по-дребните зърна.

Лозите са средно растящи, с много добра родовитост. Реже се само на чепове с две очи, независимо от формировката. Оставянето на плодни пръчки води до претоварване, в резултат на което растенията отслабват и закържавяват.

Лозите проявяват сравнително добра студоустойчивост и може да се отглеждат до 500-600 м надморска височина.

 

Средно зреещи

Болгар. Изключително ценен средно рано зреещ десертен сорт. Узрява около средата на септември. Гроздът е голям (около 450 г), коничен. Зърното е много едро (5-8 г), продълговато, месесто, с приятен аромат. Кожицата е дебела, жилава, кехлибарено-зелена.

Лозите са силно растящи, с много добра родовитост. При високи формировки на отглеждане резитбата трябва да е смесена - чепове с две очи и плодни пръчки с 10-14 очи. Средният добив от лоза при стъблено отглеждане е 8-10 кг. Поради слабата му студоустойчивост сортът може да се отглеждат до 400 м надморска височина.

Мискет хамбургски. Узрява през първата половина на септември. Гроздът е средно голям (около 280 г), разклонен. Зърното е едро (около 4 г), овално, с тъмносиня, дебела и жилава кожица, месесто-сочно, със силен мискетов аромат.

Лозите са средно растящи, с много добра родовитост. При стъблено отглеждане препоръчваната резитба е на чепове с две очи. За него е подходяща и формировката Гюйо - чепове с две очи и плодна пръчка с 12-14 очи. Средният добив на грозде от лоза при средностъблена формировка е около 4 кг.

Поради средната му студоустойчивост препоръчваната надморска височина на отглеждане е до 400 м.

Италия. Узрява към края на септември. Гроздът е голям (около 400 г), коничен, полусбит. Зърното е много едро (около 6 г), овално, с дебела, крехка, кехлибареножълта кожица, месесто-сочно, с приятен мискетов аромат.

Лозите са силно растящи, родовити. При високи формировки резитбата трябва да е смесена - чепове с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи. Средният добив на грозде от лоза при стъблените формировки е 5-6 кг.

Поради късния срок на узряване не е подходящ за отглеждане в райони с надморска височина повече от 300-350 м. Препоръчва се за най-топлите райони на страната.

Сензо. Сортът е с двойна употреба. Освен като десертен, използва се ии за направата на свежи трапезни вина, неподходящи за стареене. Узрява около средата на септември. Гроздът е средно голям (около 250 г). Зърното е едро (3,8-4,5 г), яйцевидно, със средно дебела, жилава, тъмносиньо оцветена кожица, сочно-месесто, с хармоничен вкус, без аромат. Отличава се с добра съхраняемост през зимата, но все пак е чувствителен на сиво гниене.

Лозите са средно растящи, високо родовити. При всички формировки препоръчваната резитба е на чепове с две очи и плодни пръчки с 8 -12 очи. Когато се отглежда асмовидно, може да е и само на чепове с две очи. При формировка Гюйо средният добив на грозде от лоза е около 6-7 кг. Слабо устойчив е на ниски зимни температури.

Алфонс Лавале. Узрява около средата на септември. Гроздът е средно голям (около 300 г), цилиндрично-коничен, крилат, полусбит. Зърното е едро (6-7 г), овално, с дебела, жилава, синьо-черна кожица, месесто, с тръпчив вкус при непълна зрялост.

Практически е устойчив на сиво гниене, но е податлив на оидиум. Гроздето е подходящо за съхранение през зимата.

Лозите са силно растящи, с добра родовитост. При всички формировки подходящата резитба е смесено плодно звено - чепове с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи. Асмовидно отглежданите лози може да се режат само на чепове с две очи. При средностъблено отглеждане добивът на грозде от лоза е 5-6 кг.

Слабата студоустойчивост на лозите и сравнително късният срок на узряване на гроздето не дават възможност да се отглежда в райони с повече от 400 м надморска височина.

Палиери. Това е средно до късно зреещ сорт. Гроздето му узрява през втората половина на септември. Гроздът е средно голям до голям (около 300-400 г), полусбит до рехав. Зърното е много голямо (6-7 г) с дебела, жилава тъмносиня кожица, месесто-сочно, с неутрален хармоничен, леко тръпчив вкус.

Лозите са силно растящи, с висока родовитост, но не са устойчиви на ниски зимни температури, което го прави пригоден за отглеждане в относително по-топлите райони на страната.

 

Късно зреещи

Петричка есен. Много късен сорт. В района на Петрич гроздето му узрява  към края на октомври. Гроздът е средно голям (около 250 г). Зърното е средно едро (2,5-3 г), с дебела, жилава жълто-зелена кожица, месесто, с неутрален вкус.

Лозите са силно растящи, с много висока родовитост. Подходящи са късата и смесената резитба. Асмовидно отглежданите лози добре плодоносят и само при къса резитба - чепове с две очи. Може да се отглежда и по формировката Гюйо - чепове и плодни пръчки.

Късният срок на узряване и добрата съхраняемост на гроздето през зимата са ценни качества на сорта от гледище на удължаването на периода на консумация. Но като късен сорт може да се отглежда само в най-топлите райони на страната.

Алмерия. В района на Петрич и Сандански гроздето на този сорт узрява в края на октомври и началото на ноември. Гроздът е средно голям, коничен, полусбит, със средно тегло около 300 г. Зърното е овално, средно едро, с жилава, дебела жълто-зелена кожица, месесто, с неутрален вкус.

Лозите са силно растящи и много родовити. При всички формировки препоръчваната резитба е чепове с две очи и дълги плодни пръчки с 10-12 очи. Средният добив от е 4-6 кг от лоза при средностъблените формировки. Гроздето е издръжливо на дълъг транспорт и може с успех да се съхранява и през зимните месеци.

Недостатък на сорта е, че цветовете му са женски, което налага допълнително опрашване. Поради тази причина на основата на него е селекциониран сортът Калмерия, който се отличава от Алмерия единствено по устройството на цвета и може да се самоопрашва.

Късният срок на узряване предопределя възможността да се отглежда у нас само в най-южните райони на страната.

 

Безсеменни сортове

Русалка. По срок на узряване се отнася към рано зреещите сортове. Гроздето му узрява през първата десетдневка на август. Гроздът е средно голям до голям (около 250 г). Зърното е средно едро (около 2,5 г), овално, с тънка, крехка жълто-зелена кожица, месесто, напълно без семена. От зърната се получават качествени стафиди. Податливи са на напукване при влажно време, вследствие на което се напада от оси и други насекоми, както и от сиво гниене.

Лозите са средно до силно растящи, отличаващи се с голяма родовитост. При всички формировки резитбата е на чепове с две очи. Сортът проявява слаба устойчивост на ниски зимни температури, но ранният срок на узряване позволява да се отглежда докъм 600 м надморска височина.

Русенско без семе. Средно рано зреещ сорт. Гроздът му узрява през първата половина на септември. Гроздът е средно голям (около 300 г), полусбит. Зърното е средно едро (3-3,5 г) с дебела крехка жълто-зелена кожица, месесто, с неутрален вкус. Зърната са без семена или със слабо развити рудименти. Подходящи са за консумация в прясно състояние и направа на стафиди.

Лозите са силно растящи, с добра родовитост. При всички формировки се препоръчва резитба на смесено плодно звено – чеп с две очи и плодна пръчка с 10-12 очи. Средната му студоустойчивост и срокът на узряване дават възможност да бъде отглеждан докъм 400 м надморска височина.

Русалка-3. Гроздето му узрява около средата на август. Гроздът е средно голям до голям (около 400 г). Зърното е средно едро до едро (около 5 г), със средно дебела, крехка тъмносиня кожица, месесто. Семената са меки рудименти, които не се чувстват при ядене.

Лозите са силно растящи, с много добра родовитост. При всички формировки резитбата трябва да е на смесено плодно звено - чепчета с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи.

Може да се отглежда докъм 500-600 м надморска височина.

Русалка-1. Гроздето му узрява към края на август. Гроздът е много голям. Средното му тегло е около 600 г, но отделни гроздове достигат и 1600 г. Зърното е много едро (около 7-8 г) със средно дебела, жълто-зелена кожица, месесто1 с неутрален вкус, напълно безсеменно.

Лозите са силно растящи, с много добра родовитост. Плодоноси много добре при резитба на чепове и плодни пръчки, както и само на чепове. Може да се отглежда до 600 м надморска височина.

Хибрид VI-4. Гроздето му узрява през втората половина на септември. Гроздът е средно голям (около 400 г), коничен, полусбит. Зърното е едро (4 - 6 г), продълговато, със средно дебела, крехка, жълто-зелена кожица, месесто, с неутрален вкус, напълно безсеменно или с недоразвити семена (рудименти), които не се чувстват при ядене.

Лозите са силно растящи, с добра родовитост. При всички формировки препоръчваната резитба е смесено плодно звено - чеп с две очи и дълга плодна пръчка с 10-12 очи. Поради сравнително късното му узряване Хибрид VI-4 може да се отглежда само в по-топлите райони на страната.

Хибрид V-6. Узрява в края на септември. Гроздът е голям (около 400 г), кръстат и сбит. Зърното е средно едро (около 4 г), с дебела, крехка, жълто-зелена кожица, месесто, с неутрален вкус. Семената са слабо развити рудименти, които не се чувстват при ядене.

Лозите са средно растящи с добра родовитост. Препоръчваната резитба при всички формировки е смесеното плодно звено - чепчета с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи. За отглеждането му са подходящи топлите райони на страната.

Тракийска перла. Узрява около средата на септември. Гроздът е много голям (около 450 г, но отделни гроздове достигат и 1 кг). Зърното е средно едро (около 2,5 г), овално, със средно дебела, жълто-зелена кожица, месесто, с неутрален вкус, напълно безсеменно или със слабо развити рудименти.

Лозите са силно растящи, с много добра родовитост. Препоръчваната резитба при всички формировки е смесеното плодно звено - чепове с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи. Подходящи за отглеждането му са по-топлите райони на страната.

Славянка. Узрява през втората половина на септември. Гроздът е голям до много голям (около 600 г, но отделни гроздове достигат до 2 кг), разклонен, полусбит. Зърното е средно едро (2,5 г), овално, със средно дебела, крехка, жълто-зелена кожица, месесто-сочно, с неутрален вкус, без семена или със слабо развити рудименти.

Лозите са силно растящи, с добра родовитост. Препоръчваната резитба при всички формировки е смесеното плодно звено - чепчета с две очи и плодни пръчки с 10 - 12 очи. Подходящи за отглеждането му са по-топлите райони на страната.

Бяло дребно без семе. Разпространен в много лозарски страни. У нас е известен още с името си Султанина. Отнася се към групата на средно до късно зреещите сортове. Узрява към края на септември и началото на октомври.

Гроздът е средно голям до голям (260-400 г, като отделни гроздове надхвърлят 500 г), разклонен. Зърното е средно едро (около 2 г), овално, със средно дебела, крехка, жълто-зелена кожица, месесто, напълно безсеменно или с много слабо развити рудименти.

Лозите са силно до буйно растящи с добра родовитост. Препоръчваната резитба при всички формировки е смесеното плодно звено - чепове с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж, но в по-хладните райони ресите се източват в мустаци. Може да се отглежда в най-топлите микрорайони на страната. От него се получават висококачествени стафиди.

Десертни сортове лози
88120
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Изборът е бяло или червено вино?
Винени сортове лози
Малките грешки в началото може и да се окажат непоправими
Създаване на ново лозе
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини