Най-използваният източник на ценни хранителни вещества в миналото – оборският тор, все по-трудно се намира. Въпреки това, ако имате възможност да си набавите, задължително го внесете на есен. Това е необходимо, защото достъпът на елементите от него до корените на растенията става възможен след тяхното минерализиране. За този процес помагат полезните микроорганизми, които се намират в почвата.
С НЕГО НИКОГА НЯМА ДА ПРЕТОРИТЕ
За количеството на оборския тор в овощната градина важи правилото – колкото повече, толкова по-добре. Ако го разхвърляте на 4-5 години веднъж, количеството трябва да е около 5 тона на декар. Ако го правите през две-три години – достатъчни са 2-2,5 тона оборски тор.
ПРИ ОГРАНИЧЕНИ КОЛИЧЕСТВА - ВНАСЯЙТЕ ГО ОКОЛОСТЪБЛЕНО
Когато оборският тор не е в голямо количество, а искате да ноторите повече дръвчета, тогава го внасяйте в подкоронното пространство на дръвчетата, като след това го прекопаете. На всяко дръвче дозирайте според възрастта – на големи плододаващи дървета по 6-7 кофи, а на млади дръвчета – до 4-5 години по 3-4 кофи.
ВАЖНО!
За торене в околостъбленото пространство се използва само добре угнил оборски тор. Пресният може да увреди корените и дори да погуби дръвчетата./fermera.bg