Начало » Новини » Коментари
14.11.2015 г.

Грудев: Мандри и консервни заводи ще доказват 30% българска суровина при кандидатстване за евросубсидии

Важно за фермера

Sinor.bg

След окончателното обсъждане с бизнеса администрацията е променила критериите за задължително изкупуване на българска суровина и вместо 40%, каквито бяха предварителните намерения, кандидатите за евросубсидии ще доказват с документи, че 30 на сто от годишно преработваната продукция е родно производство. Това съобщи пред Sinor.bg заместник министърът на земеделието и храните Васил Грудев след проведената конференция за българските храни на трапезата, организирана от Асоциацията на земеделските производители в България.

Представители на четири от големите браншови организации в страната се събраха, за да предложат работещи варианти за възстановяване на скъсаната връзка между фермери и преработватели. Освен организаторите в конференцията участваха още представители на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и на асоциациите на месопреработвателите и млекопреработвателите. Всички те представиха пред министъра на земедлието Десислава Танева и зам. министър Васил Грудев предложенията си за насърчаване на производството на българска суровина.

По думите на Грудев, тази конференция идва точно навреме, преди старта на приема по подмярка 4,2, който ще започне от 30 ноември.

Грудев определи като „малка революция” решението с този прием да бъдат задължени преработвателите да изкупуват родна суровина. Според агростатистиките в момента вносът на говеждо месо като суровина за преработка е 100%, на птичето месо – 40%, на млякото – 15%, припомни и Николай Вълканов от ИнтелиАгро.

Танева и Грудев още веднъж припомниха, че европейското подпомагане не трябва да бъде самоцел за някои хора, а да помага на реално работещия бизнес.

„В момента се залита по едно гонене на точки и кандидатстване, което няма нищо общо с идеята да се даде рамо на предприемачи с бизнес, възнамеряващи да повишат ефективността си”, посочи още Грудев. Повод за това изказване му даде животновъдът от варненското село Куманово Валентин Владимиров, който от две години иска да направи фуражна база за своите животни, работи по този проект, но поради критериите, заложени по новата подмярка, той няма да бъде подпомогнат.

Подобно питане отправи и биопроизводителят Албена Симеонова, която възнамерява да направи малка винарна, но с изключването на този сектор от преференциите, ще бъде затруднена, въпреки точките, които ще набере като биопроизводител.

Зам. министър Грудев обясни, че има варианти за преосмисляне на някои критерии, но това би могло да стане едва след първия прием на проекти, когато се установи каква е ефективността на сегашната система.

Грудев: Мандри и консервни заводи ще доказват 30% българска суровина при кандидатстване за евросубсидии
7098
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Тема с продължение
Без родна суровина консервните фабрики нямат шанс за модернизация с европари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини