След окончателното обсъждане с бизнеса администрацията е променила критериите за задължително изкупуване на българска суровина и вместо 40%, каквито бяха предварителните намерения, кандидатите за евросубсидии ще доказват с документи, че 30 на сто от годишно преработваната продукция е родно производство. Това съобщи пред Sinor.bg заместник министърът на земеделието и храните Васил Грудев след проведената конференция за българските храни на трапезата, организирана от Асоциацията на земеделските производители в България.
Представители на четири от големите браншови организации в страната се събраха, за да предложат работещи варианти за възстановяване на скъсаната връзка между фермери и преработватели. Освен организаторите в конференцията участваха още представители на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и на асоциациите на месопреработвателите и млекопреработвателите. Всички те представиха пред министъра на земедлието Десислава Танева и зам. министър Васил Грудев предложенията си за насърчаване на производството на българска суровина.
По думите на Грудев, тази конференция идва точно навреме, преди старта на приема по подмярка 4,2, който ще започне от 30 ноември.
Грудев определи като „малка революция” решението с този прием да бъдат задължени преработвателите да изкупуват родна суровина. Според агростатистиките в момента вносът на говеждо месо като суровина за преработка е 100%, на птичето месо – 40%, на млякото – 15%, припомни и Николай Вълканов от ИнтелиАгро.
Танева и Грудев още веднъж припомниха, че европейското подпомагане не трябва да бъде самоцел за някои хора, а да помага на реално работещия бизнес.
„В момента се залита по едно гонене на точки и кандидатстване, което няма нищо общо с идеята да се даде рамо на предприемачи с бизнес, възнамеряващи да повишат ефективността си”, посочи още Грудев. Повод за това изказване му даде животновъдът от варненското село Куманово Валентин Владимиров, който от две години иска да направи фуражна база за своите животни, работи по този проект, но поради критериите, заложени по новата подмярка, той няма да бъде подпомогнат.
Подобно питане отправи и биопроизводителят Албена Симеонова, която възнамерява да направи малка винарна, но с изключването на този сектор от преференциите, ще бъде затруднена, въпреки точките, които ще набере като биопроизводител.
Зам. министър Грудев обясни, че има варианти за преосмисляне на някои критерии, но това би могло да стане едва след първия прием на проекти, когато се установи каква е ефективността на сегашната система.