Начало » Важно за фермера » Гори и екология
12.11.2015 г.

Възобновяемата енергия ще помогне на Средиземноморския район за борба с кризите

Анализ

Sinor.bg

Възобновяемата енергия подобрява ефективността, създава работни места и е икономически обосновано решение за страните от Средиземноморието. Това се констатира в нови разработки на екоорганизацията „Грийнпийс“. Правителствата на Хърватска, Гърция, Италия и Испания могат да ускорят енергийната революция, като позволят масови инвестиции в малък мащаб на решения за възобновяема енергия и енергийна ефективност, се посочва в прессъобщението. Четири нови доклада, разработени по поръчка на офисите на „Грийнпийс“ в Хърватска, Гърция, Италия и Испания, показват, че в различни райони на Южна Европа възобновяемата енергия може да се произвежда на местно ниво, създава хиляди работни места, помага за превръщането на тези икономики в „зелени“ и работи за стимулирането на екологично-ориентиран туристически сектор.

„Зелената“енергия има голям потенциал за местното производство на електроенергия в региона.

Основните изводи и резултати от докладите са:

• В Испания, докладът „Енергийна революция за автономната област Канарски острови“ показва, че 100% възобновяема енергия може да предоставя енергийни услуги 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, до отдалечени места.

• В Италия, докладът „Острови на 100% възобновяема енергия“ демонстрира модел, който може да бъде използват от други острови, за да разработят техния собствен подход към 100% възобновяема енергия.

• В Хърватска, изследването показва множеството положителни ефекти от прилагането на „зелени“ енергийни решения от хотели, лагери, жилищни сгради по хърватското крайбрежие и острови.

• В Гърция, проучването се фокусира върху голения потенциал за намаляване на енергийните разходи и енергийната бедност, и предоставяне на големи количества „зелена“ енергия от ефективни дейности и соларизирането на гръцката икономика, дори по време на стриктни икономически мерки.

България също може да се възползва от резултатите и препоръките на докладите.

„Крайно време е страната ни да излезе от задушаващата въглищна зависимост, в която се намира енергийната ни система. Енергийният преход, базиран на инвестиции във възобновяемата енергия, е особено ефективен и благоприятен за обществата, когато позволява на гражданите да участват и инвестират в проекти. С навлизането на мащабни инвестиции в малки, децентрализирани ВЕИ инсталации, много от ползите могат да бъдат директно прехвърлени към домакинствата, обществените сгради като болници и училища, и малкия бизнес като хотели и ферми“, коментира Теодора Стоянова, координатор на кампанията „Климат и енергия“ за „Грийнпийс“-България.

Сега, когато повечето южноевропейски страни се борят с икономическите трудности, правителствата отговарят с планове за нови въглищни централи и проучване за нефт и газ, въпреки научните доказателства, че трябва да оставим изкопаемите горива под земята, за да избегнем най-лошите последици от климатичните последици.

Само седмици преди срещата за климата в Париж, „Грийнпийс“ предлага ясен път за южноевропейските правителства да предприемат действия и да поведат към свят, където енергията е по-безопасна, по-чиста и по-евтина и достъпна за всички и въздухът и водата ще са по-чисти. 

Възобновяемата енергия ще помогне на Средиземноморския район за борба с кризите
7133
 

Последни материали
Виж
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Свързани материали
Виж
Вотът дава възможност да бъде намалена бюрократичната тежест върху инсталирането на системи за възобновяема енергия в България
Европарламентът подкрепя идеята за соларни панели върху всеки дом
Обмяна на опит
Ферма отваря врати да покаже иновативната си инсталация за възобновяема енергия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини