Начало » Новини » Страната
13.05.2015 г.

Ферма отваря врати да покаже иновативната си инсталация за възобновяема енергия

Обмяна на опит

sxc.hu

В специално организиран ден на отворените врати на 15 май в млечната ферма на Георги Матански от пловдивското Момино село ще бъде представена комбинирана инсталация за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници. С реализирания проект фермата е намалила сметките си за ток наполовина, съобщиха от фондация „Биоселена”. Инсталацията е внедрена още през 2014 година в рамките на проекта „Енергийна ефективност и по-добро качество на млякото в българските ферми”, изпълняван с финансовата подкрепа на норвежкото правителство. Финансирането е осигурено по Норвежкия финансов механизъм „Иновации за зелена индустрия“ със съдействието на Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“, Тракийския университет – Стара Загора и NorgesVel, която е най-старата норвежка неправителствена организация.

В деня на отворените врати фермерът Матански, управителят на „Биоселена“ Стоилко Апостолов и проф. Радослав Славов от Тракийския университет - Стара Загора ще демонстрират работата на инсталацията и ще представят първите резултати от проекта.

Поканени са да присъстват собственици и управители на ферми, както и всички, които се интересуват от иновациите в земеделието и от възможностите, които предоставят източниците на възобновяема енергия.

Гостите ще имат възможност да разгледат фермата и да разговарят с представителите на проекта и авторите на инсталацията.

По-късно през тази година предстоят дни на отворените врати и във другите две ферми, в които бе внедрена енергоспестяващата инсталация.

В рамките на проекта в три пилотни ферми в страната край Цар Калоян, Разградско, в Момино село, Пловдивско и в село Добродан, Троянско, бяха изградени комбинирани инсталации за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници.

Фермите вече разполагат с повече топла вода за миене и почистване, оползотворяват и енергията, отделяна при охлаждането на млякото, намалили са сметките си за ток.

Очакванията са към края на проекта през лятото на 2016 разходите за електричество на трите ферми да са намалели наполовина. Тази цел вече е постигната във фермата на Матански.

Авторите на инсталацията бяха отличени в Конкурса за иновации в рамките на Международната селскостопанска изложба „Агра 2015“ през март в Пловдив.

Вижте десетминутен документален филм, който показва нагледно как трите пилотни ферми са повишили енергийната си ефективност и с какви предизвикателства са се сблъскали.

Фермата ще бъде отворена за посетители от 13 до 17 часа.

Ферма отваря врати да покаже иновативната си инсталация за възобновяема енергия
10381
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Обвиниха овцевъд за измама на Фонд „Земеделие”, заплашва го глоба
Правителството прие План за предотвратяване на разпространението на птичи грип в страната
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
Два животновъдни обекта са с птичи грип в област Пловдив
За инвестиции на ниво стопанство са осигурени над 100 милиона евро
Румъния отпуска до 500 000 евро на проекти за разширяване на напояването
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини