Начало » Новини » Страната
11.11.2015 г.

Почитаме Свети Мина - покровител на семейството

Християнски празници

Wikipedia

На 11 ноември християнската църква отбелязва паметта на Свети великомъченик Мина. Египтянин по произход, той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан през III - IV век. По това време властта в Рим, представлявана от император Диоклетиан, издала указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията, а се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога. Името му се свързва с многобройни чудеса, затова и този ден е с особена сила за християните.

Смята се, че Свети великомъченик Мина е покровител на семейството, самотните жени, пътниците, бездомните, сираците, жените които не могат да заченат, знахарите и лечителите.

Хората които са се молели пред иконата на Свети Мина и ли в негов манастир твърдят, че той прави чудеса. Стига човек да отиде с истинска вяра и отворено сърце, няма как светеца да не чуе молитвите му.

Стотици са жените, които ходят там и се молят на Свети великомъченик Мина да заченат, а след това се връщат в манастира му да кръщават децата си, казвайки: „Това е чудо! ”.

Друго чудо което прави молитвата към Светеца е да дарява с благополучие семейството и да скрепява разклатените бракове. Много семейства споделят, че молитвата отправена съм Свети Мина им е помогнала да разрешат проблемите си и да дарят нов живот на връзката си.

Не са малко и вярващите, които отиват с последна надежда, молейки Светеца да ги изцели от някоя неизлечима болест. Няма такъв, който да се е завърнал от храма и молитвата му да не е била чута. Вярващите смятат, че иконата му има могъща лечебна сила, която е неизчерпаема и когато хората силно вярват в това те получават изцеление.

Молбата към Свети мина винаги е чута, той сбъдва най-съкровените желания на вярващите в него. Веднъж помолил се на Светеца, няма поклонник, който да не се е върнал на това свято място. Хората споделят, че когато си тръгват от там душата им остава спокойна и чиста. Слепите проглеждат, куците прохождат, болните оздравяват, изгубените се намират, въобще няма чудо, което да не се е случвало пред иконата на Светеца.

Манастира Св. Мина се намира в близост до София, на брега на Владайската река. Вярващите го определят, като късче от рая.

Светите обители на свети Мина в България са Обрадовският манастир "Свети Мина" край София, в който се намира чудотворната икона на светеца и чудотворната икона на свети мъченик Фанурий (27.08.), помогнал на много хора да намерят най-подходящия партньор в живота си.

Свети Мина (Кюстендил) в която в нощта срещу 20 януари с верига от домашно огнище и с два катинара е заключен владишкият трон на Дионисий Кюстендилски.

Тази акция придобива невероятен отзвук из цялата страна, а фанариотската Цариградска патриаршия става за повсеместен смях по българските земи в навечерието на учредяването на българска екзархия.

На този имен ден празнуват Мина, Минчо, Виктор, Виктория.

Почитаме Свети Мина - покровител на семейството
18785
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини