Слагаме почистената от вътрешностите и люспите (ако има такива) прясна риба за 30 мин в саламура, приготвена от вода и сол в съотношение на 1 л вода, 250 г сол. Ако мариноваме вече осолена риба, трябва частично да я обезсолим, като я киснем няколко часа в студена вода. Бланшираме предназначената за мариноване риба 5-6 мин във вряща саламура (1 л вода и 250 г сол), като отстраняваме тенджерата от котлона, след като саламурата заври.
В отделна тенджера слагаме 3 л вода, 1 л оцет, 100 г сол, 50 г захар, 10 зърна черен пипер, 4-5 зърна бахар, 4-5 зърна карамфил, 2 г кориандър. Щом маринатата заври, сваляме от котлона и оставяме да изстине. Заливаме рибата с изстиналата марината и след 3-4 часа изваждаме и нареждаме в чисти буркани, като между редовете слагаме зърна черен пипер, бахар, съцветия сух копър, парченца дафинов лист, цели зърна анасон. Наредената риба заливаме с маринатата, в която е стояла, като отгоре наливаме един пръст препържено олио. Затваряме бурканите, увиваме ги в тъмна хартия и ги съхраняваме на хладно място.