Начало » Новини » Света
04.10.2015 г.

До две бири седмично помагат на жените да понижат риска от сърдечно-съдови заболявания

Изследване

sxc.hu

Изследване, проведено в продължение на 30 години от учени от университета в шведския град Гьотеборг, показва, че при жени, които пият по една-две бири седмично, намалява рискът от сърдечно-съдови заболявания, става ясно от тяхна публикация в Scandinavian Journal of Primary Health Care. Наблюденията са направени върху 1 500 жени на различна възраст, като целта на изследователите е била да анализират по какъв начин употребата на алкохолни напитки влияе върху здравословното им състояние.

Първоначално всички жени били помолени да оценят колко често употребяват твърд алкохол, вино и бира по скала между „пия всеки ден” до „не съм близвала през последните 10 години”. Резултатите показват, че при жените, които пият бира един-два пъти седмично, рискът от поява на сърдечно-съдови заболявания е с 30% по-нисък, отколкото при абсолютните трезвенички, както и при онези, които злоупотребявали с бирата. Освен това излязла и статистически значима връзка между прекомерната употреба на твърд алкохол и по-високия риск от заболяване от рак.

„Предишни изследвания вече сочеха, че умерената употреба на алкохол може да дава някакъв защитен ефект, но оставаше известна неувереност доколко това е истина. Резултатите от нашето изследване са зопълнително потвърждение на това”, обяснява съавторът на доклада д-р Доминик Ханге.

Други изследвания също потвърждават наличието в бирата на съставки, които могат да влияят положително върху здравето на човека. Сред тях са важните витамини от група В (като В6 и В12), рибофлавинът (В2) и фолиевата киселина (В9). Освен това бирата съдържа силиций в концентрация, близка до съдържанието му в зърнените култури и плодовете, което влияе благоприятно на плътността на костите.

Важно е обаче да не се забравя, че положителният ефект от бирата е налице само при отговорна и умерена консумация. Същевременно за бременните и кърмачките бирата, както и всеки друг алкохол, е категорично забранена.

До две бири седмично помагат на жените да понижат риска от сърдечно-съдови заболявания
7606
 

Последни материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини