Начало » Важно за фермера » Животновъдство
28.09.2015 г.

Какви мерки се пускат през 2016 г. по рибарската програма

Програма морско дело и рибарство

Farmer.bg

Министерството на земеделието обяви индикативния график за приема на проекти по програмата за морско дело и рибарство (ПМДР 2014-2020 г.), който ще се прилага през 2016 г. Така рибарствата програма реално ще се прилага с две години закъснение поради административни неуредици. Според графика ще бъдат отворени 11 мерки и подмерки, разпределени в четири приоритетни направления - „Насърчаване на устойчиво в екологично отношение, иновативно, конкурентоспособно и основано на знания рибарство, характеризиращо се с ефективно използване на ресурсите“, „Насърчаване на устойчиви в екологично отношение, иновативни, конкурентоспособни и основани на знания аквакултури, характеризиращи се с ефективно използване на ресурсите”, „Насърчаване на изпълнението на ОПОР“ и „Повишаване на заетостта и териториалното сближаване”.

По първия приоритет приемът на проекти за подмярка 1,5 „Иновации, свързани с опазването на морските биологични ресурси” ще започне през второто тримесечие на 2016 г. Там таванът на даден проект ще бъде 1 млн. лв., като субсидията е 100% от неговата стойност. Бюджетът, за който ще се кандидатства, още не е определен.

Ще се подпомагат проекти, свързани с разработването или въвеждането на нови технически или организационни знания, водещи до намаляване на въздействието от риболовните дейности върху околната среда, включително по-добри риболовни техники и по-висока избирателност на риболовните уреди, или постигането на по-устойчиво използване на морските биологични ресурси и съвместно съществуване със защитените хищници.

През третото тримесечие ще започне приемът и по други две подмерки -  1,3 за окончателно преустановяване на риболовните дейности, където субсидията е до 1 681 035 лв. и 1,1 за диверсификация и нови форми на доход, където субсидията е 1,5 млн.лв.

По втората подмярка субсидиите са насочени за инвестиции на борда на корабите, риболовен туризъм, ресторанти, екологични услуги, свързани с рибарството и образователни дейности в областта на рибарството. Целта е да се повиши качеството, контрола и проследяемостта на разтоварваните на сушата продукти, подобряване енергийната ефективност, подпомагане опазването на околната среда и подобряване безопасността и условията на труд, чрез инвестиции за подобряване на инфраструктурата в рибарските пристанища, рибните борси, кейовете за разтоварване и покритите лодкостоянки, включително инвестиции в съоръжения за събиране на отпадъци и на морски отпадъци.

Отново през третокто тримесечие ще има прием и по подмярка 2,1 за иновативни проекти. Субсидията там е до 1 млн. лв. Ще се отпускат за технически иновации в аквакултурата, насочени към понижаване на въздействието върху околната среда.

Иновации за насърчаване на устойчиво използване на ресурсите, за улесняване въвеждането на нови, устойчиви производствени методи, в т.ч. на адаптирани към местните условия технологии за размножаване и отглеждане на нови, перспективни видове и разработване на технологии за производство на продукти с повишена биологична стойност.

Ще с8е допускат още проекти за проучване на техническата и икономическата осъществимост на иновативните продукти и процеси.

Инвестиции за диверсификация на дейностите и отглежданите видове. Осъвременяване на стопанствата, включително закупуване на оборудване за предпазване на стопанствата от диви хищници.

По тази подмярка се подпомагат и инвестиции в повишаване на качеството или добавената стойност, възстановяване на съществуващите изкуствени водоеми или лагуни, използвани за аквакултури, чрез премахване на утайките или инвестиции насочени към предотвратяването отлагането на утайки, инвестиции за повишаване положителното въздействие върху околната среда и подобряване на ефективното използване на ресурсите, в т. ч. преминаване към възобновяеми източници на енергия.

По третия приоритет през първото тримесечие ще има прием по подмярка 3,2 за събиране на данни иподмярка 3,1 за контрол и изпълнение. Тези средства ще се дават на агенцията по рибарство за национални, транснационални и поднационални многогодишни програми за вземане на проби, при условие че се отнасят за запаси, обхванати от програмата, за участие на представители на държавите членки и на регионалните органи в регионални срещи за координация, заседания на регионални организации за управление на рибарството, в които Съюзът е договаряща страна или наблюдател, или заседания на международни органи, отговарящи за предоставянето на научни становища, за научни изследвания в открити води, за подобряване на системите за събиране и за управление на данни и извършване на пилотни проучвания с цел подобряване на съществуващите системи за събиране и управление на данни и др.

При четвъртия приоритет са предвидени три приема през 2016 г. През второто тримесечие е по подмярка 5,1 за мерки за предлагане на рибната продукция на пазара. Там максималният размер на субсидията е до 1 897 155 лв., съставляващи от 50 до 100% от стойността на проектите. Останалите се осигуряват от кандидатите.

Средствата ще се отпускат за създаване на организации на производители; търсене на нови пазари и подобряване на условията за пускане на пазара на продукти от риболов и аквакултура.

През третото тримесечие ще се приемат проекти по подмярка 5,4 за преработване на продуктите от риболов и аквакултури. Субсидията е до 10 млн. лв. и съставлява 50% от стойността на инвестицията, останалото е от бенефициента.

Тези средства се отпускат за инвестиции за диверсификация на дейностите и отглежданите видове. Осъвременяване на стопанствата, включително закупуване на оборудване за предпазване на стопанствата от диви хищници, Инвестиции в повишаване на качеството или добавената стойност; възстановяване на съществуващите изкуствени водоеми или лагуни, използвани за аквакултури, чрез премахване на утайките или инвестиции насочени към предотвратяването отлагането на утайки, инвестиции за повишаване положителното въздействие върху околната среда и подобряване на ефективното използване на ресурсите, в т. ч. преминаване към възобновяеми източници на енергия и др.

Какви мерки се пускат през 2016 г. по рибарската програма
8207
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Консултативен съвет по рибни продукти и аквакултури
Първият прием за инвестиции в рибни стопанства и предприятия е с бюджет от 36 млн. лв.
Екшън планът срещу загубата на средства
Платени са още 1,7 млн. лева за проекти на рибарските общности
Министерство на земеделието и храните
Одобрени са критерии за кандидатстване по новата рибарска програма
Компенсации за войната в Украйна
На първото си заседание кабинетът гласува 13 млн. лв. за старата рибарска програма
Министерство на земеделието
До 10 януари се кандидатства за участие в мониторинговия комитет по рибарската програма
Министерство на земеделието
Плащанията по рибарската програма надхвърлят заложеното
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини