Начало » Новини » Страната
20.09.2015 г.

Френски и български експерти и производители в дебат за качествената храна

Предстоящо

Farmer.bg

Има ли шанс българското земеделие да произвежда и доставя храна за ценители, какво е здравословното в един или друг хранителен продукт, с какви политики държавата може да насърчи производството на качествена продукция в земеделието и животновъдството. Това са част от темите, които ще бъдат дискутирани на среща, организирана от Френския институт в България и Центъра за култура и дебат „Червената къща“. Самото събитие ще се проведе на 23 септември и е първото от серия дебати с участието на френски експерти, български производители и потребители за това, което се случва с храната на трапезата ни и как тя достига по веригата от полето и фермата до изкуството на шеф готвача.

Инициативата съвсем обяснимо идва от френска страна, чиито традиции в областта на здравословното хранене са пословични.

Сред обсъжданите теми ще бъдат още биологичното земеделие и неговото развитие в България, географската марка като отличителен знак за уникалността на определени продукти и др.

Неслучайно дискусията ще се проведе под наслов „Х-Рани без Рани...

По-здрава и по-вкусна: за хубавата храна и нейните създатели“. От френска страна в срещата ще участват Стефан Робер (Stéphane Robert), съветник на българския министър на земеделието Десислава Танева, Жан-Франсоа Хокет (Jean-François Hocquette), директор по научните изследвания към HCERES (Haut Conseil d'Evaluation de la Recherche et de l'Enseignement Supérieur), бивш директор на Отдела за изследвания по растениевъдството към Интернационалния комитет за биологично земеделие (l’INRA) в Clermont-Ferrand, научен редактор на изданието "Viandes et Produits Carnés" и Марк Чамичиян (Marc Tchamitchian), директор на отдела по Научни изследвания за екологичното развитие на Националния институт по изследвания на земеделието в Авиньон(INRA d’Avignon), и във вътрешния комисията за биологично земеделие CIAB (Comité Interne pour l'Agriculture Biologique de l’INRA);

Участници от българска страна са Филип Харманджиев, свободолюбив фермер и винопроизводител, основател на Ливади и на една от първите вериги магазини-складове за вино, както и блогър с блог за политика, битка с администрацията, храна и вино, Любомир Ноков - биопроизводство, Harmonica organic foods и др. 

Дискусията е насрочена за 18,30 часа в "Червената къща", входът е свободен.

Френски и български експерти и производители в дебат за качествената храна
11110
 

Последни материали
Виж
В Гърция тръгват проекти за 135 милиона евро за преработка на селскостопански продукти
Птичият грип сви производството на яйца в САЩ през миналата година
Арестуваха директор на училище с подкуп за ремонт на сградата
Най-зле е положението при производителите на мляко и зърно
За 18 години фермите в Англия са намалели с бизо 23 на сто
МЗХ стартира прием за подпомагане по интервенцията за опазване на горските екосистеми
В Румъния продали стотици килограми свинско с АЧС в магазините
Свързани материали
Виж
Съвети към потребителите от БАБХ
Как да разпознаем имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко
В преработката на месо обаче се налагат любителите на модерни технологии
Вкусът на еленския бут е уникален заради мястото на производство
Крим събра неочаквано голяма реколта пшеница
Заради слабите валежи през зимата и сушата през лятото
Реколтата от ябълки е значително по-слаба от миналогодишната
Актуални данни от МЗХ
Близо 60 на сто от хлебното зърно тази година е с високо качество
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини