Начало » Новини » Страната
20.09.2015 г.

Френски и български експерти и производители в дебат за качествената храна

Предстоящо

Farmer.bg

Има ли шанс българското земеделие да произвежда и доставя храна за ценители, какво е здравословното в един или друг хранителен продукт, с какви политики държавата може да насърчи производството на качествена продукция в земеделието и животновъдството. Това са част от темите, които ще бъдат дискутирани на среща, организирана от Френския институт в България и Центъра за култура и дебат „Червената къща“. Самото събитие ще се проведе на 23 септември и е първото от серия дебати с участието на френски експерти, български производители и потребители за това, което се случва с храната на трапезата ни и как тя достига по веригата от полето и фермата до изкуството на шеф готвача.

Инициативата съвсем обяснимо идва от френска страна, чиито традиции в областта на здравословното хранене са пословични.

Сред обсъжданите теми ще бъдат още биологичното земеделие и неговото развитие в България, географската марка като отличителен знак за уникалността на определени продукти и др.

Неслучайно дискусията ще се проведе под наслов „Х-Рани без Рани...

По-здрава и по-вкусна: за хубавата храна и нейните създатели“. От френска страна в срещата ще участват Стефан Робер (Stéphane Robert), съветник на българския министър на земеделието Десислава Танева, Жан-Франсоа Хокет (Jean-François Hocquette), директор по научните изследвания към HCERES (Haut Conseil d'Evaluation de la Recherche et de l'Enseignement Supérieur), бивш директор на Отдела за изследвания по растениевъдството към Интернационалния комитет за биологично земеделие (l’INRA) в Clermont-Ferrand, научен редактор на изданието "Viandes et Produits Carnés" и Марк Чамичиян (Marc Tchamitchian), директор на отдела по Научни изследвания за екологичното развитие на Националния институт по изследвания на земеделието в Авиньон(INRA d’Avignon), и във вътрешния комисията за биологично земеделие CIAB (Comité Interne pour l'Agriculture Biologique de l’INRA);

Участници от българска страна са Филип Харманджиев, свободолюбив фермер и винопроизводител, основател на Ливади и на една от първите вериги магазини-складове за вино, както и блогър с блог за политика, битка с администрацията, храна и вино, Любомир Ноков - биопроизводство, Harmonica organic foods и др. 

Дискусията е насрочена за 18,30 часа в "Червената къща", входът е свободен.

Френски и български експерти и производители в дебат за качествената храна
11420
 

Последни материали
Виж
Влизат в сила новите условия за подпомагане по интервенциите в лозаро-винарския сектор
Средствата са разпределени между 10 576 земеделски стопани
ДФЗ изплати 43, 5 млн. лева по НАТУРА 2000
ДФЗ преведе общо 770 хил. лева по схемата
182 земеделски стопани получиха плащания за поддържане и подобряване на биоразнообразието в горските екосистеми
Близо 1,4 млн. лева за борба с теления червей са преведени по сметките на картофопроизводителите
Цените на храните ще паднат с 20%
Първият Магазин за хората ще отвори врати през септември
Отговор от МЗХ
Законът за продажба на занаятчийски храни ще бъде придвижен едва през декември
Свързани материали
Виж
Лошото качество ще наложи увеличаване на вноса на брашно и хлебно зърно
Пшеничната реколта в Украйна ще се срине до едва 20 милиона тона
Актуални теми
На 24 юни очаквайте 17-та конференция по храните в София
Въпреки това зеленчукът остава по-скъп от този период на миналата година
Влошаващото се качество натиска цените на картофите в Украйна
Съвети към потребителите от БАБХ
Как да разпознаем имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко
В преработката на месо обаче се налагат любителите на модерни технологии
Вкусът на еленския бут е уникален заради мястото на производство
Крим събра неочаквано голяма реколта пшеница
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини