Начало » Новини » Страната
20.09.2015 г.

Френски и български експерти и производители в дебат за качествената храна

Предстоящо

Farmer.bg

Има ли шанс българското земеделие да произвежда и доставя храна за ценители, какво е здравословното в един или друг хранителен продукт, с какви политики държавата може да насърчи производството на качествена продукция в земеделието и животновъдството. Това са част от темите, които ще бъдат дискутирани на среща, организирана от Френския институт в България и Центъра за култура и дебат „Червената къща“. Самото събитие ще се проведе на 23 септември и е първото от серия дебати с участието на френски експерти, български производители и потребители за това, което се случва с храната на трапезата ни и как тя достига по веригата от полето и фермата до изкуството на шеф готвача.

Инициативата съвсем обяснимо идва от френска страна, чиито традиции в областта на здравословното хранене са пословични.

Сред обсъжданите теми ще бъдат още биологичното земеделие и неговото развитие в България, географската марка като отличителен знак за уникалността на определени продукти и др.

Неслучайно дискусията ще се проведе под наслов „Х-Рани без Рани...

По-здрава и по-вкусна: за хубавата храна и нейните създатели“. От френска страна в срещата ще участват Стефан Робер (Stéphane Robert), съветник на българския министър на земеделието Десислава Танева, Жан-Франсоа Хокет (Jean-François Hocquette), директор по научните изследвания към HCERES (Haut Conseil d'Evaluation de la Recherche et de l'Enseignement Supérieur), бивш директор на Отдела за изследвания по растениевъдството към Интернационалния комитет за биологично земеделие (l’INRA) в Clermont-Ferrand, научен редактор на изданието "Viandes et Produits Carnés" и Марк Чамичиян (Marc Tchamitchian), директор на отдела по Научни изследвания за екологичното развитие на Националния институт по изследвания на земеделието в Авиньон(INRA d’Avignon), и във вътрешния комисията за биологично земеделие CIAB (Comité Interne pour l'Agriculture Biologique de l’INRA);

Участници от българска страна са Филип Харманджиев, свободолюбив фермер и винопроизводител, основател на Ливади и на една от първите вериги магазини-складове за вино, както и блогър с блог за политика, битка с администрацията, храна и вино, Любомир Ноков - биопроизводство, Harmonica organic foods и др. 

Дискусията е насрочена за 18,30 часа в "Червената къща", входът е свободен.

Френски и български експерти и производители в дебат за качествената храна
10970
 

Последни материали
Виж
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Проверки
Проверка на БАБХ опровергава сигнал за вредни шоколади на пазара
Пукнатини в кората на дърветата – причини и мерки
Сдружаване
БФС учреди Северозападен аграрен съюз във Враца
Леща по индийски
Слънчогледът ще поскъпва в Украйна
Свързани материали
Виж
В преработката на месо обаче се налагат любителите на модерни технологии
Вкусът на еленския бут е уникален заради мястото на производство
Крим събра неочаквано голяма реколта пшеница
Заради слабите валежи през зимата и сушата през лятото
Реколтата от ябълки е значително по-слаба от миналогодишната
Актуални данни от МЗХ
Близо 60 на сто от хлебното зърно тази година е с високо качество
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
Втори текст за качеството на зърното от миналогодишната реколта
Слънчогледът само в 5 области през 2023 г. е бил с висока масленост
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини