Начало » Новини » Коментари
20.09.2015 г.

Кой има интерес от закриването на Селскостопанска академия

Становище

Farmer.bg

Последните опити за преструктуриране на Селскостопанската академия показват, че и в областта на аграрната наука липсва държавна политика, а редките опити за намеса само влошават състоянието. От години се говори за взаимодействие на науката с бизнеса и в момент, когато някои институти като този в Костинброд и Стара Загора тръгнаха да го изпълняват, се оказа, че те могат и да излязат от структурата на академията. Това е нашият кратък коментар по повод предстоящото закриване на Института за животновъдни науки и Земеделския институт, чието решение се очаква да бъде взето през октомври.

Farmer.bg публикува и становището на Румяна Василева, която като представител на Селскостопанска академия много по-точно представя ефекта от предстоящото закриване за бъдещето на селскостопанската наука.

Като че ли през последните години някой умишлено води Селскостопанска академия към разпадане. Всяка година бюджетът й се намалява драстично, заплатите не са повишавани от 8-10 години и са близки до минималната за страната. Ако държавата цени интелектуалния си потенциал, би трябвало този труд да се заплаща много по-високо от обикновените изпълнителски и чиновнически дейности. За съжаление в момента е точно обратното.

Като че ли учените и специалистите от академият са оставени на доизживяване, принудени да работят при тежки финансови, материални и кадрови условия.

Като че ли се очаква сами да напуснат това нелеко и отговорно поприще. Въпреки това голяма част от тях остават, тъй като си обичат работата, това е тяхната мисия, призвание и съдба.

И вместо заслужена награда, оценка и признание всяка година получават орязване на бюджета, съкращения на персонала, а сега и закриване на цели структурни звена.

Кой има интерес от това?

Защо държавата не защитава собствената си аграрна наука, а допуска навлизането на чужди семена и продукти, въпреки че нашите са с доказано високо качество и са адаптирани към българските условия?

Може би има влиятелни сили, които не искат българската аграрна наука да се развива, да произвежда качествени сортове и хибриди, да създава нови технологии. Може би българските земеделски продукти застрашават реализирането на някои чужди.

Може би има сили, които искат да се закрие академията, за да завземат апетитните й земи. Може би има и други причини, но до момента никой не е поел отговорност за тежката съдба на Селскостопанска академия. А тя продължава да функционира, да печели проекти и награди, да подготвя млади учени и докторанти.

Крайно време е държавата да се погрижи за Селскостопанска академия. Не е вярно, че няма пари! За всякакви други дейности се отделят милиони, а за аграрна наука няма!

Дори в БАН положението е сравнително по-добро. Разбутването на ССА няма да доведе до нищо добро, напротив – то ще се отрази негативно на българското земеделие, от което зависи прехраната на страната. Нека не допускаме това да се случи!

Румяна Василева

Кой има интерес от закриването на Селскостопанска академия
11264
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Свързани материали
Виж
От 20 до 24 февруари
И АГРА 2024 ще бъде под мотото за прецизно земеделие!
Тайтън Машинъри България показа бъдещето на земеделието и впечатли с новите модели Case IH ,Vaderstad, Tecnoma и Agrifac
Тайтън Машинъри България реализира успешно представяне и на изложението БАТА Агро 2023
Решение на парламентарната бюджетна комисия
Ще има актуализация на заплатите в Селскостопанска академия
ССА
Десет нови български сорта са регистрирани тази година
Тази година събитието се провежда онлайн
Честит празник на земеделската наука!
Нормативни промени
Отпада длъжността научен секретар в звена от Селскостопанска академия с под 10 учени
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини