Начало » Важно за фермера » Гори и екология
17.09.2015 г.

Доброволци ще садят хиляда фиданки край Своге

Екология

Farmer.bg

От 19 до 27 септември сдружение „Тринога” организира доброволческа кампания под надслов „Пази и залесявай около извори!” край село Желен, община Своге. Целта е да се развият екосистемите в този силно ерозирал район. За целта в засушената местност Черни камък ще бъдат засадени хиляда фиданки от горски и медодайни видове. Почвата ще бъде подготвена и подобрена чрез засаждането на бобови и житни растения. Усилията на „Тринога” са насочени към създаването на биоразнообразие и развитието на влажни зони в местността.

От 2012 година насам сдружението провежда доброволчески акции за изграждането на растителна ограда около терена и създаването на специфичен микрорелеф, спомагащ за улавянето и съхранението на дъждовната и снежна вода, както и за задържането и натрупването на органична материя.

Успешното изграждане на жива ограда и оцеляването на засадените растения окуражават членовете на „Тринога” да продължат своята работа. Живата ограда предпазва изворната зона от стадата в района, а за да преминават те свободно през местността са оформени вътрешни живи стени, образуващи коридори.

На терена вече са изкопани ями, канали и микроводоеми. По време на доброволческия лагер ще се оформи релефът на местността, а растенията ще бъдат засадени и защитени с трънливи клони. Техническите решения относно изкопната работа и засаждането на фиданките бяха взети от специалисти по време на летния събор на „Тринога“ през август.

Сега на площ от 4 декара около самия извор доброволци ще засадят хиляди семена на горски и овощни дървета, на малиноплодни и ягодоплодни, както и грудкови и билкови видове за изграждането на разнообразна етажирана растителност. На обновения терен предстоят международни срещи с екологична, здравна и педагогическа насоченост, както и стажове и обучения за обмен на знания и взаимопомощ.

Посетителите на „Тринога“ могат да се регистрират и да станат членове-гости на сдружението, а след това и да участват в живота на общността с доброволен труд, материален принос или дарения – според възможностите си. Основната част от дейността си сдружението развива в два центъра в село Желен, близо до Своге.

Първият – „Даскаловата къща“, се намира в центъра на селото и е 150-годишна постройка с възрожденска архитектура и двор с овощни дървета, малини и билки, както и зеленчукова градина и нива. Центърът се развива устойчиво от 1978 г. насам чрез пермакултурни методи и практики от биодинамичното земеделие. Доброволците и гостите на „Тринога“ обаче остават предимно във втория център на сдружението – „Черни камък“. Той се намира в едноименната местност, на 3 километра от центъра на селото и представлява малка махала от стари кирпичени къщи, разположени в изворна зона. Поради обезлесяване и ерозия мястото е засушено. Именно тук членовете на „Тринога” и доброволците ще опитат да прекратят ерозията и да развият новата екосистема.

През „Черни камък“ преминават между 200 и 1000 доброволци, стажанти и гости годишно. Най-често това са семейства с деца, ученици, студенти, младежи, пътешественици, местни жители, преподаватели и хора, дошли да споделят или потърсят знания в областите екоземеделие, природна медицина, педагогика и взаимопомощ. Всички те ще ползват средата, създадена чрез проекта, и благата, които произхождат от нея.

Проектът не само сплотява хората, ангажирани в неговото осъществяване, но и осигурява благотворна среда за обмен на знания и опит и е чудесен пример за подражание за бъдещите посетители на „Тринога”.

„Пази и залесявай около извори!” се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам”, след като през март се нареди сред победителите. Конкурсът за малки зелени идеи „Направи си сам” предостави микрогрантове на 24 зелени инициативи в цялата страна. „Направи си сам” подпомага гражданските зелени проекти и се организира от екологично сдружение „За Земята”.

Доброволци ще садят хиляда фиданки край Своге
8214
 

Последни материали
Виж
За бързо издаване по две
МС: Нови цени на българските лични документи и тези за чужденци
Третото издание на „Ден на полето“
Проданов: Досега предлаганите оферти за пшеницата не покриват разходите ни
Това ще разблокира Кампания 2024 г.
До 31 май Еврокомисията ще одобри първите промени в Стратегическия план
Принципът на обратното поливане
Начини да защитим растенията от засушаване
Министърът на икономиката поиска оставките на цялото ръководството на „Ел Би Булгарикум“
Над 250 000 посетители събра съборът на овцевъдите
Свързани материали
Виж
Полезно и практично
Съвети за най-лесния начин, по който да засадите лук през май
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Практика
Ето какво е важно след засаждането на пипера!
Практика
Използване на междуредията в лозето
Практика
Ето как можем да предотвратим стрелкуването на лука!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини