Начало » Новини » Света
17.09.2015 г.

Фермерите от Германия и Франция ще получат най-голяма подкрепа от ЕС

Европейска политика

Farmer.bg

Европейската комисия представи подробности по пакета с финансови помощи за фермерите от държавите-членки на Европейския съюз на стойност 500 млн. евро, за който бе постигнато споразумение през миналата седмица от министрите на селското стопанство, съобщи електронното издание DairyNews. За спешното решаване на проблемите на европейските фермери в различни отрасли на селското стопанство, най-вече в производството на мляко и свиневъдството, ще бъдат отпуснати 420 млн. от договорените 500 млн. евро. Най-големите суми са за Германия с 69,2 млн. евро и Франция с 62,9 млн. евро.

„Това е всеобхватен, решителен и силен пакет за подкрепа. Той е значим израз на подкрепа от ЕК за селското стопанство в ЕС”, заяви ресорният европейски комисар Фил Хоугън. От комисията обявиха на официалния си уебсайт, че помощта е разпределена по справедлив, целенасочен и ефективен начин, за да бъдат преодолени проблемите в секторите на млечните продукти и свинското месо, като същевременно предоставят на отделните държави-членки максимална гъвкавост при насочването на помощите.

Останалите 80 млн. евро от пакета с помощи ще бъдат насочени към търсенето на нови пазари, както и за стабилизирането и регулирането на вътрешния пазар на ЕС чрез мерки като съхранението на сирене, сухо обезмаслено мляко и свинско месо в частни складове. По този начин от пазара на ЕС ще бъде изтеглена 100 хил. тона сирене, а количествата по схемата за съхраняване на сухо обезмаслено мляко се увеличават двойно, като периодът на съхранението е удължен до една година, съобщи електронното издание AgriLand, като се позова на изказване на ирландския министър на селското стопанство Саймън Конви.

Според Хоугън това е по-добър вариант от многократно предлаганото повишаване на интервенционните цени за млечните продукти. „Всеки е наясно със ситуацията, довела до тези мерки. Проблемите са в свръхпредлагането на пазарите както в ЕС, така и в света като цяло”, отбеляза той. По думите му останалите големи държави-производителки са предприеми мерки и ЕС е трябвало да отговори на предизвикателствата. Според него новите условия по схемите за съхраняване на продукти в частни складове съществено увеличават привлекателността на този вариант за държавите-членки на ЕС. Той добави, че е удовлетворен от осигуряването на така необходимия бюджет за реализирането на тези мерки.

След обявяването на разпределянето на помощите обаче фермерите от повечето държави-членки изразиха своето разочарование от това, което ще получат. От Съюза на финландските фермери обявиха, че вече са загубили 400 млн. евро заради забраната, която Русия въведе през миналата година върху вноса на хранителни стоки от държавите-членки на ЕС, като половината от тази сума е за сметка на производителите на млечни продукти, съобщи ТАСС. Помощта, определена за Финландия от ЕК, е в размер на 9 млн. евро, но от фермерския съюз подчертаха, че тя е крайно недостатъчна. Според организацията „ЕК не оценява въздействието на руската забрана върху селското стопанство във Финландия”. „Налага се впечатлението, че помощта се насочва към държави с голям аграрен сектор, най-вече заради големите производствени обеми и други причини, а не въз основа на проблемите, които предизвикаха санкциите от страна на Русия. Изключително разочаровани сме от крайния резултат”, подчерта председателят на фермерския съюз Анти Сахи.

Натрупалите се излишъци от млечни и месни продукти и картофи заради затворения руски пазар доведоха по понижаването на цените им с между 5% и 12%. През миналата година финландското правителство обеща на производителите на мляко финансова помощ, а от ЕС им бяха отпуснати компенсации на стойност 11 млн. евро. От фермерския съюз обаче продължават да смятат предприетите мерки за недостатъчни, тъй като не подпомагат производителите на месо и картофи.

Ирландия ще получи 13,73 млн. евро, което е с над 20% повече от отпуснатите през 2009 г. 11 млн. евро, обяви министърът на селското стопанство на страната Саймън Конви, цитиран от електронното издание AgriLand. Сумата обаче е доста под прогнозираните многократно в ирландското публично пространство 20 млн. евро, след като ЕК обяви пакета с помощи от 500 млн. евро през миналата седмица.

Критериите за разпределяне на тези средства са били квотите за производство на мляко за отделните държави-членки, които бяха премахнати от 1 април, но са взети предвиди и руското ембарго, цените на свинското и сушата, обхванала Европа през лятото, подчертават от изданието, като се позовават на изказване на Хоугън. „Много е трудно да ощастливим всички по отношение на разпределянето на средствата за отделните държави-членки. Направихме най-доброто, на което сме способни, и бяхме възможно най-справедливи и безпристрастни”, смята еврокомисарят.

В този дух са изказванията в Литва, която ще получи 12,63 млн. евро според местната агенция BNS. Исканията на страната бяха за 32 млн. евро само за преработвателните предприятия за мляко. Министърът на селското стопанство на Литва Виргиния Балтрайтене не изключи възможността на тези предприятия да бъде отпусната допълнителна помощ от бюджета на страната на стойност 12,6 млн. евро. Балтрайтене за пръв посочи и конкретна сума за щетите, които производителите на мляко в ЕС са понесли от руската забрана за внос – 12 млрд. евро. „Тази сума е много по-голяма от отпуснатата, ако бяха дали толкова, колкото поискаха всички, щяха да са нужни 12 млрд. евро, а сега са осигурени едва 0,5 млрд. евро, така че съответно всичко бе преразгледано. Но искам да кажа, че и на Литва, и на останалите държави средствата бяха отпуснати не само според произвежданите количества. Ние произвеждаме едва 1% от млякото в ЕС, така че трябваше да получим 4 млн. евро. След като бе взето предвид ембаргото и понижаването на изкупните цени, помощта бе увеличена с още 8,6 млн. евро”, каза тя.

Заради руската забрана за внос млечният бранш в Литва се оказа на ръба на фалита. Много от фермерите продадоха своите животни, а преработвателните компании усърдно търсят нови пазари, на които да пласират своята продукция. Само за покриване на загубите през първите 8 месеца на тази година е било необходимо подпомагане в размер на 32-34 млн. евро, а за цялата 2015 г. се очаква сумата да достигне 50 млн. евро.

Помощта за съседните Латвия и Естония, където положението на производителите на мляко е подобно, е в размер съответно на 8,45 млн. и 7,56 млн. евро.

Фермерите от Германия и Франция ще получат най-голяма подкрепа от ЕС
6695
 

Последни материали
Виж
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Свързани материали
Виж
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
При свинефермите спадът достига 13 на сто
Животновъдните ферми в Германия са намалели с 4 на сто за 3 години
Най-значим е при говеждото, докато при пилешкото е отчетен ръст
Задълбочава се тенденцията за спад в потреблението на месо в Германия
Рентата в Германия достигна 357 евро на хектар
Сред страните от ЕС лидер в доставките е Румъния
Германия почти удвои вноса на рапица от Украйна
Федерална програма
Германия задели един милиард евро за реорганизация на свиневъдството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини