Начало » Новини » Света
07.09.2015 г.

Съветът на ЕС за селското стопанство решава бъдещето на отрасъла днес

Заседанието започва след час

Масови протести заливат улиците на Брюксел по повод днешното заседание Снимка: Съюзът на говедовъдите

Днес от 15,30 часа в Брюксел ще се проведе извънредно заседание на Съвета на Европейския съюз за земеделие и рибарство, на който ще бъдат разгледани само актуални селскостопански въпроси,припомнят от специализирания портал на подкомисията за земеделие към Европейската комисия. Председател е министърът на земеделието, лозарството и защитата на потребителите на Люксембург Фернанд Етген.

Съветът ще бъде запознат от представител на ЕК с развитието на ситуацията на пазарите на селскостопанска продукция в ЕС, след което ресорните министри ще обменят мнения за настоящото състояние. От председателстващия ЕС през втората половина на годината Люксембург възнамеряват да поискат от ЕК реалистичен пакет от мерки за преодоляване на тежката ситуация, пред която са изправени няколко селскостопански сектора.

Съветът ще обсъди евентуални допълнителни мерки, които да бъдат приложени в краткосрочен и средносрочен план, базирани върху идеите, които ще бъдат представени от председателството. Тези мерки трябва да са работещи, да вземат предвид конкретното състояние в отделните държави, да са с пазарна насоченост и да не противоречат на реформираната Обща селскостопанска политика, както и да бъдат съобразени с ограниченията, заложени в бюджета.

За последен път проблемът за развитието на пазара бе обсъден в Съвета за земеделие и рибарство на 13 юли, като основната тема бе забраната, наложена от Русия върху вноса на хранителни стоки от държавите-членки на ЕС. Тогава някои делегации изразиха опасенията си за тенденциите, наложили се в различни сектори и особено при млечните продукти, свинското месо, плодовете и зеленчуците.

От ЕК впоследствие посочиха, че руската забрана не е единствена причина за тежкото икономическо състояние, но обявиха, че ще удължат съществуващите пазарни мерки за млякото, плодовете и зеленчуците.

На 7 август от комисията удължиха мерките за подкрепа в сектора на плодовете и зеленчуците до 30 юни 2016 г., като се очаква това да се случи и в сектора на млечните продукти. Срокът на действие на настоящите мерки изтича на 30 септември и включва пряка намеса и подпомагане на частното складиране на масло и сухо обезмаслено мляко. Вероятно той ще бъде удължен до 29 февруари 2016 г.

Въпреки това положението на пазара остава проблематично за определени продукти. Спадът на цените, натиснати от удължаването на срока на действие на забраната за внос от Русия до август 2016 г., забавянето на растежа в Китай и други неблагоприятни фактори като продължителната суша през лятото, отразява разликата между предлагането и търсенето в някои сектори, нанасяйки удар по приходите на европейските фермери.

Делегацията от Естония с подкрепата на колегите си от Литва, Латвия и Полша ще информира съвета за развитието при африканската чума по свинете. Заболяването, поразяващо дивите свине и домашните прасета, бе открито за пръв път в Литва и след това и в Полша в началото на 2014 г. Впоследствие то се разпространи в Латвия и Естония. Очаква се засегнатите държави-членки да поискат разработването на всеобхватна дългосрочна стратегия за борба с болестта. 

Съветът на ЕС за селското стопанство решава бъдещето на отрасъла днес
5559
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
В рамките на съвместното заседание на правителствата на двете страни
България и Румъния обсъдиха общи приоритети като бъдещи председатели на Съвета на ЕС
Пред Съвета на министрите по земеделие от Общността
Танева: Износът на млечни продукти в трети страни е алтернатива за ЕС
В Министерски съвет
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС за земеделие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини