Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.08.2015 г.

Агроведомството публикува безсмислените правила за компенсиране на зеленчукопроизводителите, по които досега не са получили и цент

След ембаргото

Farmer.bg

Във връзка с удължаването с още една година на руската забрана за внос на храни от Еворпейския съюз, Европейската комисия предвижда нов период за прилагане на временните извънредни мерки за подпомагане на производителите на някои плодове и зеленчуци, съобщиха от министерството на земеделието. Поредното вето ще важи до юли 2016 г.п Въпреки че българските фермери почти не отговарят на изискванията за тези компенсации и миналата година не получиха и цент компенсация, ведоимството е длъжно да публикува новите мерки.

В тях влизат две извънредни мерки като изтегляне на продуктите от пазара и безвъзмездното им предоставяне на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода, както и използването им като храна за животните.

Втората мярка е свързана с небране на зеленчуците и плодовете, заради което ЕК отпуска компенсации за това, че продукцията не излиза на пазара.

Мерките ще се прилагат за същите продукти като през 2014 г., а именно: домати, краставици, корнишони, моркови, сладки пиперки, зеле, карфиол, гъби, ябълки круши, малини, десертно грозде, сливи, праскови и нектарини.

Подпомагане ще се предоставя само на производители на посочените зеленчуци и плодове, които са регистрирани до 31 юли 2015 г. по Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители.

Производителите на допустимите за подпомагане зеленчуци и плодове, подават искания за прилагане на мерки в областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие", отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" по адрес на регистрация на производителя. В исканията се посочва мярката или мерките, които ще се прилагат, продуктите за които се прилагат мерките, идентификацията и размера на площите и др. Изискванията са подробно разписани в наредбата.

Приемът на искания за прилагане на мерки по отношение на праскови и нектарини се прекратява, когато общото количество продукти, за което са приложени мерките в страната ни достигне 950 тона.

Приемът на искания за прилагане на мерки по отношение на всички останали плодове и зеленчуци се прекратява, когато общото количество, за което са приложени мерките, достигне 3 000 тона.

Условията за прилагане на мерките като цяло са същите, както при мерките, прилагани през 2014 г. Всяка дейност по изтегляне от пазара на зеленчуци и/или плодове, както и по небране се извършва в присъствието на служител на техническия инспекторат на Разплащателната агенция.

При прилагане на мярката изтегляне от пазара, за изтегляните продукти трябва да бъде издаден сертификат за съответствие с обявеното качество. Използването на изтеглените от пазара зеленчуци и/или плодове за храна на животните се удостоверява с констативен протокол от официален ветеринарен лекар или от инспектор от Българската агенция по безопасност на храните.

Условията за определяне размера на финансовата помощ по продукти остават същите, както при мерките, прилагани през 2014 г., с тази разлика, че не се предвижда прилагането на коефициент на редукция. 

Предвидена е възможност за изплащане на направените транспортни разходи при прилагане на мярката изтегляне от пазара на продукти предназначени за безвъзмездно предоставяне. Помощта за транспортните разходи се предоставя на производителите, които са извършили превоза на одобрените за изтегляне зеленчуци и плодове от мястото на изтегляне до мястото на доставка. Размерът на тази помощ е определен в приложение към наредбата.

Мерките могат да се прилагат от датата на обнародване на наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 6 в Държавен вестник до 30.06.2016 г. или до достигане да допустимите за подпомагане количества продукти. 

Агроведомството публикува безсмислените правила за компенсиране на зеленчукопроизводителите, по които досега не са получили и цент
5979
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
ЕК отпуска нови 70 млн. евро компенсации за производителите на плодове, ощетени от руското ембарго
Загубите за Франция от руското ембарго надхвърлят 8 милиарда евро
Качеството на руската пшеница от нова реколта е доста под миналогодишното
Резултат от протестите
Френският парламент прие препоръчителна резолюция за отмяна на санкциите срещу Русия
Какво е положението
Путин отказва преговори за отмяна на забраната за внос на селскостопанска продукция от ЕС
Световна търговия
И руските санкции не попречиха на Норвегия да подобри рекорда си по износ на рибни продукти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини