Само след месец започва прибирането на соята, затова и стопаните трябва да се подготвят за нейната преработка, необходима при съхранението на този фураж. При всички положения, вие ще получите много по-голяма цена, ако реколтата премине през топлинна преработка преди реализацията й. За да се повиши биологичната пълноценност на протеина в соята като фураж за животните, се препоръчва преди употребата й тя да бъде изпечена.
Вариантите за тази обработка са различни, като най- достъпният е фермерският метод, който влияе изключително добре върху обменната енергия на фуража и повишава неговата себестойност, посочи за Farmer.bg инженер Янко Янков, научен работник и президент на събирателно дружество „Благополучие”.
Компанията му предлага линии за изпичане на соя по поръчка, които са търсени и намират широко приложение във всякакви животновъдни стопанства – свинекомплекси, птицевъдни ферми, кравеферми и др.
Фермерският метод на печене е изключително опростен и може да се използва дори от неспециалисти във всяко стопанство. Изпичането става във сфера на термокипящ слой, където семето преминава от едната страна на камера до другия. Горещият въздух издига зърната, които подскачайки, се изпичат, достигайки другия край на камерата.
Операцията е изключително важна, защото чрез тази обработка стопаните могат не само да запазят качествата на продукцията, но и да почистят соята от слънчогледови семена и други примеси.
Изпичането на соята ще я съхрани и в случаите, когато тя е прибирана в дъждовно време с влажност по-висока от 13%.
Печената соя е евтин източник на протеин и енергия. Данните сочат, че по хранително съдържание един килограм печена соя с 36% протеин се равнява на 760 грама соев шрот с 44% протеин. В същото време съдържащите се в този килограм 180 грама соево масло повишава смилаемата енергия на фуража и се изравнява по хранителност на 580 грама царевица.
Печената соя съдържа ценни и усвоими от животните калций, фосфор и желязо. Тя придава на комбинираните фураж добър вкус, без горчиво-тръпчивия бобов привкус, типичен за необработената соя.
При фермерския метод се произвежда с около 30% повече продукция, отколкото при преработката с екструдер, инсталиран със същата производствена мощност. Другият плюс е, че инсталацията може да работи освен на ток, също и на газ, пелети и други икономични източници на енергия.
Самата инсталация е достъпна като цена и може да бъде изработена по поръчка от купувачите. Средната цена е около 40 хил. лева. За нея стопанинът не е длъжен да изгражда допълнителни сгради или да купува скъпо оборудване.
За покупката на подобно съоръжение фермерите могат да се сдружат, като в същото време кандидатстват и за европейско субсидиране по новата програма за развитие на селските райони.
Предимствата на печената соя са доказани в практиката, тъй като използването й при кокошки носачки и подрастващи прасета носи изключителни ползи. Тя е ценен елемент за снасяне на по-големи яйца, тъй като доставя важни ненаситени мастни киселини като линолова и линоленова.
Изследвания на Института по животновъдство в Костинброд пък показва, че използването на соево мляко от 10-дневни прасенца е изключително полезно за ранната подготовка на храносмилателната система на животните към приемането на твърда храна.