Начало » Важно за фермера » Животновъдство
18.08.2015 г.

Предимствата на фермерския метод за печене на соя

Полезна информация

Farmer.bg

Само след месец започва прибирането на соята, затова и стопаните трябва да се подготвят за нейната преработка, необходима при съхранението на този фураж. При всички положения, вие ще получите много по-голяма цена, ако реколтата премине през топлинна преработка преди реализацията й. За да се повиши биологичната пълноценност на протеина в соята като фураж за животните, се препоръчва преди употребата й тя да бъде изпечена.

Вариантите за тази обработка са различни, като най- достъпният е фермерският метод, който влияе изключително добре върху обменната енергия на фуража и повишава неговата себестойност, посочи за Farmer.bg инженер Янко Янков, научен работник и президент на събирателно дружество „Благополучие”.

Компанията му предлага линии за изпичане на соя по поръчка, които са търсени и намират широко приложение във всякакви животновъдни стопанства – свинекомплекси, птицевъдни ферми, кравеферми  и др.

Фермерският метод на печене е изключително опростен и може да се използва дори от неспециалисти във всяко стопанство. Изпичането става във сфера на термокипящ слой, където семето преминава от едната страна на камера до другия. Горещият въздух издига зърната, които подскачайки, се изпичат, достигайки другия край на камерата.

Операцията е изключително важна, защото чрез тази обработка стопаните могат не само да запазят качествата на продукцията, но и да почистят соята от слънчогледови семена и други примеси.

Изпичането на соята ще я съхрани и в случаите, когато тя е прибирана в дъждовно време с влажност по-висока от 13%.

Печената соя е евтин източник на протеин и енергия. Данните сочат, че по хранително съдържание един килограм печена соя с 36% протеин се равнява на 760 грама соев шрот с 44% протеин. В същото време съдържащите се в този килограм 180 грама соево масло повишава смилаемата енергия на фуража и се изравнява по хранителност на 580 грама царевица.

Печената соя съдържа ценни и усвоими от животните калций, фосфор и желязо. Тя придава на комбинираните фураж добър вкус, без горчиво-тръпчивия бобов привкус, типичен за необработената соя.

При фермерския метод се произвежда с около 30% повече продукция, отколкото при преработката с екструдер, инсталиран със същата производствена мощност. Другият плюс е, че инсталацията може да работи освен на ток, също и на газ, пелети и други икономични източници на енергия.

Самата инсталация е достъпна като цена и може да бъде изработена по поръчка от купувачите. Средната цена е около 40 хил. лева. За нея стопанинът не е длъжен да изгражда допълнителни сгради или да купува скъпо оборудване.

За покупката на подобно съоръжение фермерите могат да се сдружат, като в същото време кандидатстват и за европейско субсидиране по новата програма за развитие на селските райони.

Предимствата на печената соя са доказани в практиката, тъй като използването й при кокошки носачки и подрастващи прасета носи изключителни ползи. Тя е ценен елемент за снасяне на по-големи яйца, тъй като доставя важни ненаситени мастни киселини като линолова и линоленова.

Изследвания на Института по животновъдство в Костинброд пък показва, че използването на соево мляко от 10-дневни прасенца е изключително полезно за ранната подготовка на храносмилателната система на животните към приемането на твърда храна.

Предимствата на фермерския метод за печене на соя
14258
 

Последни материали
Виж
Засегнати са около 60 хил. дка в община Нова Загора
От 28 май до 9 юни стопаните подават заявления за компенсиране на щетите от градушки
За 98% от анкетираните явлението не съществува
Анкета: Съмненията за корупция в ДФЗ рязко са намалели през 2024 г.
Разрешено е съфинансиране на национално ниво до 200 на сто
Подкрепят извънредно фермери в Чехия, Словения и Германия с 15 милиона евро
Доставките от чужбина от началото на сезона растат както и при пшеницата
Месечният внос на царевица във Великобритания покори 5-годишен връх през март
Доклад на Еврокомисията и Европейската инвестиционна банка
ЕИБ и ЕК: До 66 на сто загуби на доход за фермерите в ЕС заради климата до 2050 година
Путин разпореди увеличаване на селскостопанската продукция с една четвърт до 2030 година
Свързани материали
Виж
Средни цени на тон за 5-те най-големи земеделски експортни продукта на Украйна
Рекордна реколта от слънчоглед, рапица и соя в Русия през 2025 г.
Сривът е особено силен при соевото и слънчогледовото масло
Вносът на растителни масла за готвене в Индия удари 4-годишно дъно
Мита върху вноса на американската царевица и соя удрят животновъдния отрасъл на Евросъюза
Китай въведе мита за соя и царевица от САЩ
Китай въвежда мита за американските селскостопански стоки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини