През февруари вносът в Индия на растителни масла за готвене падна до най-ниското си ниво за последните 4 години, а запасите са на 3-годишно дъно, сочат данни на Асоциацията на производителите на масла в Индия, цитирани от международните информационни агенции. Вносът е намалял с 12% спрямо януари до 899 565 тона, а запасите към 1 март възлизат на 1,87 млн. тона.
Вносът на соево масло се е сринал с 36% до 283 737 тона, а на слънчогледово – с 20,8% до 228 275 тона.
Очакванията са през март вносът на палмово и соево масло да нарасне, тъй като браншът вероятно ще се опита да възстанови запасите, заяви Раджеш Пател, управляващ партньор в индийската компания за пазарни проучвания и консултации GGN Research.
Индия е най-големият вносител на растителни масла за готвене в света и осигурява две трети от потребностите си чрез внос. От асоциацията на производителите пък настояват за държавна подкрепа за местните фермери, за да запазят интереса си към отглеждането на маслодайни култури.
През септември миналата година Индия наложи базови мита от 20% върху вноса на растителни масла, мита от 27,5% върху вноса на нерафинирани растителни масла и от 35,75% върху вноса на рафинирани с цел да помогне на фермерите, получили тежък удар от спада на цените на маслодайните култури на вътрешния пазар, като преди месец се появиха спекулации за тяхно евентуално допълнително повишаване.