Начало » Важно за фермера » Животновъдство
12.08.2015 г.

Държавата прави фонд за компенсиране на фермерите при огнища от зарази

До половин година обещават спешни мерки срещу сивия сектор в животновъдството

Farmer.bg

До половин година държавната администрация обещава извънредни законови промени в областта на ветеринарния контрол, които да дисциплинират фермерите и да принудят лекари и държавна администрация да заработят на бързи обороти при възникване на заразни огнища при животните. «Целта е да се възстанови наблюдението върху стадата, за да се пресече разпространението на тежки случаи като антракс или бруцелоза по животните и да се осигури безопасност на храните», обясни заместник министърът на земеделието Цветан Димитров. Заедно с изпълнителния директор на Българската агенция по безопасността на храните Дамян Илиев той представи цял набор от мерки, които двете ведомства подготвят, така че от 2016 г. администрацията да бъде с развързани ръце, ако се наложи да «гаси пожари» в животновъдството.

На първо време ще се възстанови старият държавен фонд, който действаше преди около 15 години за компенсиране на фермерите при опасни зарази. Новият фонд ще се именува «Епизоотии» и ще се пълни от част от таксите, които се събират при изпълнението на задължителните ветеринарни и профилактични дейности. На този етап все още не е избистрена идеята какви ще бъдат и другите източници за набиране на средства за фонда, както и какъв процент от таксите ще се отклонява, но това ще се реши до месеци.

За да не зависи от държавния бюджет и да не изпада в ситуацията да няма пари за профилактика, агенцията по храните ще подготвя тригодишна програма, по която дейностите и бюджетът ще бъдат планирани предварително. Ще се търсят начини и за облекчаване на процедурите по възлагане на профилактичната дейност на ветеринарните лекари, така че те да не бъдат обжалвани с месеци, което пречи на нейната реализация.

Поради ред причини тази година профилактиката ще започне в края на септември или началото на октомври. Заделените средства са 15 млн. лв.

Самите договори ще бъдат подписани много скоро, тъй като по тях засега няма обжалване, обясни още Дамян Илиев.

Агенцията ще задължи ветеринарите поне веднъж в месеца да посещават стопанствата и да правят прегледи, за да се откриват навреме опасни болести по животните, обясни още Илиев.

Според Цветан Димитров набелязаните мерки са важен ход в посока за премахването на сивия сектор в животновъдството. За пример той даде огромният проблем с нерегистрираните животни и с черния пазар на ушни марки, които са огромна ниша за съществуването на фалшиви стопанства.

За целта министерството щяла да прави нов публичен регистър на всички животновъдни ферми, в които да бъдат описвани освен имената и адресите на животновъдите също и ветеринарните лекари, с които те имат сключени договори.

Регистърът на агенцията по храните ще бъде обновен, като ще се въведе нов софтуер, чрез който всяко животно ще има електронно досие. За да бъдат обхнванати и сегашните нерегистрирани животни, ще се търси съдействието на кметове и местна власт, които да съобщават за съществуващи стада.

Този регистър ще бъде свързан с информационната система на фонд «Земеделие», така че стопани, които нямат договор с ветеринари, съответно няма да получават и европейски субсидии, поясни още Цветан Димитров.

Отделно се възлагат и нови функции на Центъра за оценка на риска, който минава на пряко подчинение на министъра на земеделието. Досега той беше под шапката на агенцията по храните.

Този център ще се занимава и с обучението на лекарите, които ще бъдат проверявани всяка година.

Държавата прави фонд за компенсиране на фермерите при огнища от зарази
7230
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Кадрови промени
Президентът разписа указа за назначението на Георги Тахов като министър на земеделието и храните
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Предстоящо
Фондация „Биоразнообразие“ с важна среща в Сакар по проблема със сушата
В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения
Около 3 хиляди декара от държавния фонд може да се предоставят на градинари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини