Начало » Важно за фермера » Гори и екология
13.08.2015 г.

Еколози: Контролна администрация заблуждава, че няма проблем със строежа на нов лифт в парк Пирин

Сигнал

Farmer.bg

Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" е изненадана от съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по повод строителството на нов 6-седалков лифт в ски зона Банско, който не е включен в концесията и дори не е собственост на концесионера „Юлен“ АД. Национален парк "Пирин" е изключителна държавна собственост на всички български граждани. От министерството се твърди, че „направена от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) служебна проверка е установила съответствие с плана за управление на парк „Пирин“ и действащия териториален устройствен план.“

Еколозите обаче си задавт въпроса дали това наистина е така. Странно е, че ДНСК не е установила ясните и скандални размнинавания между същестуващия 3-седалков лифт и новия 6-седалков, щом са проверявали документите, свързани с тях:

Според концесията и действащия териториален устройствен план сервитутът на 3-седалковия лифт под връх Тодорка е 1,93 хектара или 19 300 кв.м. Дължината на лифта е 2141 м.

Според становището на бившия екоминистър Станислав Анастасов (ДПС) от 2014 г., което разрешава строителството на 6-седалковия лифт и заради което тече проверка на прокуратурата, площта на сервитута на новия лифт е далеч по-голяма - 31 154 кв. м. Дължината на новия лифт е 2178 м.

Никъде в плана за управление на парка не пише, че е допустимо строителството в зоната за туризъм. Това установявао и от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) през 2011 г., когато отказват да разрешат на „Юлен“ АД да построи нов, 6-седалков лифт под връх Тодорка.

Никъде в плана за управление и действащия териториален устройствен план не пише, че лифтът под връх Тодорка може да стане 6-седалков.

Всичко това показва, че държавната институция кавато е Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) не си е свършила работата. Причините за това може да са две – некомпетентност или опит да се прикрие нарушение на офшорна фирма и част от националния парк да се прехвърли завинаги на анонимни частни собственици.

Коалицията "За да остане природа в България" настоява регионалното министерство да извърши проверка на дейността на ДНСК с участие на наши представители по случая със строящия се 6-седалков лифт Икрище-Тодорка. Ако се потвърдят посочените от природозащитниците данни, да се сезира прокуратурата и да се предприемат персонални промени в дирекцията.

Коалицията "За да остане природа в България" отново предупреждава, че ако държавата откаже да спре далаверата на ДПС и престъпното заграбване на територии от Национален парк Пирин от офшорна компания, това ще прехвърли политическата отговорност за отказа от спазването на законите в Пирин от правителството на Орешарски върху настоящето правителство на Борисов.

Еколози: Контролна администрация заблуждава, че няма проблем със строежа на нов лифт в парк Пирин
5405
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Назначения
Новите директори на националните паркове „Рила” и „Пирин”
Аспиринова терапия за доматите
Инициативи
Доброволци засадиха хиляда медоносни дръвчета в Пирин
Еколозите
ВАС спря новия план на Пирин, позволяващ да се строи в 66% от парка
Инициативи
WWF и ООН работят с водещи компании в сектора за опазването на световното наследство
Съдебни битки
Природозащитници искат оставката на екоминистъра
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини