Начало » Важно за фермера » Гори и екология
17.08.2015 г.

Граждани обжалват разрешение за строеж нов ски лифт в Пирин

Битката на природозащитниците продължава

Farmer.bg

Петима представители на Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" са поели лична отговорност като граждани да обжалват пред съда решението на бившия министър на околната среда и водите Станислав Анастасов (ДПС) от 2014 г. С него беше позволено на офшорна фирма да построи нов шестседалков лифт на мястото на триседалковия лифт под връх Тодорка в Национален парк Пирин, съобщиха от екосдружението.

Според еколозите тяхното обжалване на практика дава правна възможност на сегашния министър на околната среда Ивелина Василева като принципал на държавната собственост в националния парк да спре строителството на ски лифта до приключване на съдебните спорове.

Именно скандалното решение на министъра от кабинета Орешарски беше посочено миналата седмица от екоминистъра Ивелина Василева и регионалния министър Лиляна Павлова като ключово за извършване на спорния строеж. До обжалването на акта нямаше да се стигне, ако той бе отменен от министър Ивелина Василева още при първите сигнали на природозащитниците.

По информация на туристи строителството на новия ски лифт е започнало преди седмица, като защитената територия в района на Бъндеришка поляна е превърната в огромна строителна площадка.

Строителството продължава и сега въпреки течащите проверки на прокуратурата и отказа на екоминистерството да разреши изсичането на 88 броя дървета за изграждането на лифта във връзка със сигнали на природозащитници, че офшорната фирма „Маренго трейдинг“ няма никакви вещни права върху територията на Национален парк Пирин и още по-малко върху територии, отдадени чрез концесия на фирмата „Юлен“ АД.

Проектът беше спрян още през 2011 г. от предишното правителство на Бойко Борисов, защото нарушава концесионния договор за ски зона Банско и плана за управление на Национален парк Пирин.

На практика, тези доводи са използвани от жалбоподателите като основание да поискат от съда обяваването на решението на министър Анастасов от 2014 г. като нищожно, т.е. като непораждащо правни действия. Обжалването на нищожни актове не е обвързано с краен срок.

 Спешната реакция на природозащитниците, обжалвали решението на министър Анастасов, произтича от опасността сред вековните гори на Пирин да се появи поредното ски съоръжение в нарушение на законите, с което правоприлагащите органи и правителството да са поставени пред свършен факт, докато проверяват случая.

Така например работната група към Министерски съвет, проверяваща концесията за ски зона Банско, все още не е дала решение на проблемите, завещани след 2001 г. от поне пет правителства, довели до незаконното разширение на концесионната площ с 650 дка, изграждането на ски съоръжения без разрешение на екоминистерството и прехвърлянето на обекти на концесията от концесионера „Юлен“ АД към друга офшорна фирма „Маренго трейдинг“.  

Коалицията "За да остане природа в България" предупреждава, че ако държавата откаже да спре далаверата на ДПС и престъпното заграбване на територии от Национален парк Пирин от офшорна компания, това ще прехвърли политическата отговорност за отказа от спазването на законите в Пирин от правителството на Орешарски върху настоящето правителство на Борисов.

Граждани обжалват разрешение за строеж нов ски лифт в Пирин
5032
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
Назначения
Новите директори на националните паркове „Рила” и „Пирин”
Аспиринова терапия за доматите
Инициативи
Доброволци засадиха хиляда медоносни дръвчета в Пирин
Еколозите
ВАС спря новия план на Пирин, позволяващ да се строи в 66% от парка
Инициативи
WWF и ООН работят с водещи компании в сектора за опазването на световното наследство
Съдебни битки
Природозащитници искат оставката на екоминистъра
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини