Начало » Важно за фермера » Гори и екология
08.09.2015 г.

Две министерства молят на крака ЮНЕСКО да допусне строителство на още писти и лифтове в Национален парк Пирин

Защитени територии

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" е възмутена, че министерствата на туризма и на спорта са молили световната организация за образование, наука и култура ЮНЕСКО да изключи още части от Национален парк "Пирин” от обекта на световното природно наследство, за да могат да бъдат построени нови ски зони, обявиха от природозащитната организация. Природозащитниците обаче подчертаха, че директорът на Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО Кишоре Рао е отхвърлил категорично исканията на българските представители.

Според коалицията скандалното е, че в срещата не е участвал представител на министерството на околната среда и водите, което отговаря за националния парк и за обектите на световното природно наследство на ЮНЕСКО. Природозащитниците припомнят също, че идеята за изключване на нови части от Пирин от обекта на ЮНЕСКО никога не е предлагана за обсъждане на българското общество.

Министерствата на туризма и спорта отдавна лобират без притеснения за разширението на ски зона в Банско върху други части на Национален парк "Пирин", констатират от коалицията. В момента това е забранено от Закона за защитените територии и от сега действащия план за управление на националния парк, изтъкват те и припомнят, че ЮНЕСКО изключи ски зоните над Банско и Добринище от обекта на световното наследство през 2010 г., тъй като счете, че природата там е безвъзратно унищожена и урбанизирана.

От официална кореспонденция с държавните институции те са научили, че на 15 юли 2015 г. в Париж директорите на "Административно правно обслужване“ в министерствата на туризма и на спорта заедно с шефа на фирмата, която подготвя новия план за управление на Национален парк "Пирин", са предложили на Кишоре Рао сериозно орязване на световното наследство в Пирин. В протокола от срещата на българските представители с Рао се вижда, че с него е тествана идеята новите туристически зони, планирани от фирмата „Пролес инженеринг“, които ще заемат 10% от територията в Национален парк "Пирин", да бъдат изключени от обекта на световното природно наследство.

Отговорът на Рао обаче полива със студена вода щенията на българските представители. Според него ако министерство на туризма иска да развива туризъм, не е необходимо той да бъде в границите на обекта за световно наследство Пирин, тъй като цялата останала територия на страната е на разположение. Той е посочил, че Конвенцията за световното наследство на ЮНЕСКО изисква детайлни планове за управление на всички зони и ако планът за Пирин предвижда туристическа дейност, е необходимо той да има оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Директорът на центъра е наблегнал на очевидния факт, че в момента изработеният проект на нов план за управление на Национален парк Пирин нито е детайлен, нито има доклад за оценка за въздействие върху околната среда. Поради тези причини той е заявил, че в този си вид проектът на план за управление на Национален парк "Пирин" е неприемлив. Рао е изтъкнал още, че България е предложила и Конвенцията е приела, че в границите на обекта на наследството Пирин няма да се развива ски спорт, но предложението, обсъждано сега, е точно обратното на тази позиция.

Официално от министерството на туризма обясняват, че са изпратили свой служител до Париж, за да „бъдем наясно с процесите и изработването на плана за управление на парка“.

От коалицията „За да остане природа в България“ питат министъра на туризма Николина Ангелкова:

1. Кой е Вашият работодател? Явно не е данъкоплатецът, защото не сте представяли пред обществото идеите за намаляване на обекта на световното наследство Национален парк "Пирин". Не е и Министерски съвет, защото и там не са дискутирани.

2. Въобще информирахте ли министерство на околната среда и водите за резултатите от проведената среща с ЮНЕСКО в Париж?

3. Досегашните опити на министерство на туризма за покровителство на идеите за застрояване на защитените територии явно не се дължат само на младостта и неопитността на служителите му. Кой определя Вашия дневен ред, министър Ангелкова?

Природозащитниците припомнят, че Национален парк "Пирин" е обявен за Обект на световното наследство към Конвенцията за опазване на световното наследство на ЮНЕСКО през 1983 г. с площ 24 000 хектара. Площта на Национален парк "Пирин" като защитена територия съгласно българското законодателство е над 40 000 хектара. За желаещите да се запознаят с документите по случая те предлагат и допълнителна информация на два уебадреса – за протокола от срещата в Париж – https://www.ekoarhiv.bg/dokumenti/otgovor-ot-mvnr-po-zdoi-s-protokol-ot-sreshta-v-parizh-s-yunesko-i-razrabotvashtite-pu, а за информацията от министерство на туризма – https://www.ekoarhiv.bg/dokumenti/otgovor-ot-mt-po-zdoi-za-sreshta-v-parizh-s-yunesko-za-pu-pirin-avgust-2015.

В коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.

Две министерства молят на крака ЮНЕСКО да допусне строителство на още писти и лифтове в Национален парк Пирин
6804
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Назначения
Новите директори на националните паркове „Рила” и „Пирин”
Аспиринова терапия за доматите
Инициативи
Доброволци засадиха хиляда медоносни дръвчета в Пирин
Еколозите
ВАС спря новия план на Пирин, позволяващ да се строи в 66% от парка
Инициативи
WWF и ООН работят с водещи компании в сектора за опазването на световното наследство
Съдебни битки
Природозащитници искат оставката на екоминистъра
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини