Начало » Новини » Света
02.08.2015 г.

ЕК: Мерките за защита на производителите на мляко, плодове и зеленчуци ще бъдат удължени

Руско ембарго

Farmer.bg

Мерките за защита на секторите на млечните продукти, плодовете и зеленчуците в Европейския съюз ще продължат да действат и в началото на 2016 г., потвърдиха от пресцентъра на Европейската комисия. През август 2014 г. от изпълнителния орган на ЕС решиха да изтеглят част от селскостопанските продукти от пазара заради свръхпредлагането на вътрешния пазар, което се получи, след като Русия въведе забрана за внос на месни, рибни и млечни продукти, плодове и зеленчуци от САЩ, Канада, ЕС, Норвегия и Австралия в отговор на санкциите, които тези страни наложиха срещу нея заради окупирането на Крим и положението в Източна Украйна. Намерението да бъде удължено действието на някои от вече прилаганите мерки бе оповестено от европейския комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоугън още след заседанието на Съвета на министрите на земеделието на държавите-членки на ЕС, което се проведе на 13 юли.

От изпълнителния орган на ЕС приключват уточняването на последните подробности с намерението през следващите няколко седмици официално да бъдат приети уместни правни решения. ЕК е наясно с предизвикателствата, пред които са изправени европейските производители и ще ги подкрепя, подчертават от комисията. „Значителните усилия, предприети досега от ЕС, показват солидарността на съюза спрямо фермерите, които са засегнати в най-голяма степен от руското ембарго. Тези усилия играят и важна роля в смекчаването на последиците от забраната. Сега, почти една година по-късно и след удължаването на действието на забраната, трябва да продължим да предоставяме социална защита, за да дадем сигурност на производителите, които продължават да изпитват затруднения вследствие на забраната”, заяви вчера Хоугън.

Предвидените мерки за сектора на плодовете и зеленчуците може да влязат в сила още през следващата седмица, докато за сектора на млечните продукти те ще започнат да действат от 1 октомври.

Мерките за млечния сектор включват обществени покупки (интервенции) и подпомагане на частните складове за маслото и обезмасленото сухо мляко. Те действат и в момента и без удължаване на срока им на действие трябваше да приключат в края на септември. Срокът на действие на интервенциите ще бъде удължен до 29 февруари 2016 г. при положение, че те се прилагат всяка година между 1 март и 30 септември, а целта е да се осигури непрекъснатост на прилагането на мярката в тежък период за фермерите. При помощта за частните складове удължаването на срока на действие на мярката също е до 29 февруари 2016 г., но при нея липсва стандартно приложение за определен период всяка година и въпросът за следващо удължаване може да бъде разгледан в края на изтичащия период на действие.

В случай на интервенция властите изкупуват определени количества, предлагани от частни оператори, при фиксирани цени. Максималното количество е 109 хил. тона сухо обезмаслено мляко и 50 хил. тона масло, като предлаганите стоки трябва да отговарят на определени условия. Изкупуваните количества масло и сухо обезмаслено мляко впоследствие се предлагат на пазара, след като цените се възстановят. При помощта за частните складове собствеността на стоките остава за частния оператор, а той чрез договор се задължава да ги изтегли от пазара за определен период то време. В замяна на това получава подпомагане, което покрива част от разходите му за съхранение на продуктите. От влизането в действие на схемата през септември 2014 г. 108 652 тона масло и 40 045 тона сухо обезмаслено мляко са били предложени за съхранение в частни складове, а 1 176 тона сухо обезмаслено мляко са предложени на властите за изкупуване.

Търсенето на мляко в световен мащаб се сви през 2014 и първата половина на 2015 г. заради намаляването на вноса от Китай. Освен това руското правителство обяви удължаване с още една година на забраната за внос на селскостопански продукти от ЕС и тя ще действа до август 2016 г. Вследствие на това съществуващият натиск върху цените на млякото и млечните продукти се очаква да се запази и през следващите месеци.

За сектора на плодовете и зеленчуците ЕК предлага да удължи до 30 юни 2016 г. мерките, които действаха до 30 юни тази година и включваха основните групи, засегнати от забраната за внос, наложена от Русия. Удължаването на срока на действие на тази забрана означава, че един от важните пазари за износ на плодове и зеленчуци от ЕС остава недостъпен и това може да доведе до значим спад на цените на тези продукти.

Мерките включват изтегляне от обращение на продукти за свободно разпространение с цел предоставянето им на благотворителни организации или използването им като храна за животни, за производство на торове или за дестилиране, както и мерките, при които засетите култури не могат да бъдат използвани за търговски цели. Количествата, които ще бъдат изтеглени от обращение, ще бъдат разпределени между държавите-членки, които са изнасяли големи количества от тези продукти за Русия през последните 3 години. Освен това допълнителни количества, които не надхвърлят 3 хил. тона, могат да бъдат изтеглени от пазара във всички държави-членки в опит да бъде стабилизиран допълнително пазарът. При прилагането на мерките за допълнително подпомагане през периода до 30 юни 2015 г. от пазарите бяха изтеглени около 700 хил. тона плодове и зеленчуци, а подкрепата на ЕС бе на стойност около 155 млн. евро.

Действията на ЕК станаха наложителни, след като през тази седмица фермери във Франция и Белгия, разгневени от ниските изкупни цени на продукцията им, протестираха, блокирайки пътища и входовете на супермаркети, а в някои случаи дори спираха камиони със селскостопански стоки от чужбина на границата на страната. През миналата седмица френското правителство обяви планове за повишаване на цените на говеждото и свинското месо, както и на млякото, обещавайки на фермерите до 1,1 млрд. евро под формата на данъчни отстъпки, отлагане на плащания и гаранции по взетите от тях заеми. Освен това по искане на Франция за 7 септември бе насрочена спешна среща на министрите на земеделието на ЕС за обсъждане на проблемите в бранша.

ЕК: Мерките за защита на производителите на мляко, плодове и зеленчуци ще бъдат удължени
5969
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
ЕК отпуска нови 70 млн. евро компенсации за производителите на плодове, ощетени от руското ембарго
Загубите за Франция от руското ембарго надхвърлят 8 милиарда евро
Качеството на руската пшеница от нова реколта е доста под миналогодишното
Резултат от протестите
Френският парламент прие препоръчителна резолюция за отмяна на санкциите срещу Русия
Какво е положението
Путин отказва преговори за отмяна на забраната за внос на селскостопанска продукция от ЕС
Световна търговия
И руските санкции не попречиха на Норвегия да подобри рекорда си по износ на рибни продукти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини