Начало » Важно за фермера » Животновъдство
20.07.2015 г.

Заради горещините добивът на мляко рязко ще спадне, цените ще растат

Млечният пазар м ЕС и България за петте месеца на 2015 г.

Farmer.bg

До 30 май тази година регистрираните млекопреработвателни предприятия в страната са изкупили от фермите 204 320 тона краве мляко, което е с 4 350 т по-малко от същия период на миналата година. Сравнението по месеци показва, че през януари е имало увеличение с  300 т спрямо същия месец на 2014 г., през февруари вече се отчита спад от 3 750 т, през март – нов спад от 2 443 т, през април- намаление от 1 279т и едва през май се отчита увеличение в изкупуването с 2 820 т спрямо 2014 г. Това се посочва в анализ на Националния съюз на говедовъдите в България.

При производството на млечни продукти в сравнение с миналата година се очаква спад, който за петте месеца ще надхвръли 15 хил. т. По видове продукти до този момент се отчита увеличени на производството при маслото с 80 тона и при млякото – с 819 т. При всички останали продукти обаче има спад. При сметаната са произведени със 115 т по малко спрямо 2014 г., при сиренето  – спад от 38 т и при киселото мляко – спад от 683 т. Може би единственото успокоение за производителите е, че българският народ консумира по 90 грама прясно мляко всеки ден, докато в Румъния - по 35 грама.

Във връзка с намалението на изкупните цени на млякото много от фермерите спряха да използват всякакви добавки към фуражите, като ограничиха и зърнените фуражи в дажбите, вследствие на което се понижи количеството добивано мляко и качеството му. Допълнително към това може да добавим и климатичните условия с големите амплитуди в промяната на температурите в рамките на няколко дни.

Вероятно през добиваното мляко ще продължава да намалява поради горещините, изсъхналите пасища и неясната перспектива за няколко десетки хиляди стопанства.

Това при всички случай ще доведе до стабилизиране сегашните изкупни цени и дори тяхното увеличение, за което имаме индикация през последните дни.

В Европа цената на млякото през юни е 30,48 евроцента за кг за всички страни членки и 31,10 евроцента за държавите в зоната.

В сравнение с месец май има увеличение с 0,012 цента. В повечето страни са запазени цените от месец май, но в Румъния имаме намаление с 4 цента за месец юни. В момента изкупната цена на млякото там е 21 евроцента за литър, което е и предпоставка да се изнася на по-високи цени.

Най-високи са изкупните цени в Кипър – 55,47 цента, Гърция - 41,70, Италия-34,70, Франция – 31,20, Германия – 29,83 ,Холандия – 30,53, Англия – 32,19 и др. На другия полюс са Румъния- 21 евроцента, Полша - 27,31, Литва-21, Латвия-21,87, Естония-25, Чехия-26,60.

За България числата са следните - за месец юни цената е била- 25,60 цента, което е с един цент по-малко в сравнение с месец май, но разликата с 2014г за месец май вече 9,29цента.

Всички цитирани цени на млеката са при база  за мляко с 4%мазнини и 3.4% белтък.

В някои провинции на Германия цените на млякото през месец юни са се сринали до 24,5 цента .

В сравнение с 2014г този срив на цената е  с 12,4 цента- около една трета. Ситуацията в Гърция е следната- за първите четири месеца на годината са произведени 201 558 т мляко, което е за съжаление с 40 000т повече от произведеното в България за същия период.

Средната изкупна цена в сравнение с миналата година е по-ниска с 0,03 цента.

Вероятно загубите за ЕС през 2015 г. от сектор мляко ще бъдат в рамките на 15 млрд.евро.

Очаква се и по-нататъшна ескалация на ситуацията на пазара на мляко и млечни продукти, като все още се изчаква  да се види отношението на Европейската комисия.

От средата на 2013 г. производството на мляко в ЕС започва да расте, за да достигне кулминацията си от 6 милиона тона мляко през 2014 година. През 2015 г. се очертава по-нататъшно увеличение на доставките на млякото в ЕС. До този момент се отчита ръст от 2% спрямо миналогодишното производство.  

През първото тримесечие на 2015 г. разко намаление на млечните доставки се наблюдава в Кипър, Ирландия, Естония, Белгия, Австрия, Холандия, Латвия, Италия, Германия и Дания.

Еврокомисията отбелязва, че в държави като Франция, където производството на мляко е било по-ниско от определената квота, намалението на производството е довело до коригиране на цените на млечния пазар. Доста голямо е намалението и на млекопроизводството във Великобритания.

Въпреки ниските изкупни цени на суровината държави като Унгария, Чехия, Словакия и Португалия са увеличили производството. Дори руското ембарго не е попречило на Литва и Естония да увеличат производствените си обеми.

Въпреки възможните негативни ценови корекции на млечния пазар тези страни през 2015 г. ще увеличат млекопроизводството .

В становище на германските говедовъди се посочва, „че критичното състояние на пазара на млечни продукти не може да бъде решен с инструментите на изминалата селскостопанска политика. Тези инструменти, състоящи се от износни офанзиви, държавна интервенция и частно складиране, вече доведоха до големи загуби за фермерите  през 2009 г. и 2012 г.. Ето защо, ние очакваме да започне да се осъществява нашата концепция за управление на кризи, която разработихме като модулна приложимо и за съответната пазарната ситуация съчетава цялостния пакет от антикризисни мерки. Тя включва вече съществуващите кризисни инструменти, но тя се простира до нови мерки".

При визитата си в София европейският комисар по земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган призна, че .„Има затруднения и предизвикателства на млечния сектор в България. Ще обмислим допълнителни начини за разширяване на мерките за плодове, зеленчуци и защита на млечния сектор. Има нова ПРСР с възможности за доброволни обвързани помощи, там се предоставят 123 евро на крава. Това са мерки, с които се надяваме да ви подпомогнем за намиране на нови пазари, заради загубените вследствие от ембаргото.

Кратко и ясно, без никаква конкретика, каквато може би очакваха българските фермери: производители на мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци. Не става и дума за допускане на експортни субсидии на родните млечни продукти, защото това би изкривило конюнктурата на пазара.

Михаил Михайлов, изпълнителен директор на НСГБ 

Заради горещините добивът на мляко рязко ще спадне, цените ще растат
7826
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените на фуражите се стабилизират, няма и очаквания за значителни колебания
Ръстът в производството на сурово мляко в световен мащаб се забавя
Целта е производството на повече и по-качествено мляко и месо
Министър Вътев и учени от ССА обсъдиха проекти за подобряване на контрола в селекционния процес
Статистика за 2024 г.
Януари 2024 г. стряска със срив в преработката на сурово мляко
Плюсовете на биологичното животновъдство
Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини
Обсъждане на Стратегическия план
Животновъди искат точна методика при доказване на продаденото мляко
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини