Начало » Новини » Коментари
01.07.2015 г.

При преход от конвенционално към биоземеделие е важно да смените кода на културите веднага след получаване на сертификата

Полезно за фермерите

Farmer.bg

Когато фермерите получат сертификат като биологични производители, са длъжни навреме да сменят кода на отглежданите от тях култури, за да не бъдат санкционирани от инспектората на фонд „Земеделие”, тъй като субсидиите за преходния период са по-големи от тези за биопроизводство. Това съобщиха експерти по повод прилагането на мярка 11 за биологично земеделие от новата програма за развитие на селските райони ПРСР 2014-2020 г. На тематична конференция по прилагането на новата програма, организирана от вестниците  „24 часа”,„Труд” и „Българиски фермер”, подробно бяха разяснени условията за кандидатстване по четири от мерките, свързани с климатичните промени – „Агроекология и климат”, „Биологично земеделие”, „ Натура 2000” и „Плащания в райони със специфични ограничения”.

Министерството на земеделието подготвя промени в наредбата, която урежда реда за подаване на заявленията, като целта е да се премахнат техническите грешки на кодовете за културите, декларирани от фермери, които са преход към биоземеделие и вече сертифицирани биопроизводители.

Проблемът е, че компенсаторните плащания за площите в преход, които още не са сертифицирани, са значително по-високи от тези, които получават вече одобрените биофермери.

Въпросът с избягването на техническите грешки беше поставен от Мариана Милтенова от съюза на градинарите. Зам. министърът на земеделието Васил Грудев посочи, че при грешен код, допуснат по вина администрацията, фермерите няма да бъдат санкционирани и това е записано в промените към наредбата, които скоро ще бъдат подготвени.

От министерството на земеделието предоставят и точните разчети на плащането на субсидиите, ако стопаните са в преход към биоземеделие и ако вече са сертифицирани като биопроизводители.

При стопанства, които са в преход към биоземеделие, годишният размер на плащането за полски култури на хектар е 284 евро, а за биопроизводители това плащане е 168 евро на хектар.

За стопанства в преход годишният размер на плащането за затревени площи на хектар е 128 евро, а за биопроизводители това плащане е 112 евро на ха.

За стопанства в преход годишният размер на плащането за трайни насаждения, лозя или маслодайни рози на хектар е 736 евро, а за биопроизводители това плащане е 557 евро на ха.

За стопанства в преход, които отглеждат ароматни или медицински растения като лавандула, кориандър и др., годишният размер на плащането на хектар е 515 евро, а за биопроизводители това плащане е 405 евро на ха.

За стопанства в преход, които отглеждат зеленчукови култури, годишният размер на плащането на хектар е 575 евро, а за биопроизводители това плащане е 399 евро на ха.

За пчелари в преход годишният размер на плащането е 35 евро за пчерно семейство, а за биологични пчелари това плащане е 25 евро на семейство.

При ферми в преход, които отглеждат едри животни крави или биволи за мляко, годишният размер на плащането е 230 евро на хектар обработваема земя, а за биологични фермери това плащане е 77 евро на животно.

При ферми в преход, които отглеждат говеда за месо, годишният размер на плащането е 160 евро на хектар обработваема земя, а за биологични фермери това плащане е 63 евро на животно.

Ако стопанството е в преход и отглежда овце или кози за мляко и месо, тогава субсидията за едно животно е 122 евро за ха, а при биологичните стопанства тази субсидия се намалява до 90 евро за овца или коза. 

При преход от конвенционално към биоземеделие е важно да смените кода на културите веднага след получаване на сертификата
11683
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Необходимо е обаче одобрението на министерския съвет
Планират подпомагане на биопроизводителите за участие в международни изложения
В поредно припяване на рефрена за коня и зелената трева
Целенасочена подкрепа за биопроизводството ще има през Стратегическия план
Албена Симеонова пред Синор.бг
По-висок бюджет за биопроизводство и спешна помощ за оранжерийните производители, настояват от асоциация „Биопродукти”
В срок от 15 дни след настъпването на промяната
Биопроизводителите на Екогрупо да уведомят ДФЗ за избора на нов контролен орган
Над 42 млн. лева са преведени на биопроизводителите за Кампания 2020
Получилите служебни писма трябва да представят нужната информация в посочения срок
ДФЗ уведомява биопроизводители за пропуски в документите за Кампания 2018
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини