Начало » Новини » Коментари
30.06.2015 г.

Как фермерите могат да ползват нисколихвени заеми от Европейската инвестиционна банка

Еврокомисарят Фил Хоугън приветства инициатива на ирландското правителство

Снимка: Институт за агростратегии и иновации

Комисарят по земеделието на Европейския съюз Фил Хоугън приветства инициативата на ирландското правителство за популяризиране на новите кредитни линии на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в подкрепа на фермерите. Тази идея е била разисквана  по време на първата европейска конференция „ФИ компас“, посветена на финансовите инструменти в рамките на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, съобщи председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова, която присъства на конференцията.

Земеделските производители, агробизнесът и земеделските предприемачи трябва да помислят за избор на нисколихвени заеми от няколко милиона евро от фонда за развитие на селските райони на ЕС, призоваха в Дъблин. Ако този подход на ирландицет се използва пълноценно и от останалите държави в ЕС, това ще бъде от голяма полза за секщтора. Очаква се дългосрочните заеми да имат лихвени проценти от около 3%.

Това се случва в момента, когато някои директни плащания отпадат за редица земеделски стопани в рамките на реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) и на фона на съкращенията на Програмата развитие на селските райони ЛИДЕР.

"След неотдавнашната реформа на ОСП, земеделските производители ще бъдат далеч по-пазарно ориентирани в производствените си решения чрез директните плащания от ЕС, които им осигуряват допълнителна сигурност на приходите в контекста на несигурния пазар, непредсказуемите метеорологични условия и променливите производствени разходи", каза г-н Хоган на  Европейската конференция за финансови инструменти в Конгресния център на Дъблин.

Той каза, че мерките нямат за цел да "подкопаят" действието на настоящия подход, който се базира на безвъзмездна помощ, но ще предложат допълнителен достъп до дългосрочни кредити за фермери, земеделски фирми и предприятия в селските райони, 80 процента гарантирани.

Министър председателят на Ирландия Енда Кени заяви, че основен приоритет е да се създаде устойчив модел за достъп до заеми от финансовите институти.

"Новосъздадената Корпорация за стратегическо банкиране на Ирландия ще играе важна роля в осигуряването на инструменти за финансиране на риска на ЕИБ, които са насочени по-специално към малките и средни предприятия", каза той.

“На конференцията още веднъж беше подчертано, че за разлика от предходния програмен период, вече е задължително извършването на предварителна оценка (ex-ante assessment) относно избора на финансовите инструменти, които могат да се създадат по ПРСР 2014-2020“, каза г-жа Боянова. „За съжаление също стана ясно, че България изостава с нейното възлагане, все още не е обявена обществена поръчка и това разбира се няма да може да даде по-рано достъп до тези инструменти за българските земеделски производители, агробизнес и предприемачи в селските райони“, добави Боянова.

На конференцята още веднъж беше изразена политическата готовност да бъде подкрепено прилагането на финансовите инструменти по структурните и инвестиционни фондове и фонда за развитие на селските райони повече в сравнение с предходния програмен период.

Важни послания бяха изказани от страна на вицепрезидента на Европейската Инвестиционна Банка Вилхелм Молтерер, генералния секретар на КОПА-КОДЖЕКА Пека Песонен и президента на асоциацията на младите фермери (CEJA) Матео Бартолини.

По-рано г-н Хоган каза, че ако очакваните резултати от тестовете за "луда крава" върху млечната крава от Лаут, Ирландия се окажат положителни, те няма да имат ефект върху ирландския износ"докато това остане изолиран случай".

"Винаги ще има пет или шест отделни случая на "луда крава" в ЕС, но докато не става дума за нищо повече, мисля, че контролните органи на Комисията ще са удовлетворени", заяви той по време на представянето на нов уебсайт, Butcherrecruitment.com, който има за цел да осигури квалифициран персонал за месопреработвателната промишленост.

По последни данни износът на селскостопански хранителни продукти е нараснал с 4% от миналата година до рекордните 10.5 милиарда евро.

Как фермерите могат да ползват нисколихвени заеми от Европейската инвестиционна банка
9568
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Експертното становище
Светлана Боянова: Внимателно да се вникне в споразумението за ОСП, подписано на 28 юни
Директните плащания – история или бъдеще за ОСП
„С.Б.Агростратеджис”
Нов консултантски офис в Пловдив
Консултантите препоръчват
Доста са капаните при кандидатстването за преработка на храни по подмярка 4,2
Важно за фермера
Фермери могат да кандидатстват за преработка по подмярка 4,2 само ако са еднолични търговци
Важно за фермера
Светлана Боянова: Зелените плащания ще се начисляват върху цялата обработаваема земя, а не само върху 5% от нея
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини