Начало » Новини » Страната
15.06.2015 г.

Всяка събота и неделя ще има фермерски пазар и в софийския квартал Борово

Достъп до потребителя

Снимка: БДЗП

Всяка събота и неделя земеделски производители, които имат разрешение да продават продукциято си по надербата за директни продажби, ще излагат своята продукция на новия фермерски пазар, открит в софийския квартал „Борово“. Щандовете се намират на общинския пазар „Борово“ на бул. „Тодор Каблешков“ и ул. „Ген. Стефан Тошев“, на последната спирка на тролей № 9. Първото издание на фермреския пазар беше открито в края на миналата седмица. Тове е третият подобен пазар в София и стана възможен с помощта на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), което с подкрепата на Столична община реализираха проекта „За Балкана и хората“, позволяващ на малките стопани да имат директен достъп до потребителите. Производители на млечни продукти, мед, сладка и други ще предлагат директно продукцията си.

Идеята е пространството да приюти производители на качествени продукти, произведени от фермери по традиционни технологии и рецепти, като храните ще се предлагат от самите производители. Организаторите са подбрали фермерите, като изискват от тях регистрация по Наредба 26 на МЗХ (т.нар. Наредба за директните продажби).

За доброто съхранение на продуктите са осигурени 8 мобилни хладилни витрини, в които се излага и съхранява продукцията. Посетителите на фермерския пазар ще имат възможност да дегустират храните и да разговарят със самите производители.

За момента асортиментът на фермерския пазар включва млечни продукти – овче, краве, козе и биволско сирене, кашкавал и кисело мляко, яйца, мед, сладка и др. В бъдеще се очаква да се включат и производители на месо и месни продукти, риба, зеленчуци и др.

Целта на откриването на специализирания фермерски пазар е да подпомогне малки планински ферми от Централен и Западен Балкан, като им осигури достъп до крайните потребители и скъси веригата на доставки. Така за малките производители ще има по-голям финансов стимул да развиват екстензивно животновъдство.

Ползите за клиентите са също големи, тъй като те получават чисти домашно произведени продукти с ясен произход и сертификат, гарантиращ спазването на санитарно-хигиенните и ветеринарни изисквания. Добавената стойност от фермерските храни е в опазването на природата, тъй като планинските фермери, които отглеждат животните си със свободна паша, поддържат пасища и ливади с висока природна стойност, част от мрежата Натура 2000 и така подпомагат оцеляването на редки видове като царския орел и лалугера. 

За проекта „За Балкана и хората”

Четиригодишният българо-швейцарски проект "Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони", известен накратко като „За Балкана и хората“, започна през септември 2012 г.

Голямата му цел е изграждането на успешен модел, който да покаже, че връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност, може да е печеливша - за местните хора, за бизнеса и за околната среда.

Проектът се изпълнява в партньорство от четири швейцарски и шест български организации (включително и Министерството на земеделието и храните) в 9 зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина с финансиране от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Една от специфичните цели на проекта е да бъдат подпомогнати най-малко 30 ферми от района на проекта, които произвеждат и продават качествени храни с висока добавена стойност (мляко и млечни продукти, месо, яйца, мед и др.), както и да бъдат организирани фермерски пазари в няколко града, които да предлагат качествени храни, произведени от фирми, ангажирани в проекта.

Всяка събота и неделя ще има фермерски пазар и в софийския квартал Борово
14140
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Инициативи
Посетете фермерския пазар на 29 и 30 март в Кърджали
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Есента ухае на печена тиква и на всички благини на природата
Общо събрание
Попълнения в управителния съвет на фермерския съюз
КОПА – КОДЖЕКА
Фермерите в ЕС искат дерогации за някои от екологичните стандарти (ДЗЕС)
Искат среща със земеделския министър
Фермерски съюз с критика срещу орязаната подкрепа за автохтонните породи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини