Традиционни потребители на месо като германските младежи активно се отказват от мръвките и стават вегетарианци, сочат резултатите от проучване на анализаторската агенция Mintel, цитирани от електронното издание Meatinfo. 18% от анкетираните 1 000 германци на възраст между 16 и 24 години се отказват от месото в полза на алтернативни продукти, докато в останалите възрастови групи този дял се колебае около 11%. Освен това 23% от германските младежи консумират няколко пъти месечно други видове продукти, съдържащи белтъчини, а 12% заменят месните протеини с други видове белтъчини няколко пъти седмично.
Около 15% от германците между 16 и 24 години се обявяват за вегетарианци, а резултатът надхвърля близо 2 пъти досегашния показател. Но с напредване на възрастта делът на германските потребители, спазващи вегетариански навици на хранене, се понижава – при хората над 55 години те са едва 3%. Като основни причини за преминаването на вегетарианска диета германските потребители изтъкват загрижеността си за околната среда, етични мотиви и желанието за по-здравословно хранене.
През последните години консумацията на месо в Германия намалява, отразявайки тенденцията за разпространение на вегетарианството, а младите хора са нейният основен двигател. Интересно е обаче, че само 14% от последователите на алтернативното хранене са доволни от вкусовите качества на белтъчините, с които заместват месото.