Начало » Новини » Страната
28.05.2015 г.

Симеон Присадашки: Нужен е съвместен контрол между млекопреработватели и агенция по храните

В България няма закон за браншовите организации

В млечния бранш качеството е застрашено от масовото навлизане на аналоговите суровини, които заместват традиционните. Някои потребители обаче харесват имитиращите продукти и ако на етикета коректно е упоменато съдържанието им, всичко е наред, казва зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ) и собственик на "Жоси" - Симеон Присадашки. Въпреки усилията млечните продукти да бъдат категорично разграничени от ерзаците недоверието към бранша продължава и това се дължи на липсата на гласност кои фирми са злоупотребили коментират в материал на страницата си от асоциацията.

Добрата новина по думите на Присадашки е, че около 20 компании в тези условия успяват да спечелят доверието на потребителите. Това, което им помага, според него е минимизирането на компромисите и убеждението, че ценностната система е водеща пред икономическата изгода в бизнеса.

"Опитваме се да се самоконтролираме, но в България няма закон за браншовите организации. От десет години всяко следващо правителство се бие в гърдите, че ще вкара такъв закон, но страховете от силни браншови структури, които ще могат да влияят на политиките, надделяват", смята зам.-председателят.

Въпреки това асоциацията се опитва да пречи на некоректните участници на пазара. "Подали сме до контролните органи много сигнали за лоши практики, но досега казусите не са разнищени", съобщава Присадашки. От браншовата организация са настоявали включително за съвместен контрол с агенцията по храните по подадените от тях сигнали, предлагали са също да финансират изследвания на проби в чуждестранни лаборатории, но без резултат.

Съответствието с изписаното на етикета е най-добрият ориентир за качеството на млечните продукти. Всеки продукт има почитатели и такива, които го отричат. Важното е, смята управителят на "Жоси", потребителите да са правилно информирани.

В млекопреработвателния бранш най-голям проблем е суровината. Показателите й варират, което пречи на бранша да типизира продуктите, тоест те да излизат от производството винаги с едно и също качество. Причината е в ниската култура на добиване на сурово мляко в България, която е далеч от средноевропейската, обяснява Присадашки. Има и ферми, които са се развили много добре, но сивият сектор в бранша е над 40%.

Продуктите по БДС имат своя пазар - над 20 фирми произвеждат по стандарта и продажбите им са стабилни, макар че няма особен ръст. Някои потребители са припознали тези продукти и си ги купуват.

По думите на зам.-председателя на АМБ културата на търсене се променя, респективно някои параметри на качеството, най-вече вкуса. Българинът все повече харесва по-алкалните продукти. Старото кисело мляко, с типичната за него киселинност, почти не се търси. Много хора забравиха и класическия вкус на сиренето (нито твърдо, нито меко, с хубав лом), днес се предпочитат по-кремообразните сирена", отбелязва той.

Според Симеон Присадашки въпреки ниските доходи на голяма част от населението конкуренцията не е преобладаващо ценова. Немалко компании са наложили успешно свои марки в по-високи ценови сегменти, което показва, че българският пазар търси не само евтините млечни продукти, а и доброто качество.

Симеон Присадашки: Нужен е съвместен контрол между млекопреработватели и агенция по храните
7442
 

Последни материали
Виж
Тенденцията към спад на поголовието свива предлагането и вдига цените
Испания увеличи приходите от износа на овце и кози през миналата година
Тунис също проведе успешна процедура за внос при спад на цените
И родната хлебна пшеница е сред вероятните победители на търга в Алжир
Какви са обичаите и поверията за най-тъжния ден за християните
На Разпети петък Христос става изкупителна жертва за човешките грехове
По данни на Евростат в България поевтиняват устойчиво от януари 2024 година
Яйцата в ЕС ускориха поскъпването през март на годишна база, но не и у нас
От БАБХ твърдят, че стриктно следят за проследимостта на продуктите
Нямат основание твърденията за подвеждане на потребителите с вносното агнешко
Агрометеорологична прогноза за периода 18-24 април 2025 година
Благоприятни топлинни условия ще осигурят умерено темпо на вегетация
Свързани материали
Виж
Спрямо февруари е 0,2%
Годишната инфлация през март пак е 4%, домати и пипер са поскъпнали с над 8 на сто
България е стартирала 39 процедури за износ на български селскостопански и хранителни продукти за Китай
Законопроектът за агрохранителната верига е абсурден. Магазини в пощите са дим
Законопроектът за надценките на министър Тахов ще надуе инфлацията над 50%
Стокообменът между България и Азербайджан може да се увеличи
Първо представяне на проектозакона
Защитни цени за фермерите и регистър за първите изкупвачи – в новия закон за агрохранителната верига
Сред предложенията е и да има пределна надценка
Законът за агрохранителната верига е готов
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини