Начало » Новини » Страната
25.05.2015 г.

България като домакин по проект за социално фермерство

Партньорства

Farmer.bg

Проект за социално фермерство събра в Пловдив 48 младежи от десет държави Испания, Италия, Сърбия, Румъния, Гърция, Турция, Азербайджан, Португалия и Македония. Форумът се проведе по проекта „Social farming, opportunities and challenges for young people in Europe”, осъществен с финансовата подкрепа на Програма “Еразъм +”, съфинансиран от Европейския съюз и Европейската комисия. Заедно с българските си партньори чужденците имаха възможността да обменят опит в социалното фермерство, основано на био динамично земеделие и неформалнотообучение и да дадебатират различни практики за справяне с безработицата в селските райони.

Проектът бе организиран от сдружение „Заедно за личностно развитие“ с помощта на „Младежки глас - Пловдив" и JCI Plovdiv, и финансиран по ключово действие едно от новата европейска програма „Еразъм+“.

При престоя си в Пловдив участниците имаха специализирани обучителни сесии за био динамичното земеделие, изнесени от проф. Стойчо Каров – преподавател в „Университет по хранителни технологии“ - Пловдив. Гост-лектор на програмата беше и собственикът на единствената официална социална ферма в България – Димитър Стоянов (или по-известен като Чичо Митко).

Участниците имаха и възможността да научат как се кандидатства с проекти по Европейската програма „Еразъм+“ от Зорница Станева и възможностите, които програмата дава на младите хора в Европейския съюз. Камелия Думитраче от Румъния провокира предприемаческите умения на гостуващите европейци, които получиха само един картоф и трябваха да го разменят 10 пъти за неща с по-голяма стойност.

„Социалното земеделие е нов социално-предприемачески модел, в който земеделските дейности приобщават младежи с увреждания или в неравностойно положение в реализирането на дейности, различни от конвенционалното земеделие.

Подходът съдържа много сериозни социални и етични аспекти, както и неформални методи за обучение, които могат да постигнат силен терапевтичен ефект върху младежите със специални потребности и да открият пред тях нови хоризонти и възможности за обучение и заетост на базата на техните умения.” Сподели Председателя на УС на сдружение „Заедно за личностно развитие“ – Рангел Матански.

Eто какво разказаха и някои от участниците:

Илектра Пападаки (Гърция): „Проектът за социално фермерство успя да ни накара да използваме съвременни методи, които можем да видим само в практиката, и да ги трансформираме в знания, които на свой ред да разпространяваме. Различните участници и техният богат опитбяха съществена част от този експеримент. Благодарна съм, че имах възможността да участвам в него. Надявам се и в бъдеще да има подобни проекти, които да почиват на идеалите на Еразъм – мобилност, хора и идеи, и които да се провеждат в невероятната среда, която само младите хора могат да създадат.“

Хавиер Родригес (Испания): „Останах очарован от реализацията на проекта, от Петър, и цялостното преживяване в Пловдив. Макар и да ми беше трудно в началото, тъй като това е първият подобен проект, на който присъствах, смея да твърдя, че се чувствам променен. Станах по-добър човек, успях да видя редица неща отстрани и разширих своя мироглед. Превърнах се в по-щастлив човек и искам да накарам семейството и приятелите си да се почувстват като мен. Продължавайте в същия дух, карайте различни култури да се срещнат и опознават. Това е пътят към създаването на един по-добър и по-толерантен свят.“

България като домакин по проект за социално фермерство
7110
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Ще има за новородени от уязвими семейства и ваучери за детска кухня
По 350 000 пакети с продукти се планира да се раздават средногодишно по Програмата за храни
Годишно ще бъдат раздавани около 350 000 пакети
Европейската комисия одобри Програмата за храни за България с бюджет от 411.7 млн. лв.
Отличие
Винекс Славянци с награда за социално предприемачество в агросектора
Дебати
За първи път социално-икономически SWOT-анализ за земеделието се обявява преди обсъждането
Финал
Проект за социално партньорство дава знания за създаване на ферма
Предстоящо
На 16 април в Пловдив ще се проведе дискусия за социалното земеделие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини