Българските фирми вече могат да изнасят месо от домашни птици и преработени продукти за Япония. Новината беше съобщена след днашната среща на министъра на земеделието и храните Десислава Танева с японския посланик Такаши Коидзуми, съобщиха от агроведомството. Двете страни са съгласували ветеринарномедицинските сертификати и изисквания, на които трябва да отговарят българските продукти, като Япония счита България за страна, свободна от високопатогенна инфлуенца.
По време на предишната среща между двамата през ноември миналата година министър Танева и Такаши Коидзуми бе обсъден въпросът за ускоряване на процедурата за разрешаване на износа на български птичи продукти за азиатската държава. Тогава Десислава Танева подчерта, че основната задача на правителството е да подпомогне организирането на дребните производители да намерят пазари за своята продукция.
„В момента всеки производител на храни търси нови пазари. Страната ни достигна добри стандарти и моментът е подходящ, за да се представим на външни пазари“, каза министър Танева.