Южна Корея се интересува живо от производството на българско кисело мляко и сирене. Това беше съобщено на срещата на изпълнителния директор на агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия Мариета Захариева с един от най-големите бизнесмени в корейската република Чой Канг-Йонг, президент на CY Group, проведена в Сеул. Срещата се проведе в рамките на официалната визита на президента на България Росен Плевнелиев в Сеул от 13 до 16 май, съобщиха от министерството на икономиката. Според Чой Канг-Йонг българските продукти са качествени, с добър вкус и се търсят, но вносът е много малък.
Корейците знаят, че българското кисело мляко и сирена са най-добрите в света. В момента обаче са изместени от пазара от гръцко кисело мляко и фета сирене, които се рекламират на пазара като най-добрите и единствени.
Това потвърдиха и братята Михаил и Филип Ашминови, които държат популярния български ресторант „Зелен“ в Сеул.
Михаил е най-известният майстор-готвач в Южна Корея в момента и е телевизионна звезда, която снимат в различни предавания и шоу програми. Двамата братя също разговаряха с президента г-н Плевнелиев и г-жа Захариева.
Друг потениал, който вижда Чой Канг-Йонг, е производството на розово масло. Той подчерта, че има корейски интерес от закупуването и изграждането на нови масиви с розови насаждения в България.
Маслото и розовите продукти са популярни сред населението на азиатската страна. Вносът на български вина също е потенциален за засилването на търговските отношения.