Ако искате да отгледате зеленчуци, поливането няма да ви се размине. Необходимите количества вода обаче са различни за всеки зеленчук и затова подходът трябва да бъде индивидуален, съветват от руското електронно издание „Стопанство”.
Краставиците са най-жадни, особено при цъфтежа и връзването. Ако са ви налегнали горещините, на всеки 10 квадратни метра лехи с краставици ще трябва да осигурите по 50-60 литра вода. Но ако е почвата е изсъхнала само повърхностно, а малко по-надолу е още влажна, количеството може да се намали до 20-30 литра. Умереното поливане е необходимо само след показването на кълновете – достатъчно е веднъж седмично, защото ако прекалите, заради излишъка на вода може да започне силен растеж на филизи и листна маса за сметка на самия зеленчук и това да доведе до по-слаба реколта. При растежа на краставиците поливането трябва да се увеличи до няколко пъти седмично, а още по-добре – след всяка беритба на зеленчуците. Същевременно е полезно всеки ден да правите освежителни поливания.
Тиквите и тиквичките, които са роднини на краставицата, не са чак толкова водолюбиви. В самото начало след засаждането им в почвата те трябва да се поливат редовно, но умерено, докато разсадът укрепне и се захване добре. Ако сте решили да садите семена в почвата, може да се поливат дори по-рядко, тъй като при засяване корените на семената проникват по-дълбоко в почвата и могат да си осигурят вода от по-дълбоките слоеве на почвата. При зреенето растенията трябва да се поливат редовно – веднъж в седмицата по 40 литра на всеки 10 квадратни метра леха, засадена с тикви и тиквички.
Корените на доматите проникват много дълбоко в почвата, затова те трябва да се поливат по-рядко, но от сърце. Докато връзват, на всеки 9-10 дни трябва да получават обилно вода, а в региони, където сушата е по-силна – още по-често, веднъж на всеки 5-6 дни. Но започнат ли зеленчуците да се зачервяват, поливането трябва да се ограничи, за да не се пукнат от излишък на влага.
Не оставяйте жадни патладжаните и пипера, те също обичат водата. Желателно е почвата под тях да е равномерно овлажнена. Пресъхне ли земята и почне да се напуква, цветовете им започват да падат. По-добре е обаче поливането да е капково. При това не трябва да се забравя борбата с гъбичните заболявания, тъй като повишената влажност е прекрасна среда за развитието им. Патладжаните и пиперът се поливат обикновено веднъж седмично с по 25-40 литра вода на всеки 10 квадратни метра лехи.
Кореноплодните растения трябва да се поливат внимателно, за да не се пукат зеленчуците и да не гният от излишъка на влага. След подаването на кълновете желателно е да не се полива в продължение на 2 седмици, за да може корените да навлязат по-дълбоко в почвата. По принцип кореноплодните растения трябва да се получават вода рядко, но обилно, тъй като излишното поливане може да доведе до унищожаване на централния корен и до получаване на гроздовидни (в Русия ги наричат „брадати”) зеленчуци (например морков с повече от един връх).
Има обаче и изключения от този принцип, макар и редки. Репичките, салатата и кресонът имат нужда от по-влажна почва през целия период на вегетация – от засаждането до беритбата. Без вода зеленчуците се спаружват и бързо се източват нагоре. Затова трябва да се поливат 2 пъти седмично с по 35-40 литра на 10 квадратни метра.
И накрая – няколко думи за капковото напояване. То е сред най-икономичните, добро е за всички видове растения и напълно изключва ръчните дейности.