Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.05.2015 г.

Как да поливаме зеленчуците

Полезни съвети

Ако искате да отгледате зеленчуци, поливането няма да ви се размине. Необходимите количества вода обаче са различни за всеки зеленчук и затова подходът трябва да бъде индивидуален, съветват от руското електронно издание „Стопанство”.

Краставиците са най-жадни, особено при цъфтежа и връзването. Ако са ви налегнали горещините, на всеки 10 квадратни метра лехи с краставици ще трябва да осигурите по 50-60 литра вода. Но ако е почвата е изсъхнала само повърхностно, а малко по-надолу е още влажна, количеството може да се намали до 20-30 литра. Умереното поливане е необходимо само след показването на кълновете – достатъчно е веднъж седмично, защото ако прекалите, заради излишъка на вода може да започне силен растеж на филизи и листна маса за сметка на самия зеленчук и това да доведе до по-слаба реколта. При растежа на краставиците поливането трябва да се увеличи до няколко пъти седмично, а още по-добре – след всяка беритба на зеленчуците. Същевременно е полезно всеки ден да правите освежителни поливания.

Тиквите и тиквичките, които са роднини на краставицата, не са чак толкова водолюбиви. В самото начало след засаждането им в почвата те трябва да се поливат редовно, но умерено, докато разсадът укрепне и се захване добре. Ако сте решили да садите семена в почвата, може да се поливат дори по-рядко, тъй като при засяване корените на семената проникват по-дълбоко в почвата и могат да си осигурят вода от по-дълбоките слоеве на почвата. При зреенето растенията трябва да се поливат редовно – веднъж в седмицата по 40 литра на всеки 10 квадратни метра леха, засадена с тикви и тиквички.

Корените на доматите проникват много дълбоко в почвата, затова те трябва да се поливат по-рядко, но от сърце. Докато връзват, на всеки 9-10 дни трябва да получават обилно вода, а в региони, където сушата е по-силна – още по-често, веднъж на всеки 5-6 дни. Но започнат ли зеленчуците да се зачервяват, поливането трябва да се ограничи, за да не се пукнат от излишък на влага.

Не оставяйте жадни патладжаните и пипера, те също обичат водата. Желателно е почвата под тях да е равномерно овлажнена. Пресъхне ли земята и почне да се напуква, цветовете им започват да падат. По-добре е обаче поливането да е капково. При това не трябва да се забравя борбата с гъбичните заболявания, тъй като повишената влажност е прекрасна среда за развитието им. Патладжаните и пиперът се поливат обикновено веднъж седмично с по 25-40 литра вода на всеки 10 квадратни метра лехи.

Кореноплодните растения трябва да се поливат внимателно, за да не се пукат зеленчуците и да не гният от излишъка на влага. След подаването на кълновете желателно е да не се полива в продължение на 2 седмици, за да може корените да навлязат по-дълбоко в почвата. По принцип кореноплодните растения трябва да се получават вода рядко, но обилно, тъй като излишното поливане може да доведе до унищожаване на централния корен и до получаване на гроздовидни (в Русия ги наричат „брадати”) зеленчуци (например морков с повече от един връх).

Има обаче и изключения от този принцип, макар и редки. Репичките, салатата и кресонът имат нужда от по-влажна почва през целия период на вегетация – от засаждането до беритбата. Без вода зеленчуците се спаружват и бързо се източват нагоре. Затова трябва да се поливат 2 пъти седмично с по 35-40 литра на 10 квадратни метра.

И накрая – няколко думи за капковото напояване. То е сред най-икономичните, добро е за всички видове растения и напълно изключва ръчните дейности.

Как да поливаме зеленчуците
28039
 

Последни материали
Виж
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Свързани материали
Виж
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Предстоящо
Бъдещето на консервната индустрия ще се дискутира на 4 април в Старосел
Предстои да се изготвят указания за кандидатстване за помощта
ДФЗ одобри 3 млн. лева за застраховки на продукцията в сектор „Растениевъдство“
В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения
Около 3 хиляди декара от държавния фонд може да се предоставят на градинари
Близо 6 хил. дка стават подходящи за трайни насаждения с промени в Закона за земята
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини