Начало » Новини » Страната
24.04.2015 г.

Лоши практики с употребата на пестициди унищожава изчезващи видове птици

Липса на контрол

Снимка: БДЗП

Изследвания на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), проведени миналата година в района на природния парк „Русенски Лом“, са показали сериозни нарушения при използването на пестициди в земеделието. Производители от региона безконтролно са изхвърляли опаковки и остатъци от пестициди в природата, които са потенциална отрова за бозайници, птици и насекоми. Екипът на LIFE+ проекта на БДЗП „Помощ за египетския лешояд“ са установи множество случаи на отровени домашни животни – кози, овце, крави и дивеч с „червени“ царевични семена, които предварително са били изхвърлени край горички и ниви.

Умишлено се тровят бездомни кучета, чакали, лисици и други дребни хищници, които стават източник на вторично тровене за хищните птици.

Проверката е установила и редица незаконни бунища край нивите с изхвърлени огромни количества найлонови чували, торби, пликове, пластмасови бутилки, като голяма част със съдържание на остатъци от семена или активни вещества като пестициди и минерални торове, големи количества от които на едно място са намерени разпилени по земята.

Тези практики вероятно са широко разпространени в цялата страна.

Местността се характеризира от една страна, с интензивното използване на големи земеделски площи и от друга – с непосредствената близост на Природен парк „Русенски Лом” - много подходяща територия за редица видове със сравнително ниска численост (керкенез, обикновен мишелов, белоопашат мишелов, малък креслив орел и др.), изчезнали (скален орел, ловен сокол) или изчезващи (египетски лешояд).

Световната природозащитна организация BirdLife International, част от която е БДЗП, призовава за въвеждане на нови законови и други мерки по отношение използването на инсектициди и родентициди в селското стопанство – необходимо е да се забрани използването на тези, които имат най-голям потенциал да причинят вреда на птиците, като трябва да се търсят техни безопасни заместители.

През последните десетилетия все повече се увеличават фактите за токсичното пряко и индиректно въздействие на пестицидите, използвани в земеделието в Европа върху птиците. Особено чувствителни на натравяне с пестициди са хищните птици, поради тяхното най-високо положение в хранителната пирамида. 

БДЗП и Birdlife International призовават земеделските стопани да спазват законоустановените изисквания при използването на пестициди и минерални торове в селскостопансктаа си практика, и да  изхвърлят отпадъчни опаковки на токсични за околната среда вещества на регламентирани за целта места. Необходимо е и да се завиши вниманието на отговорните институции в България по отношение вида и начина на използване на пестициди в селското стопанство.

Лоши практики с употребата на пестициди унищожава изчезващи видове птици
7253
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Смесването на пестицидите пести време и средства, но трябва да става със знание и внимание
Откриват официално държавната лаборатория за пестициди от Турция
ЕК оттегля предложението за намаляване на пестицидите в ЕС
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Нормативни промени
ЦОРХВ прехвърля към БАБХ контролни функции при анализа на пестицидите в меда
Подготвят забрана за употреба на продукти за растителна защита в чувствителни райони
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини