Ако досега не сте правили масло у дома, ще ви трябва 1л събран каймак от домашно мляко (високомаслена прясна сметана) и 10 свободни минути. Пригответе си и следните прибори: миксер (или обикновен буркан), сито, чаша, шпатула.
Стъпка по стъпка до получаването на най-вкусното масло:
- Охладете събрания каймак (прясна сметана) до 10 градуса.
- Прехвърлете каймака в купата на миксера и не забравяйте да го захлупите. Ако нямате миксер, пресипете го в обикновен буркан за по-нататъшно разбиване на ръка. Това ще отнеме повече време.
- Включете миксера на средновисоки обороти в продължение на 5 – 7 минути. Ако маслото започне да се отделя от течността, значи всичко правите както трябва.
- Прекарайте маслото през дребно сито така, че цялата течност да се стече. Отделената течност е чудесна суроватка. Промийте маслото с вода и отново прецедете, за да отстраните излишната течност. Намачкайте маслото с шпатулата до получаване на еднородна смес. Това ще ви отнеме 1 – 2 минути.
Ако искате маслото да е солено или да има различни зелени подправки, сега е моментът да ги добавите. Съхранявайте домашното масло в затворена кутия в хладилника, а получената прясна суроватка използвайте за палачинки или домашно печиво./fermera.bg