Начало » Пазари » Зърно
30.03.2015 г.

Нужни са още 13 млн. долара за разчитане на генома на пшеницата

Изследване

Farmer.bg

Американски учени, проучващи растителни гени, смятат, че за успешното приключване на работата по разчитане на генома на пшеницата е необходимо допълнително финансиране на стойност 13 млн. долара, съобщи украинското електронно издание Expert-agro. Пшеницата заема водещи позиции на световните зърнени борси и генетичната информация за градивния материал на ДНК на всяка нейна хромозома представлява неоценим ресурс за учените и селекционерите. Въпреки стабилното повишаване на добивите от културата през последните десетилетия, отчетено от компанията „Байер КропСайънс”, темпото на ръст не успява да догони динамиката при търсенето. Установено е, че 20% от калориите и 20% от белтъчините, поемани ежедневно в световен мащаб, идват от пшеницата и по-скоро от произведените от нея продукти. Очаква се до 2050 г. населението на планетата да нарасне до 9 млрд. души от настоящите 7 млрд., а търсенето на пшеница да се увеличи със 70%. За да бъде задоволено подобно търсене, ежегодният ръст на добивите трябва да не пада под 1,7%, докато към настоящия момент той не надхвърля 1%.

Същевременно се изостря конкуренцията между селскостопанските култури за свободните площи за сеитба. По данни на Службата за икономически проучвания към министерството на земеделието на САЩ от 1981 г. досега площите, от които се прибира пшеница, са намалели с 30 млн. акра, или с около една трета, заради не особено високата рентабилност на отглеждането на пшеницата спрямо останалите култури. Към днешна дата пшеницата е едва на трето място по засети площи в САЩ с 56,8 млн. акра и по брутни приходи, отстъпвайки водещите места на царевицата и соята.

Според изпълнителния директор на Международния консорциум за последователността на генома на пшеницата Кели Евърсоул познанието за подреждането на гените помага за създаването на нови сортове, които са много по-устойчиви към условията на околната среда и дават по-голяма реколта. Съпредседателят на консорциума Кетрин Фюлит е убедена, че разчитането на последователността на генома на пшеницата ще даде възможност да бъдат усъвършенствани традиционните методи за подбор и да се напредне значително при създаването на сортове с биотехнически свойства. Сериозни препятствия за приключването на тази дейност са изключително сложният тип на генома на пшеницата и финансирането, обявиха от Американската пшенична асоциация.

Създаден през 2005 г. по инициатива на Асоциацията на производителите на пшеница от американския щат Канзас, Международният консорциум за последователността на генома на пшеницата вече има 1 500 членове от 63 държави. През 2013 г. консорциумът се присъедини към Глобалната инициатива за пшеницата с права на една от десетте работни групи.

Изследванията на консорциума сочат, че геномът на пшеницата е много по-сложен, отколкото човешкият. Той е хексаплоид, състоящ се от 6 набора хромозоми, докато на нормалния човешки организъм са достатъчни само два набора и поради това той е диплоид. Достатъчно е да се посочи, че геномът на ориза, разчетен през 2000 г., е 37 пъти по-малък от този на пшеницата. След разчитането на генома на ориза дейността, свързана с разпознаването и клонирането на най-важните му гени, се улесни в значителна степен. Кели признава, че засега учените са успели да проучат подробно гените от само една пшенична хромозома – 3B. Плановете са останалите да бъдат проучени до края на 2017 г. Международният консорциум за последователността на генома на пшеницата е публикувал предварителния й вариант, но според Евърсоул разликите с точната последователност достигат около 47%. Тя смята, че разчитането на последователността на хромозомата 3B е истински пробив, тъй като вече е известен начинът за получаване на пълната последователност на ДНК и у останалите хромозоми. За постигането на тази цел работят 23 лаборатории в 15 държави.

За финансирането на проекта за определяне на последователността на генома на пшеницата международният консорциум насочи около 54 млн. долара. По думите на Евърсоул за разчитане на пълната последователност на генома ще бъдат необходими още 12-13 млн. долара. През 2013-2014 г. „Байер КропСайънс” е отпуснала над 1 млн. долара за финансиране на проекта за разчитане на последователността на генома на пшеницата, като плановете са до 2020 г. да инвестира нови 1,9 млрд. долара в научни изследвания и програми за развитие, свързани с културата. Евърсоул се надява, че част от недостигащите средства за приключване на проекта биха могли да дойдат от Франция и Германия, както и от Европейския съюз като цяло.

Нужни са още 13 млн. долара за разчитане на генома на пшеницата
6042
 

Последни материали
Виж
Цялата партида е изтеглена от пазара и насочена за унищожаване
Спряха дейността на производителя на козунак с батерия, продаден в столичен магазин
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Свързани материали
Виж
Орфеевото цвете има огромен потенциал за открития в полза на земеделието
Българи и германци секвенираха генома на възкръсващо растение
Обсъжданията по бъдещия еврорегламент продължават
България и Германия „се въздържат” за новите геномни техники
Предстоящо
Обществеността се вдига срещу проекторегламента на ЕК за новите ГМО
Предстоящо
Българската и холандска наука за селекцията в земеделието и животновъдството
Имало и плюсове
ГМО домати произвеждат в промишлени количества антиоксиданти, забавящи стареенето
Постижения
Френски учени разшифроваха генома на дъба
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини