На 26 юни от 10 часа в Дома на науката и техниката в София (ул. „Г. С Раковски“108, зала 4 ,на втория етаж) ще се проведе форум за качеството на хранителните продукти и приноса на всички участници по хранителната верига – от земеделците до преработвателите.
Това е 16-то издание на националния бизнес форум, организиран от Съюза по хранителна промишленост. Темата тази година е „Храните – вкус, качеството или реалност“. Целта на кръглата маса е да бъдат дискутирани актуалните проблеми в областта на качеството на храните от гледна точка на производители, пререботватели,търговци и потребители, както и на контролните и сертифициращи органи в страната.
Форумът ще бъде открит от д-р Светла Чамова – председател на СХП.
Обект на дискусията ще бъде и взаимодействието между отделните звена в хранителната верига с компетентните власти, ролята на държавните институции за стимулиране на производството на български храни и напитки, за защитата на добросъвестните производители и борбата с нелегалните фирми в производството и вноса на храни и напитки.
В кръглата маса ще вземат участие експерти от съответните министерства и държавни ведомства, специалисти от научни институти, браншови организации, ръководители на големи фирми, потребителски и работодателски организации, депутати и представители на медиите.
Участието в кръглата маса ще даде възможност на бизнеса да представи своята позиция, да формулирате проблемите си и да зададете актуални въпроси към експертите. В заключение се очаква да бъде представена обща визия за решаване на реалните проблеми по отношение качеството на храните предлагани на българския пазар.
Основни тематични направления за дискусията в панел А са новите геномни техники – възможности и предизвикателства пред изследователите и земеделските производители и влиянието им върху качеството на храните. Сред лекторите ще бъдат проф. д-р Валя Василева – Директор на ИФРГ при БАН , д-р инж. Светла Николова, МЗХГ, НЦОЗ; акад. Атанас Атанасов, Елена Цветанова, Богомил Николов и др.представители на бизнеса
Панел В е посветен на законодателството при опаковките на храни
I. Опаковки за храни- законодателство и нови наредби;
II. Изисквания към опаковките съгласно новото европейско законодателство - РООП PPWR);
III. Предизвикателствата на рециклирания полиетилентерефталат;
IV. Рециклираната пластмаса и други въпроси, свързани с контрола на качеството и производството на пластмасови материали и изделия, предназначени за контакт с храни;
Поканени да участват: МОСВ, БСК, НЦОЗ , Браншова асоциация полимери, ИЦ Алмитест, УХТ,МЗХГ ,представители на бизнеса и др.