Начало » Новини » Интервю
25.03.2015 г.

Фермери: С техниката на John Deere реколтата се прибира скоростно и без проблеми

Иван Златев, млад фермер от Добрич Снимка: Farmer.bg

На 19-и март в Добрич компанията „Мегатрон”, официален вносител на световните марки селскостопанска техника John Deere, Bobcat, Doosan, Kuhn, Bednar и др., откри обновената си търговска и ремонтна база, в която са инвестирани 2,5 млн. евро. Освен огромно хале, където едновременно могат да се ремонтират 12 машини, центърът разполага и с модерна база за монтиране на плугове и друг прикачен инвентар. Самите купувачи на място могат да тестват качествата на машините на опитното поле от 50 декара, разположено в близост до базата. Farmer.bg потърси мнението на двама земеделски производители, единият от които е дългогодишен клиент на „Мегатрон”, а другият е млад фермер, обединени от общия интерес към техниката, внасяна от компанията.

Иван Добрев е председател на земеделската кооперация „16-и декември” в силистренското село Гарван, която е клиент на „Мегатрон” от 15 години. Кооперацията обработва 20 хиляди декара земя основно зърнени и протеинови култури. Младият фермер Иван Златев пък е от Добрич и обработва 1 500 декара слънчоглед, пшеница и царевица в близост до града.

Какъв е опитът ви с машините на John Deere и как оценявате работата с тях?

Иван Добрев:

- Кооперацията е дългогодишен ползвател на техниката John Deere, която е доказано перфектна като качество и бързина. Първата машина купихме още през 2000-а година. Тогава кооперация се снабди с трактор John Deere 8410 от така наречената „желязна серия”. Това беше невероятно добра машина, която ползвахме успешно дълго време, но ни трябваше по-мощен трактор и затова се наложи да го продадем. И до днес новите собственици ползват нашия трактор и са изключително доволни.

В същото време кооперацията ни се разви и днес разполагаме с 6 машини John Deere с различни мощности плюс комбайн от същата марка. Комбайнът е роторен, тристъпален и извършва овършаването много по-бързо от останалите машини. Купихме го преди две години, като за времето си това беше първият роторен комбайн в Силистренска област.

Иван Златев:

- Преди да стигна до техниката на John Deere, съм ползвал и други машини. Ако трябва да направя сравнение обаче, тази марка наистина си заслужава парите. Просто ми трябваше време, за да стигна до нея. До този момент съм купил три машини от „Мегатрон” и съм изключително доволен от качеството. Първата беше на старо и я взех преди три години. Това беше употребяван комбайн, който обаче работи като нов. Затова и миналата година се снабдих с нов трактор и плуг от същата марка.

Може ли да направите сравнение между този комбайн и други подобни машини?

Иван Добрев:

- John Deere е много производителна машина и това е основното му предимство. С него реколтата се прибира с почти два пъти по-голяма скорост от аналогични комбайни. Освен с John Deere кооперацията ни разполага с още два комбайна от други марки. Смело мога да кажа, че за последните две години с John Deere прибираме почти половината от засятото зърно, докато за останалото разчитаме на другите две машини. Случихме с тази инвестиция, защото се изплаща доволно добре, а това е важно в днешните условия. Знаете, че понякога при жътвата е важен един ден и ако ти проточиш кампанията, това може да се отрази зле на качеството на прибраното зърно.

Използвали ли сте европейските фондове при покупката на техника?

Иван Добрев:

- През 2008 г. направихме един проект, с който успяхме да купим два по-малки трактора John Deere съответно с мощност от 130 и 140 конски сили. Това беше единственият случай на европейско финансиране. След това цялото оборудване е купувано със средства на кооперацията. Така впоследствие се снабдихме с още машини за сеитби от същата марка. Разполагаме и с друга техника.

Иван Златев:

- Кандидатствах по мярка 121 за модернизация на стопанствата по старата програма за селските райони. Проектът ми беше одобрен, но бюджетът не стигна и моят проект пропадна. Така че, досега не съм ползвал еврофинансиране. Всички колеги очакваме да бъде отворена новата програма, но доста неща по мярка 4,1 не са ясни.

Лично аз нямам понятие дали ще бъда одобрен, защото не са обявени критериите за оценка на машинния парк, с който разполагам, за да бъде одобрен. Когато започне пилотното откриване на проектите, тогава ще се ориентирам. На мен ми е необходима нова техника, предпочитанията ми са към John Deere, но дали ще успея с еврофинансиране, на този етап не мога да прогнозирам. Затова вероятно ще ползвам кредити.

Как оценявате обслужването на компанията?

Иван Добрев:

- Нивото е изключително високо. Както казах, ние сме клиенти на John Deere от 2000-та година и трябва да кажа, че няма друга фирма с толкова усъвършенстван сервиз и с огромно наличие на резервни части. Ако попитате всеки земеделски производител, който има John Deere, ще ви отговори, че е изключително спокоен за бързината на ремонта, ако се наложи. Обикновено машините се повреждат по време на кампании, защото тогава са изключително натоварени. Но всички ние сме спокойни, защото знаем, че ремонтът ще бъде направен навреме и няма да има забавяне в прибирането на реколтата, което е най-важно.

Имало е случаи да ни доставят ремъци или други части в рамките на час, което е изключително важно, особено по време на жътва. Усещаме съпричастността към труда си, а това е важно във взаимната ни работа.

Имате ли проблеми с обучението на механизаторите?

Иван Добрев:

- Работим със 7 механизатора, които са обучени. „Мегатрон” провежда обучението, защото тези машини извършват прецизни обработки и е важно да се позвнават добре. Малко са хората, които се занимават с тази дейност, защото машините са скъпи и високопроизводителни.

В стопанството имаме автопилоти върху 4 машини, така че момчетата работят понякога и по 15-16 часа, ако се наложи. Но това е характерно по време на кампаниите. Терените при нас са много пресечени и това е опасно при обработката. Преди години точно в нашия регион се случиха два тежки инцидента с обръщане на комбайн и трактор в нивата и по време на обработката. Причината е точно в този пресечен терен, затова е много важно трактористите да са добре обучени, защото е същински героизъм да се работи в тези терени. Разходите, които правим, са огромни, защото инвентарът, който носим е голям. За разлика от равните терени, при нас тракторите трябва да са с по 100 конски сили повече, за да извършват същата работа. Себестойността ни е висока и заради торовите изисквания. Всеки стръмен терен извлича хумусния хоризонт и дава три пъти по-малко реколта от равното място.

С откриването на модерната база в Добрич ние искаме да се запознаем с новата техника, която се увършенства и става все по-добра за терени като тези в силистренския регион.

Иван Златев:

- Удовлетворен съм както от техническото обслужване, така и от финансовите условия за изплащане на техниката. Лично аз съм ползвал лизинговите схеми на „Мегатрон” и ако не успея с новите програми, ще ползвам тези схеми.

Интервютата взе Екатерина Стоилова

Фермери: С техниката на John Deere реколтата се прибира скоростно и без проблеми
12905
 

Последни материали
Виж
ДФЗ публикува класирания на заявленията за подпомагане на пчеларите през 2024 г.
Експерти на МЗХ разработват пътна карта за Национална стратегия за развитие на биоикономиката
Трайно намалява броят на добитъка в ЕС
При слънчогледа обаче е отчетен ръст, включително от началото на годината
ЕС сви преработката на маслодайни култури през април
Преди изборите за Европарламент
Цялото държавно управление изрази защита за агросектора пред еврокомисаря Войчеховски
Анализ, приет от МС от януари 2024 г., за който се мълчи
До 89% варира разликата в заплатите на чиновници от централите на ДФЗ и БАБХ и подразделенията им в страната
Свързани материали
Виж
Системата See and Spray на John Deere открива и унищожава ефективно плевелите
John Deere преустановява доставките за Русия и Беларус
Стрелбата на окупаторите е повредила поне 6 силоза със зърно
Руснаци откараха в Чечения задигнати в Украйна машини на John Deere за 1 милион евро
Компанията е първа по ръст в индустриалния индекс от началото на годината
Цената на акциите на John Deere стигна рекордно високо ниво
JOHN DEERE РАЗШИРЯВА ПАРТНЬОРСТВОТО СИ С KRAMP В ЕВРОПА
Работете интелигентно, свършете повече
Представяме изцяло нова серия трактори 6R на John Deere
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини