Начало » Новини » Страната
23.03.2015 г.

След преструктурирането на администрацията агенцията по храните остава с най-голям щат

Промени в устройствения правилник

Farmer.bg

След структурните промени в администрацията на министерството на земеделието и подчинените му агенции с най-голям щат остава Българската агенция по безопасността на храните. Това е записано в промените към устройствените правилници на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Изпълнителната агенция по горите, Българската агенция по безопасност на храните, Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Селскостопанската академия и Министерството на земеделието и храните, които предстои да бъдат одобрени от Министерския съвет. Според този проект щатът на министерството ще бъде от 602 служители, а в агенцията по храните ще работят 2283 души. Въпреки орязването на структурана в агенцията по рибарство, щатните бройки там ще бъдат повече от тези в агенцията по горите. Според проекта щатът в агенцията по рибарство  ще бъде 242 души, а в горската агенция – 143. В агенцията по сортоизпитване, апробация и семеконтрол ще работят 144 служители, а 100 щатни бройки ще има в агенцията по селекция и репродукция в животновъдството.

В агенцията по храните ще бъде обособена самостоятелна дирекция „Човешки ресурси, обучение и квалификация”, като целта е да се подобри работата на административния капацитет. Досегашната практика тази дейност да се осъществява от дирекция „Финансово-стопанска дейност“ не позволява провеждането на системна и последователна политика за привличане, обучение, мотивация и задържане на служителите.

Закрива се главна дирекция „Координация и контрол“ като методическото ръководство, координация и контрол на дейността на областните дирекции по безопасност на храните се поемат от съответните дирекции в централното

управление. Проведеният функционален анализ показа, че главната дирекция има формулирани твърде общи функции.

Налице е и дублиране на функции, тъй като дирекцията контролира и координира дейността на областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ). Те се състоят от отдели, които се ръководят методически и се координират от други дирекции от специализираната администрация - дирекция "Растителна защита и контрол", дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“, дирекция "Контрол на ветеринарно-медицински продукти" и дирекция "Контрол на храните”.

Предлагат се изменения и в структурата на агенцията по горите, които определят по-ясно и категорично функциите на отделните дирекции с цел засилване на осъществявания текущ и превантивен контрол по опазване на горските територии и по-специално намаляване на незаконната сеч.

Актуализирането на структурата се налага с цел засилване на контрола на агенцията по отношение опазването на горските територии с цел превенция и намаляване на незаконната сеч, опазване на дивеча и рибните ресурси.

Сериозни промени се правят в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), където от досегашните териториални звена се свиват от 27 на 4, като самата агенция се мести в Бургас.

Районът на Бургас е с най-големи количества риба според разрешените квоти, с най-голям брой издадени разрешителни за извършване на стопански риболов, с най-много регистрирани риболовни кораби и голям брой вътрешни водоеми.

 С цел оптимизация дейността на агенция се създават 4 териториални звена

със статут на отдели, както следва:

1. Отдел „Рибарство и контрол“ - Черно море със седалище гр. Бургас, обхващащ територията на областите Бургас, Варна и Добрич;

2. Отдел „Рибарство и контрол“ - Централен Дунав със седалище гр. Русе, обхващащ територията на областите Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Разград, Русе, Търговище и Шумен;

3. Отдел „Рибарство и контрол“ - Западна България със седалище гр. София, обхващащ територията на областите Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник, София-град и София;

4. Отдел „Рибарство и контрол“ - Южна България със седалище гр. Пловдив, обхващащ територията на областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив,Сливен, Смолян, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

С оглед целесъобразното изразходване на средства след оптимизиране на структурата на ИАРА се намалява числеността на персонала.

В правилника подробно са разписани и новите функции, които поемат отделните дирекции „Развитие на селските райони, „Директни плащания”, „Животновъдство”, „Морско дело”, „Връзки с обществеността” в министерството на земеделието и храните.

След одобрението от правителството и обнародването им в „Държавен вестник” промените ще влязат в сила.

След преструктурирането на администрацията агенцията по храните остава с най-голям щат
12163
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Устройствен правилник на МЗХ
Прехвърлят експерти от 5 области към земеделските служби в Русе, Бургас и София
Проект за Постановление на МС
Обществените поръчки в Агенцията по храните минават на пряко подчинение на директора
Устройствен правилник - промени
Щатът на агроминистерството се свива със 100 бройки
Числеността на персонала остава същата
Промени в Устройствения правилник на Селскостопанската академия
Нормативни промени
Отпада длъжността научен секретар в звена от Селскостопанска академия с под 10 учени
Решения на Министерския съвет
Промени в устройствения правилник на агенцията по селекция в животновъдството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини