Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.03.2015 г.

Британски парници ще спасяват света от шоколадова криза

Превантивни мерки

Farmer.bg

През последните години 30% от реколтата от какаово семе се губи заради климатичните промени, вредители и болести, срещу които за момента не са открити средства за лечение, а търсенето на световните пазари надхвърля предлагането. Особено силен натиск върху търсенето оказва потреблението в Китай, чието население продължава да повишава стандарта си на живот. Според оценките на експерти ако това положение се запази и през следващите няколко десетилетия, шоколадът ще стане доста скъпо лакомство, недостъпно за повечето хора, информира Би Би Си.

За да бъде избегнат подобен сценарий, в английския град Рединг е създаден международен център за изолиране на нови какаови разновидности, които могат да помогнат в борбата със заболяванията. В парници с наподобяващи тропиците климатически условия се отглеждат 400 сорта какао, а учени развиват нови видове дървета, устойчиви на по-сух климат, и правят присадки, за да може след израстването си да понасят болестите без загуби за реколтата. При това те внимават да присаждат само здрави калеми, за да не бъдат пренесени вредители и заболявания. По-суровият климат във Великобритания също съдейства за изолирането на какаовите сортове, тъй като растенията се отглеждат далеч от родната си влажна среда, в която биха могли да развият специфичните заболявания и да бъдат нападнати от вредители.

След 2 години под карантина здравите семена се товарят на кораб и се доставят в над 20 държави, включително в Западна Африка, където се добива 75% от световната реколта, а заетите в отглеждането са над 2 млн. души. 

Британски парници ще спасяват света от шоколадова криза
6501
 

Последни материали
Виж
Подготвя се списък за стоките във веригата
Г. Тахов: Държавните магазини ще оперират в мрежата на ЦКС с името МЗХ
Министър Тахов: Работим за учредяването на мрежа „Магазин за хората“ ЕАД
Министър Тахов и КТ „Подкрепа“ обсъдиха въпроси, свързани с възнагражденията и условията на труд в структурите на МЗХ
Причини
Горчивата истина за горчивината на краставиците
Най-силно е увеличението при млечните продукти, яйцата и плодовете
Продажбите на биопродукти в САЩ нараснаха с над 2 на сто през 2024 г.
Продуктите за РЗ падат с 15%
НСИ: Цените на производител в селското стопанство се повишават със 7.7% през януари-март
Свързани материали
Виж
Проблеми с реколтата в западна Африка задълбочиха недостига на пазара
Печалбите от какаото удариха доходността дори от биткойна
Нова наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти
За любителите на шоколад: отглеждаме какаово дърво
Световни пазари
Дискусия за шоколада и веригите на доставка на какао
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини