Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.10.2017 г.

За любителите на шоколад: отглеждаме какаово дърво

Дали ще бъде горещ шоколад или нежен, топящ се в устата бонбон, шоколадовият подарък е винаги уместен във всеки случай: за рожден ден, за Рождество или Великден. В продължение на много столетия това сладко изкушение е особен подарък, който доставя радост и на двете страни: и на този, на когото се поднася, и на този, който го дава. Приготвянето на шоколада от какаовите бобове се базира на рецептите на южноамериканските аборигени.

Историята на какаото
Първият, който е опитал необичайните плодове на шоколадовото дърво (Theobroma cacao), са били жителите на Централна Америка, които живеят по крайбрежието на Мексиканския залив. След няколко столетия древните маи и ацтеки от Южна Америка също станали пристрастени към какаото. Те приготвяли сладка напитка от плодовете на какаовото дърво, което наричали “чокоатъл”, което в превод означава “горчива вода”, като разтваряли в гореща вода смачканите бобове на какаото и добавяли ванилия. Горчивата напитка се консумирала студена и повечето хора били убедени, че тя била източник на сила и мъдрост. Какаовите бобове били символ на богатство и власт. Напитката от какаови семена била характерна само за елита. Зърната на какаото се ценяли толкова високо, че се използвали и като разплащателно средство. Така например, богатите можели да си купят роб само да 100 боба какао.

От Южна Америка в Европа
Дървото какао расте в екваториалните райони на Америка и Западна Африка. Постоянната топлина и високата влажност на въздуха и почвата се явяват главна предпоставка за доброто развитие на шоколадовото дърво. Има само повече от 20 вида дървета от рода Теоброма (Theobroma), но за приготвяне на шоколад се използва само един вид Theobroma cacao. От името теоброма е произлязло името на алкалоида теобромин, който много прилича на кофеина. Теобромина се съдържа в зърната какао и оказва възбуждащо действие, пробужда чувството на радост, подобрява настроението и обостря бувствата.
Първият европеец, който е опитал божествената шоколадова напитка, бил Христофор Колумб. По време на поредната експедиция зад океана индианците радушно посрещали гостите и ги угощавали с вкусната напитка. Колумб много харесал вкуса на напитката. Както се изяснил след това, напитката била приготвена от плодовете на шоколадовото дърво, което се срещало често на континента. Връщайки се в Испания, Колумб донесъл на краля си бобове какао, но тогава никой не им обърнал никакво внимание.
Години по-късно конкистадорът Ернан Кортес също опитал божествената напитка, когато стъпил на земята на ацтеките. Те угощавали гостите си с горчивата напитка, от която чуждоземецът бил във възторг. Връщайки се от Мексико в Испания, Кортес донесъл със себе си няколко торби с какаови семена. Когато отишъл при испанският крал, той взел със себе си и сандъче с отбрани семена и рецепти за приготвяне на напитки. Скоро шоколадът станал задължителна напитка за испанските аристократи и много бързо завоювал възхитата на цяла Европа.

Отглеждането
Днес шоколадовото дърво се култивира в Средна и Южна Америка, на територията на Западна Африка, а също така и в Южна Азия, където температурата на въздуха никога не пада под 18 градуса и се колебае в пределите до 30 градуса. Годишната норма на падналите валежи там е 2000 мм, а влажността на въздуха е повече от 70%. Тези благоприятни условия осигуряват нормален растеж на вида. Такива условия са нужни и за отглеждане на шоколадовото дърво в стайни условия.

Какаовото дърво като стайно растение
В стайни условия или в оранжерия дървото може да се култивира относително лесно. Растението се размножава чрез семена и резници. Ако се снабдите със семена от дървото на какаото, вие трябва бързо да ги засадите в почва. Тъй като семената могат да покълнат бързо, то можете да ги отгледате във всяко време на годината. Преди да засадите семената в почвата на 1 см дълбочина, те трябва да бъдат накиснати за една нощ в топла вода. За растенията е нужна рохкава, водопроницаема почва. За да избегнете застояването на влага в саксията, под слоя хумус с торф насипете пясък. Саксията със засадените семена поставете на светло място без преки слънчеви лъчи. При висока влажност на въздуха и постоянна температура на въздуха в помещението в границите до 25 градуса семената прорастват след 2 седмици. Развивайки се, дървото на какаото достига височина от 1,5 до 3 м, но често остава много малко, тъй като видът расте много бавно. Нуждае се от полусянка, тъй като в природни условия расте под короните на големите дървета. Младите листа на шоколадовото дърво са в червено-оранжев цвят, постепенно те придобиват тъмнозелена окраска и стават блестящи. Интересни и забележителни са белите и червеникави дребни цветове на растението. На малките цветни дръжки по едно или в съцветия те стоят директно на ствола на дървото. В родината си не много приятният аромат на цветовете привлича насекомите опрашители. А в стайни условия за получаването на плодове е нужно изкуствено опрашване.
След известно време на ствола и клонките на дървото се образуват плодове с жълт, оранжев или виолетов цвят с големината на ябълка. Нужно е да помните, че шоколадовото дърво не обича въздушните течения и сухият въздух на радиатора, затова около растението трябва да поставите овлажнител на въздуха. И не трябва да се престаравате с овлажняването на листата. На прекалено влажните листа може да се образува плесен. Трябва да поливате растението с леко топла вода, която не съдържа варовик. Корените трябва да са леко овлажнени. Но не прекалено. В почвата не трябва да се задържа влага. През зимата поливането трябва да се съкрати. През зимата дръвчето се нуждае от допълнително изкуствено осветление. А от март до септември веднъж в месец трябва да подхранвате шоколадовото дърво с органични торове.
Обикновено в природни условия плодовете на шоколадовото дърво достигат размера на топка за ръгби до 15-30 см на дължина. В стайни условия, ако сте опрашвали изкуствено, плодовете не могат да достигнат такива размери. От началото на цъфтежа до узряването на плодовете на какаото минават 5-6 месеца в зависимост от местоположението на растението. В родината си шоколадовото дърво цъфти и плододава непрестанно.

Преработка на бобовете на какаото
Какаовите бобове се наричат семена и се намират вътре в плодовете и са покрити с бяло сочно плодово месо, т. нар. пулпа. Преди да се приготви от зърната какаов прах, те трябва да преминат процес на ферментация и изсушаване на слънце, за да може да отделите плодовото месо от семената. След това какаовите семена се пекат на огън, като от тях се сваля обвивката им и се наситняват.
Производството на шоколад леко се отличава от производството на какаов прах. Превръщането на дребните бобове в шоколад е тайната в производството на шоколад. В течната какаова маса се добавят различни компоненти: захар, сухо мляко, ароматизатори и какаово масло. Всичко това се смесва до получаването на еднородна смес. След това шоколадовата маса се подлага на интензивно смесване при високи температури, в резултат на това се изпарява излишната влага, като се гони и прекомерната горчивина. След това шоколадовата маса преминава стадий на темпериране – шоколадът няколко пъти се нагрява и охлажда до момента, в който какаовото масло не премине в най-стабилната си форма. След темперирането шоколадът се разлива в различни форми.

Съвет:
Идеалната температура за съхраняването на шоколада е от 13 до 18 градуса. При по-високи температури на повърхността на шоколада излиза мазнината и шоколадът побелява. Белият налеп на шоколада не е опасен за здравето, но изглежда непривлекателно и не вкусно. Срокът на годност на шоколада без добавки е 6 месеца.

За любителите на шоколад: отглеждаме какаово дърво
41121
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
Как да се избавим от плесените в контейнерите с разсад?
Премахват се ограниченията за клане
Регламентират пасищно отглеждане на свине от Източнобалканската порода
Отглеждане на насекоми
Nasekomo получи 8 милона евро за изграждането на фабрики за насекоми
Полезни съвети
Всяко растение в градината си има подходящ компаньон
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини