Начало » Новини » Света
09.03.2015 г.

Фермерите в ЕС се опасяват от сътресения след отпадането на млечните квоти

Прогнози

Farmer.bg

През миналата седмица ирландски чиновници предрекоха милиардни печалби и хиляди нови работни места при откриването на огромен нов завод за производство на сухо мляко, предназначено за развиващите се пазари, позовавайки се на историческото премахване на квотите в млечния бранш в Европейския съюз от 1 април. В други части на ЕС обаче мнозина фермери не са толкова оптимистично настроени. Те се опасяват, че отпадането на запазилите се в продължение на 30 години квоти ще доведе до още по-силна конкуренция и ще увеличи и без друго достатъчно силното колебание на цените, съобщи Ройтерс.

След 1 април за пръв път от 1984 г. за фермерите няма да има законови ограничения за количествата мляко, които могат да произвеждат. От ЕС се надяват реформата, която е една от най-големите за последните години, да разкрие нови огромни пазари за европейските млечни продукти в Азия и Южна Америка. В момента те се снабдяват от конкуренти като Нова Зеландия и САЩ.

Откритият през миналата седмица завод на ирландската компания за млечни продукти „Гланбия Ингридиънтс Айрлънд” е в състояние да произвежда до 300 тона сухо мляко дневно, като изграждането му е струвало 180 млн. евро.

Плановете на Ирландия да увеличи производството на мляко с 50% до края на десетилетието обаче са много по-амбициозни от тези на останалите държави в ЕС. Други държави очакват ръст под 20%, като прогнозите за съюза като цяло са за увеличение с едноцифрен процент.

От холандската „Рабобанк” очакват увеличаване на производството със 7-8% до 2020 г., като влиянието на този процес върху цените ще зависи от това колко бързо новото производство ще се появи за продажба в интернет. „Дългосрочната тенденция е възходяща, но пътуването се очертава доста неравно”, смята анализаторът Матю Джонсън.

В част от фермите вече се реализират планове за разширяване. 36-годишният ирландски фермер Бил О`Кийф заяви, че иска за една година да удвои своето стадо до общо 320 крави. През 90-те години на ХХ век семейството му е трябвало да плати над 50 хил. евро за покупка на квоти, така че да може да увеличи броя на кравите от 120 на 160.

Но хора, чийто бизнес е свързан с фермерите в други части на ЕС, твърдят, че мнозина изчакват да видят какво ще бъде действителното отражение на премахването на квотите най-малко в краткосрочен и средносрочен план.

„За някои фермери 1 април е денят на освобождението, но други се плашат от него. Предстои турбуленция и вероятно ще трябва да свикваме с това”, заяви Франс Курентюш, член на бордана директорите на холандския млечен кооператив „Фрисланд Кампина”.

В същото време фермерски организации съобщават, че производителите в планинските,  крайните северни и крайните южни части на ЕС се притесняват дали ще се справят с нарасналата конкуренция от страна на големите ферми в регионите с по-умерен климат. Премахването на квотите „ни плаши”, заяви 54-годишният Албърт Мартин, който гледа 48 крави в областта Изер във френските Алпи. „Аз все още обаче имам надежда. Мисля, че само след няколко години млякото ще се плаща по-скъпо в сравнение с днес”, добави той.

От лобистката организация „Юропиън Милк Борд” обявиха, че новата система ще увеличи вероятността за рязък спад на цените, което принуждава фермерите да се отказват от бизнеса си. Оттам призоваха за създаването на система за спешни ограничения върху производството, която да се прилага в случай, че цените се срутят. През миналата година цените на млечните продукти в ЕС се понижиха средно с 19% заради нарасналото производство, по-слабото запасяване със сухо мляко в Китай и забраната за внос на хранителни продукти, въведена от Русия на 6 август.

Ирландският министър на земеделието Саймън Коувни обаче заяви, че на практика цялото допълнително производство ще излезе на международния пазар. Според него европейските фермери трябва да се притесняват не от конкуренцията вътре в съюза, а от тази на производители като Нова Зеландия, която е увеличила 4 пъти производството, откакто ЕС въведе квотите. „След 1984 г. бяхме като с усмирителна риза. Трябва да се подготвим за колебанията на цените, които са реалност независимо дали го желаем, или не”, добави той. 

Фермерите в ЕС се опасяват от сътресения след отпадането на млечните квоти
7196
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Нов закон за състава, етикетирането и наименованието на меда, плодовите сокове, конфитюри и мляко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените на фуражите се стабилизират, няма и очаквания за значителни колебания
Ръстът в производството на сурово мляко в световен мащаб се забавя
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини