15-02-2005 г. Докторът на науките Виепк Воскамп, изследователски и развоен мениджър при "Холандска генетика", представя програмата за генетично подобряване в едно задълбочено четиригодишно проучване, провеждано от Университета на Вагенинген, Млечната индустрия (NZO) и Индустрията за генетично подобряване (CRV). То много сигурно би могло да доведе до напълно различно генетично подобряване на биците. Ще бъде възможно да се отбират мъжки разплодници, които така облагородяват кравето стадо, че от него да се получава мляко, което понижава кръвното налягане у хората, поощрява растежа на децата или чието съдържание е с идеална пригодност за правене на сирене. Този сценарий би могъл да стане реалност в близко бъдеще благодарение на това уникално холандско проучване. Класацията на холандските бици, доказано подобряващи продуктивността на кравите, ще се промени драматично през идните години. В тази бъдеща листа млекопроизводителите ще ползват нови критерии за избор на бик. Например бик А създава потомство, даващо мляко, подходящо за преработка в сирене, бик Б - което съдържа протеини, които нормализират високото кръвно налягане у хората, и бик В създава потомство, което има високи постижения в продуцирането на мляко с малко мастни киселини. Забележително събитие, което доведе до интерес от високи международни нива към това холандско проучване, в което университетът на Вагенинген, млечната индустрия и индустрията за генетично подобряване обединиха силите си. Виепк Воскамп беше поканена да се присъедини към тима за това проучване в качеството й на представител на индустрията за генетично подобряване. Това проучване се планира да продължи четири години и ще коства 1,7 милиона евро. На въпроса, какво по-точно проучвате, тя отговаря. "Сега ние отбираме биците по критерии като масленост на млякото и азотни вещества (протеин) в млякото. С този проект ние възнамеряваме да изнамерим нови белези, по които да можем да отбираме биците при по-високо ниво на детайлизиране, отколкото при сега общоприетото ниво, при което обекти на внимание са маслеността на млякото и протеина в млякото. Например ние знаем, че някои крави продуцират протеин в тяхното мляко, който е идеално подходящ за преработка на суровината в сирене. Това мляко има подходящо за тази цел съотношение на казеина, суроватката и протеина. Напоследък ние издирваме у биците белези, които ни позволяват да отбираме животните на базата на близостта им до това идеално съотношение. Това също така е възможно и за други признаци.". Виепк Воскамп резюмира една цялостна поредица от специфични признаци, с които изследователите възнамеряват да се заемат. В добавка на съотношението казеин, суроватка и протеин те включват инхибитора на възпалението лактоферин, протеини понижаващи високото кръвно налягане, протеини, които стимулират растежа на младото поколение от рода човешки, алфалактоалбумин и млечно масло с по-ниско съдържание на мастни киселини или на ненаситени мастни киселини. Има цяла поредица от масти и протеини извън този списък, които млечната индустрия може да постави на дневен ред, за да се произвежда сирене при по-висока ефективност, или са полезни за нашето здраве. (Следва от в. Фермер)