Начало » Новини » Страната
24.02.2015 г.

Еколози : Кой изнудва премиера Борисов за ски-зоната в Банско?

Становище

Farmer.bg

Коалицията от екологични и граждански организации "За да остане природа в България" алармира премиера Бойко Борисов за опасността да вземе решение за Банско, което нарушава по престъпен начин законовите устои на държавата. Според експертите съществува чудовищен натиск от страна на министри и инвеститори върху държавни служители и природозащитници под лъжовния мотив, че видите ли ще се разреши строителството на нова кабинка в ски зона Банско. Всъщност проектът е параван за увеличение на концесионната площ на ски зоната Банско и за ново строителство, предупреждават от организацията. И допълват, че в новата история на България такова нарушение на екологичното законодателство и на Закона за концесиите не е имало.

Зад лозунгите за „нова кабинка“ се крие желанието на концесионера в ски зоната да се узакони вече извършеното без необходимите разрешения застрояване в ски-зона Банско и да се прикрие липсата на държавен контрол, довели до надвишаване на концесионната площ с 650 декара над разрешените 990. Според становища на екоминистерството това надвишение е резултат от изграждането на ски съоръжения, които не са били съгласувани с министерството и не са били предвидени по концесионния договор за ски зоната. Такъв жест не е правен никога досега към друг инвеститор в България, пък камо ли бил той собственост на офшорни компании.

За да разреши нова кабинка и писти, Министерският съвет ще позволи промяна на концесионния договор, която допуска и ново строителство в Национален парк Пирин въпреки забраната в чл. 21 на Закона за защитените територии. Това ще бъде обаче в грубо нарушение и на принципите на Закона за концесиите и правилата за свободна конкуренция, тъй като се подменят първоначални условия на конкурса за концесията за ски-зона Банско от 2001 г.

Именно тази възможност да се позволи ново застрояване в ски зоната ще направи решението на сегашното правителство много по-скандално от проекторешението на правителството Орешарски.

Ако Министерският съвет реши да промени концесионния договор, това автоматично ще облече в законова рамка и неоснователно продадените от концесионера ски съоръжения на трети фирми. Към настоящия момент държавата не е санкционирала концесионера за продажбата на лифтове (Чалин Валог, Шилигарника-Тодорка и др.) на офшорна фирма, въпреки че са обектите на концесията.

Причината за това е, че за нито едно от предвидените в концесионния договор съоръжения не е издаден до сега акт за държавна собственост и това позволява на концесионера да се разпорежда с тях безконтролно, включително да ги залага в банки.

Така при наличието на огромен брой нарушения на концесионния договор, установени от екоминистерството във връзка с изискванията за опазването на околната среда и защитените територии, вместо прекратяване на договора, отделни министри тласкат премиера към следварително изменение на концесионния договор.

 

Коалицията "За да остане природа в България" за пореден път призовава правителството за следните действия, преди да вземе решение за Банско.

 

1.         Да направи публични доклада на работната група за проверката на концесията и предлаганото решение за бъдещето на концесионния договор за ски зона Банско и да даде срок от поне две седмици за запознаване на обществеността с тях.

2.         Да бъдат взети под внимание и подробно описани всички нарушения в ски зона Банско и да се потърси ясна отговорност за тях.

3.         Да организира съгласно изискванията на устройствения правилник на МС публично обсъждане на доклада и проекто-решението, преди да бъде предрешено бъдещето на Национален парк "Пирин".

Еколози : Кой изнудва премиера Борисов за ски-зоната в Банско?
6727
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
БАБХ
Доказано е – деца, почиващи в Банско, не са натровени от храна
Предстоящо
На 2 и 3 септември в Банско се организира кулинарен празник „Уникално Банско“
Решения на Министерския съвет
Кабинетът одобри новата кабинкова линия в ски зоната в Банско
Банско с нови осем квартала с 40 хиляди легла!
Нов протест в София срещу незаконния опит за разширение на ски зона Банско
Решения
Мащабно разследване на прокуратурата доказва нарушения в ски зоната в Банско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини