Начало » Новини » Страната
11.02.2015 г.

Подробни разяснения по законовите промени за ползването на земeделските земи през 2015 г.

Важно за фермера

Farmer.bg

По повод последните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, чието гледане започна днес, от министерството на земеделието пуснаха подробни разяснения по направените корекции. Най-важното, за което Farmer.bg вече информира е удълженият срок, в който областните дирекции „Земеделие” ще приемат споразуменията за ползването на земеделските земи. Заповедите за масивите ще се издават до 27 февруари 2015 година. Със закона се уреждат и много от дългоочакваните от страна на браншовите организации отношения. Първото е, че в комисиите по изготвяне на проекта за разпределение на масивите за ползване вече ще участват както собствениците, така и ползвателите на земеделски земи.

В споразуменията ще могат да се включват и проектни полски пътища, които попадат в масивите за ползване и не са необходими за осигуряване на достъп до конкретни имоти за стопанската година. За новата стопанска година обаче  ползвателят е длъжен да осигури транспортен достъп, в случай че това е необходимо.

От споразуменията за ползване се изключват фермерите, кооперациите и фирмите, които не са изплатили задълженията си за ползваните до момента т.нар. „бели петна”, както и свързаните с тях лица по смисъла на Търговския закон.

Изплащането на сумите, дължими за белите петна ще се извършва вместо в общините, в Областните дирекции „Земеделие” по местонахождение на имотите.

Земеделските производители, които получават подпомагане по мярка „Агроекологични плащания” от старата програма 2007-2013 г., ще могат да запазят местоположението в споразуменията на терена, който обработват или им е разпределен. 

С промените отпада необходимостта от вписване на споразумения за уедряване на имоти по собственост в службите по вписвания. Споразуменията ще служат за изменение на картата на възстановената собственост или кадастралната карта въз основа на нотариално заверено споразумение между собствениците. С одобряване на плана за уедряване се прекратяват и договорите за наем или аренда за имотите, включени в плана.

На фермерите, собственици на пасищни животни и регистрирани животновъдни обекти, ще могат вече да се разпределят пасища, мери и ливади от общинския и държавния поземлен фонд без търг. 

Разпределението ще се извършва от комисии към общините или към областната дирекция „Земеделие”в зависимост от това дали земята е общинска или държавна. Желаещите лица, които имат право да участват в разпределението, следва да подават заявления в общината, в която са регистрирани животновъдните им обекти в срок до 1 март 2015 г., като по този начин те ще могат да кандидатстват за подпомагане през настоящата година. С четири месеца се удължава срокът за подаване на заявление за разпределение за следващата стопанска година.

Всеки собственик на пасищни животни ще може да заявява допълване на правното му основание с пасища, мери и ливади в нормата до 10 дка за една животинска единица за имоти от 1 до 7 категория и до 20 дка в имоти от 8 до 10 категория.

При недостиг на пасища, мери и ливади в съответното землище, се извършва допълнително разпределение в съседни землища, община или област. Договорите на предоставените по този ред имоти са с минимален срок за ползване до 5 години, при условие, че не се променя броят на животните. При увеличаването им, лицето ще може да кандидатства за допълнителни площи.

Останалите след разпределението пасища, мери и ливади от общинския и държавен поземлен фонд ще се включват в търгове, в които ще могат да кандидатстват собственици на животни. За тях вече няма да важи условието за достигане на нормата от разпределението.

Прието е изменение и в Закона за арендата в земеделието, като минималният срок, за който могат да се сключват договори за аренда е пет години, вместо досегашните четири.

Подробни разяснения по законовите промени за ползването на земeделските земи през 2015 г.
10338
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Народно събрание
Парламенът прие дълго обсъжданите промени в закона за земята
Заседание на земеделската комисия
Предлагат солари да се строят върху терени, които 3 поредни години пустеят
Позиция
Аграрната камара твърдо стои зад промените в закона за земята
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
До 30 април 2024 г. тютюнопроизводителите могат да се регистрират в публичния регистър
МЗХ и браншови представители обсъдиха идеи за промени в Закона на кооперациите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини