Българският евродепутат Момчил Неков е внесъл поправки в позицията на Европейския парламент по предложението на Европейската комисия за промяна на условията за работа на европейските схеми за мляко и плодове в училище, финансирани със средства от бюджета на Съюза. Предложението на Неков е държавите членки да бъдат задължени да включат поне 10% биопродукти в менюто на учениците. Целта е да се подобри храненето в училище и да насърчи създаването на навици за здравословно хранене сред подрастващите.
Предстои през март земеделската комисия на ЕП да гласува доклада за схемите за подпомагане на плодове и зеленчуци и на мляко в училище, заедно с внесените в Неков поправки. Окончателното приемане на доклада е насрочено за април.
Европейската комисия предлага обединяване на действащите досега две схеми - за мляко и за плодове и зеленчуци в училище. То цели намаляването на административните пречки за участие в схемите и за отчитане на изпълнението им, както и подобряване на ефективността на усвояване на европейските средства.
Еврокомисията смята, че с новата организация ще подобри потреблението на здравословни храни, което намалява в Европа. Ако бъде прието предложението, 15% от бюджета по тази политика ще бъде заделян за създаване на навици у подрастващите за здравословно хранене. Предимство ще се дава на европейски и сезонни продукти, за да се стимулира консумацията на пресни плодове и зеленчуци, вместо на пюрета и сокове.
Двете схеми за училищата са въведени за насърчаване на производството и потреблението на плодове и зеленчуци и на млечни продукти в ЕС. Всеки от тези сектори на европейското селско стопанство представлява приблизително 15 % от стойността на селскостопанската продукция на ЕС. Схемата за мляко се прилага от 1977 г., а за плодове и зеленчуци - от 2009 г.
В България плодове и зеленчуци в училище се дават от 2010 г. За учебната 2013/2014 година са изплатени 8,8 млн. лв. (100% от бюджета на програмата). Обхванати са 2239 учебни заведения и близо 320 000 деца. По схемата се получават 14 вида пресни плодове и зеленчуци.