Начало » Новини » Коментари
08.01.2015 г.

Шок за фермерските бензиностанции – за 2 дни трябвало да монтират касови апарати и нивомери

Законодателни промени

shc.hu

С изненадващи промени в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), обнародвани в последните дни на 2014 г със Закона за държавния бюджет, парламентът постави ведомствените бензиностанции в патова ситуация, при която за два дни между празниците са били длъжни да поставят нивомери и касови апарати, които да ги свързват с данъчните. За това сигнализираха представители на бизнеса, позовавайки се приетите по Коледа изменения в чл.118 от закона за ДДС, които изискват от първи януари 2015 г. ведомствените бензиностанции да се оборудват с електронна система с фискална памет (ЕСФП) и с нивомери, които да отчитат потреблението на горива. Според представители на бизнеса по този начин неправомерно ведомствените бензиностанции се приравняват с останалите, които продават горива на множество клиенти и които като търговски обекти са длъжни да отчитат оборотите си. Известно е, че фермери и кооперации масово разполагат с ведомствени бензиностанции, необходими по време на жътва или сеитба да са в близост и на разположение за кампаниите.

Собствениците на такива бази за горива ще трябва да избират между това да инвестират значителна сума в обекта си или да спрат да го използват и да зареждат автомобилите си от действаща бензиностанция, купувайки горивото на относително по-високи цени, коментират хора от бранша.

Според представители на тези обекти тази мярка ще утежни с допълнителни разходи хиляди стопански субекти, предимно от браншовете транспорт, земеделие и строителство.

Тези фирми в голямата си част са малки и средни и досега бяха длъжни да декларират получените в резервоарите си горива в самия ден на доставка, без значение работен или почивен, по електронен път чрез т.нар. информационна система за контрол на горивата (ИСКГ) на НАП. Затова е спорно доколко нововъведенията ще доведат до по-голяма събираемост на данъци и намаляване на сивата търговия, каквито основания обикновено се изтъкват като цел на подобни промени, посочиха експерти от „Дизелор“, компанията, която търгува активно с ведомствени бензиностанции в страната.

Бизнесът е е напълно изумен от поставените срокове, в които промените влизат в сила. От обнародването им до влизането им в сила има 7 дни, от които само 2 работни. Минималното технологично време за поръчка, доставка и монтаж на изискваните системи се колебае около 30 дни, без да включваме време за запознаване и избор на подходяща система.

Така законотворците с един широк замах поставиха от 01 януари т.г. извън закона хиляди фирми, използващи ведомствени бензиностанции, в огромната си част изрядни данъкоплатци, като създадоха за пореден път условия за безпорядък и административен произвол, посочиха пред Farmer.bg хора от бранша.

Въпросните промени в ЗДДС са приети чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за Държавния бюджет на Република България за 2015 година, буквално в последния работен ден на Народното събрание. Две седмици по-рано парламентът прие Закон за изменение и допълнение на ЗДДС с множество други изменения, някои от които широко обсъждани. Там обаче промяната на чл.118 не намира място. Преднамерен или не, този „пропуск“ говори много за посредственото качество, с което се създават законите у нас. Остава ни малка надежда, че няма да е така и с тяхното прилагане, посочват експерти от „Дизелор“.

 

 

 

Шок за фермерските бензиностанции – за 2 дни трябвало да монтират касови апарати и нивомери
39336
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Нивомери ще се монтират на резервоари с вместимост от 1 тон
Позиция на Дизелор
Защо новият контрол върху ведомствените бензиностанции е вреден за фермерите и за фиска
Реакция
И зърнопроизводителите искат отмяна на законовите промени за ведомствените бензиностанции
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини