Начало » Новини » Страната
12.01.2015 г.

Защо новият контрол върху ведомствените бензиностанции е вреден за фермерите и за фиска

Позиция на Дизелор

Farmer.bg

Компанията за търговия с горива Дизелор (Dieselor) представя експертно становище по повод промените в Закона за ДДС, обнародвани в брой 107 на «Държавен вестник» в края на 2014 г. По неофициална информация тези промени ще засегнат около 20 хиляди ведомствени бензиностанции в страната. От тях половината са на земеделски производители и кооперации, съобщи в интервю за БНР Радослав Христов, зам. председател на асоциацията на зърнопроизводителите.

Farmer.bg публикува пълния текст на становището на Дизелор (Dieselor), което представлява интерес за всички земеделски производители.

Чрез изненадващите промени ведомствените бензиностанции, служещи за зареждане на горива за собствени нужди, се задължават да се оборудват с ЕСФП (електронна система с фискална памет), която включва нивомерна система, фискално устройство и е свързана с НАП в реално време посредством мобилна връзка. Практически те трябва да отговарят на изискванията, на които отговарят останалите бензиностанции, продаващи горива като търговски обекти. Самите промени са приети тихомълком, без обсъждане. Подробности може да видите тук: https://goo.gl/qOmjj7

Защо тази мярка е необоснована и излишна и няма да доведе до намаляване на незаконните продажби на горива и повишаване на събираемостта на данъците? Аргументите в защита на тази теза са следните:

1. Досега действащият режим по чл. 118 от ЗДДС предвиждаше всяка доставка на гориво във ведомствена бензиностанция да се декларира чрез Информационната система за контрол на горивата (ИСКГ) по електронен път в сайта на НАП на датата на извършване на доставката.

Това деклариране е двойно – получателят има задължение да декларира, че е получил, а доставчикът – че е доставил горивото независимо един от друг. Според нас тези задължения осигуряват достатъчно информация на НАП за движението на горивото и възможност за допълнителен контрол. Двойното деклариране означава взаимен контрол, а подаваните данни съдържат цялата нужна информация – ясно обозначени доставчик, получател, място на ведомствената бензиностанция, вид и количество гориво и куп друга информация. Дори смятаме за прекалено утежняващо изискването декларирането да става задължително на датата на доставката. Когато доставките се извършват в почивни дни или извънработно време, както доставчикът, така и получателят ангажират служители, които да подават информация към НАП, което води до допълнителни разходи. Да не говорим, че при търговците на горива декларациите са десетки и стотици на ден, т.е. има служители, които специално се занимават с това да обслужват изискванията на администрацията. По ЗДДС доставчикът може да издаде фактура до 5 дни след доставката, но трябва да я декларира същия ден!! Но така или иначе органите на НАП имат всичко нужно, за да осъществят контрол върху движението на горивото и да извършат проверка на място, ако сметнат за нужно.

2. Наличието на нивомери и касови апарати с дистанционна връзка с НАП осигурява само и единствено подаване на по-голямо количество информация на по-чести интервали. Тази система не е механизъм за дистанционна проверка, тя е някакъв източник на информация, въз основа на който НАП преценят дали има „вероятност за нарушение“. За да се установи нарушение, е необходима физическа проверка. Според НАП информацията от тези системи им помага да анализират риска и да извършват по-целенасочени и резултатни проверки. Според нас след близо 2 години опит при оперирането на бензиностанции – търговски обекти, ЕСФП с нивомери са доста усложени механизми, които утежняват работата на бензиностанциите и поради излишната си сложност относително често генерират и предават неточна и необобщена информация, която трудно може да бъде адекватно структурирана, камо ли анализирана. Разбира се, ние нямаме поглед отвътре на обобщената информация в НАП. Но със сигурност ЕСФП не отменят задължението на органите да осъществяват физически контрол, а според нас не спомагат много за неговата ефективност. В спешно публикувания от МФ проект за промяна на Наредба Н-18/2006г. се вижда, че НАП трябва да провери всички ведомствени бензиностанции в срок до 31.01.2015 г. Това предполага, че агенцията има достатъчно ресурс да извършва текущи проверки на всички тези обекти, което само по себе си обезсмисля мярката със задължаването им да ползват ЕСФП с нивомери.

3. Въвеждането на нивомери във ведомствените бензиностанции ще доведе до сериозни разходи за субектите, които ги стопанисват. Тези разходи ще бъдат непропорционални, тъй като системите имат задължителни компоненти (фискално устройство, нивомерна конзола), които трябва да присъстват, без значение дали системата обслужва 1 или 6 резервоара, и дали през нея минават хиляда или един милион литра гориво месечно. Иначе казано, финансовата тежест на единица гориво ще бъде значително по-голяма, отколкото при търговските обекти, като колкото потребителят на гориво е по-малък, толкова повече ще се оскъпи горивото, което използва. Това ще направи за някои потребители неизгодно стопанисването на ведомствен обект, съответно ще ги принуди да пренасочат потреблението си към бензиностанции – търговски обекти. И в двата случая обаче стопанските субекти ще претърпят вреди, което ще намали тяхната ефективност. И колкото по-малки са потребителите, толкова по-потърпевши ще бъдат от новата система.

Начинът на приемане на промените и фактът, че още на 07.01.2015 стартираха действия по контрол на спазването им, без да е осигурено нужното време за изпълнение, дават сериозни основания да смятаме, че те нямат за основна цел подобряване на резултатите на фиска, а обслужват лобистки интереси. Несъмнено печеливши от промените ще бъдат бензиностанциите – търговски обекти. Колкото повече бензиностанции има даден субект, толкова по-облагодетелстван ще бъде от поправката. Най-потърпевши ще бъдат земеделските производители, транспортните и строителните дружества. По груби оценки ведомствените бензиностанции наброяват над 20000, като НАП вероятно имат по-точни данни. Засегнатите ще са голям брой от важни за икономиката сектори.

Поради гореизложените обстоятелства считаме, че промените в чл.118 от ЗДДС не обслужват обществения интерес, вредни са за бизнеса и работят само в полза на определен тесен кръг лица. Следователно трябва да бъдат изцяло отменени, а действащият до 31.12.2014 режим да бъде преразгледан и оптимизиран.

Защо новият контрол върху ведомствените бензиностанции е вреден за фермерите и за фиска
28236
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Декларация
Търговци настояват за временно ограничаване на износа на горива
Позиция на бранша
Бизнесът очаква покачване на цените в малките бензиностанции
Антикризисно
Съдържателите на малки бензиностанции обсъдиха с премиера Петков мерки срещу скъпите горива
В активния сезон
Земеделците помагат на малките бензиностанции да държат цените на горивата ниски
Есенната кампания също е със скъпо гориво
Малките бензиностанции се опълчват срещу изкуствено поддържаните високи цени на горивата
Сагата с контрола върху горивата продължава
Борисов: За два месеца наблюдение разкрихме каналите за източване на бюджета през пазара на горива
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини