Начало » Важно за фермера » Животновъдство
30.12.2014 г.

Симеон Присадашки е новият председател на развъдната асоциация на черно-шарената порода

Отчет

Представянето на елитните породи на последното изложение в Сливен Снимка: Farmer.bg

В средата на декември членовете на Асоциацията за развъждане на черношарената порода- Добрич проведоха второто си отчетно-изборно събрание, съобщиха от организацията. Членуващите в нея надхвърлят 200 фермери, които отглеждат 26 хиляди животни. За отчетния период броят на контролираните крави е нараснал от 16 хил. на 26 хиляди, съобщи изпълнителният директорл на организацията Ангел  Йонов. Средната продуктивност се е увеличила от 6100 кг за лактация преди четири години на 7 100 кг през 2013 година. Фермите, регистрирали повече от 10 000 кг мляко средно от крава, наброяват шест, а кравите, дали повече от 11 000 кг за лактация, надхвърля 300 животни.

В рамките на последните четирит години асоциацията организира две национални изложения на черношарената порода, които по нищо не отстъпваха на организираните в Европа.Бяха показани превъзходни млади животни - бременни юници, които според оценяващия германски съдия, по нищо не отстъпват на представяните по европейските изложения.

През периода е внедрена и информационна система, благодарение на която фермерите всеки месец получават обработена информация за състоянието на животните. Чрез нея стана възможно  установяването на развъдните стойности на 44 бика и над 16 000 крави, използвани в България. Данни които ще послужат за правилното уравление на фермите чрез съставянето на случните планове и максимално използване на най-добрите бици.

Внедрени са още линейна оценка на животните и изготвяне на случните планове по програма, която ползват говедовъдите в Германия. Членовете на асоциацията са изработили и проектоплан за бъдеща по квалификацията на младите специалисти и довършването на информационната система.

Избран бе и нов управителен съвет и ново ръководство. За председател на асоциацията беше избран Симеон Присадашки, фермер от София и собственик на млекопреработвателното предприятие "Жоси. Така животновъдите за втори път избират за председател на животновъдна организация млекопреработвател, коментираха фермери. Колегата му Димитър Зоров беше избран да ръководи Националния съюз на говедовъдите. Според запознати целта на подобни обединения означава консолидация в сектора, необходима за предстоящите промени, свързани с отпадането на млечните квоти и защитата на родното производство.

За заместник на Присадашки в асоциацията е избран Димитър Шопов, фермер от Добрич.

Изпълнителен директор отново ще бъде Ангел Йонов. Останалите членове на управителния съвет са  Минчо Иванов, фермер номер едно от с ело Кортен, Димитър Зоров, собственик на една от най модерните ферми в България, Михаил Михайлов, фермер от Средец, Имрен Мехмедова, фермер от Омуртаг, Димитър Димитров, селекционер от Сливен и Александра Недкова.- селекционер в най голямата говедовъдна ферма с над 2 000 дойни крави в село Поповица .

Асоциацията през месец януари ще публикува новия отчет с постигнатите резултати през 2014 година и новата програма за изпълнение по отношение селекцията за подобряване и усъвършенстване на черношарената порода. Целта е повишаване на генетичното ниво на стадата и на продуктивността на животните, така че българските фермери да станат конкурентни на колегите си в Европа, посочи още Ангел Йонов.

                                     

 

 

 

 

Симеон Присадашки е новият председател на развъдната асоциация на черно-шарената порода
16000
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Предстоящо
Асоциацията на месопреработвателите насрочва общото си събрание на 20 юни
Асоциация на българските села
Навременна инициатива за възраждане на образованието в селата
Кани и други браншови организации да се включат
Пчеларска асоциация започва борба срещу подправения мед в Европа
С участието и на български представители
Учредиха Европейска пчеларска асоциация
Предстоящо
Ден на отворените врати на Асоциация „Традиционни български консерви“
Над 200 тона са влезли у нас на цена под 7 евро за килограм
И овцевъдите щели да блокират ГКПП заради вноса на агнешко от Северна Македония
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини