В речта си за състоянието на Съюза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви нова инициатива: „Днес мога да обявя, че ще увеличим бюджета си за промоция, за да стартираме нова кампания „Купувайте европейски храни“. Защото можем с гордост да кажем, че нашите европейски храни са най-добрите в света.“
Фермерските организации, представляващи европейските сектори за птиче месо, заешко месо и яйца, приветстват това признание за високите стандарти и качеството на европейските храни. За да бъде обаче кампанията „Купувайте европейски храни“ смислена, потребителите трябва да имат достъп до ясна информация за произхода на храните, които купуват и консумират.
Понастоящем правилата на ЕС изискват етикетиране на произхода само за прясно птиче месо и яйца. Няма такова задължение за преработени продукти (като нагетси, пици или готови ястия), за заешко месо (прясно, охладено, замразено и преработено месо) или в сектора на храненето и кетъринга (HORECA), където се използва по-голямата част от внесеното птиче месо, яйчни продукти и заешко месо. Тази празнина не позволява на потребителите да знаят дали консумират европейски продукти, произведени в съответствие с високите стандарти на ЕС за хуманно отношение към животните, опазване на околната среда и безопасност на храните, или вносни продукти, произведени при по-ниски условия.
По тази причина нашите сектори последователно призовават Европейската комисия да разшири задължителното етикетиране на произхода, така че да обхваща:
• Всички продукти от птиче и заешко месо, включително преработени продукти, мляно месо и отпадъци.
• Яйца и яйчни продукти, включително тези, използвани като съставки и в по-нататъшно преработени продукти.
• Хранителни услуги, кетъринг и онлайн платформи, за да се гарантира последователност и прозрачност по цялата верига
Подобреното етикетиране на произхода би укрепило доверието на потребителите и би предотвратило нелоялната конкуренция. Това е съществена стъпка, за да се даде възможност на гражданите да „купуват европейски храни“ и да се признаят усилията на европейските земеделски производители и преработватели.
Призива е от името на следните асоциации:
AVEC: Асоциация на преработвателите на птиче месо и търговците на птиче месо в страните от ЕС
Copa Cogeca: Обединеният глас на земеделските производители и техните кооперативи в Европейския съюз.
EFFAB: Европейският форум на животновъдите е асоциацията, която представлява
организациите и компаниите за развъждане и възпроизводство на животни в Европа. Членовете на EFFAB участват в генетичното подобряване на различни видове селскостопански животни и представляват голямо разнообразие от системи за отглеждане.
ERA: Европейската асоциация за отглеждане на зайци обединява национални асоциации и федерации на професионалисти от основните страни производителки на заешко месо в Европейския съюз. ERA представлява цялата производствена верига (производство, преработка и търговия с заешко месо).
ERPA: Създадена през 2007 г., ERPA има за цел да съхрани и развие производството на селскостопански птици в Европа (цветни птици от селски бавнорастящи породи), по-специално биологични птици и яйца, и да популяризира техните специфични характеристики.
EUWEP е организация, която представлява интересите както на EEPTA (търговци на яйца), така и на EEPA (преработватели на яйца).