До пет-десет години близо 2 милиарда души в Югоизточна Азия ще консумират кисело мляко, произведено с българска закваска и по българска технология. Това съобщи Васил Зографов, изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум" - единственото държавно млекопреработвателно предприятие, което държи патента върху бактерията за производство на българско мляко „бациликус булгарикус”. От години българската компания поддържа тесни контакти с японската фирма „Мейджи”, която за 40-годишния период на сътрудничество успя да разпространи родната продукция, така че млякото с българска закваска държи 40% от японския пазар, посочи зам. министърът на икономиката Любен Петров. През миналата година с „Мейджи България” е сключен лицензионен договор за производство на мляко с българска закваска в 12 държави от региона.
„До края на тази година ще имаме данните за производството на млякото в Тайланд, очакваме сериозно развитие и на пазара в Китай”, посочи изпълнителният директор Васил Зографов. Интерес към българското производство проявяват и от Бразилия, където тепърва предстоят преговори.
Докато външните пазари се развиват добре, продажбите на българския пазар са спаднали, което се дължи и на намаленото производство. По време на кабинета „Орешарски” сегашното ръководство беше сменено, в резултат на което за периода декември 2013 г. – септември 2014 г. компанията отчита отрицателен финансов резултат.
Смятаме, че до януари 2015 г. нещата ще се възстановят. За целта инвестираме в специаризирани магазини в цялата страна. Днес беше открит поредният осми фирмен магазин в столичния квартал „Иван Вазов”.
С него магазините в София стават 6 плюс още два обекта във Видин.
От началото на следващата година компанията ще предложи на българския пазар и наколко нови продукта.
Иновативният център е разработил препарати и закваски със здравни ползи. Подбрани са различни видове млечнокисели бактерии, експериментално доказали своите благоприятни свойства, които намаляват холестерола и притежават антиоксидантни свойства. На пазара ще бъде пуснато сирене, с чията консумация може да се нормализира и нивото на високото кръвно налягане при възрастни и болни хора.
Разработва се и мая, приготвена от млечна закваска, благодарение на която трайността на хляба ще се повиши.