Начало » Пазари » Животинска продукция
05.12.2014 г.

До 5-10 години над два милиарда азиатци ще потребяват кисело мляко с българска закваска

„Ел Би Булгарикум”

Новият магазин на пазара "Еван Вазов" в София Снимка: Ел Би Булгарикум

До пет-десет години близо 2 милиарда души в Югоизточна Азия ще консумират кисело мляко, произведено с българска закваска  и по българска технология. Това съобщи Васил Зографов, изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум" - единственото държавно млекопреработвателно предприятие, което държи патента върху бактерията за производство на българско мляко „бациликус булгарикус”. От години българската компания поддържа тесни контакти с японската фирма „Мейджи”, която за 40-годишния период на сътрудничество успя да разпространи родната продукция, така че млякото с българска закваска държи 40% от японския пазар, посочи зам. министърът на икономиката Любен Петров. През миналата година с „Мейджи България” е сключен лицензионен договор за производство на мляко с българска закваска в 12 държави от региона.

„До края на тази година ще имаме данните за производството на млякото в Тайланд, очакваме сериозно развитие и на пазара в Китай”, посочи изпълнителният директор Васил Зографов. Интерес към българското производство проявяват и от Бразилия, където тепърва предстоят преговори.

Докато външните пазари се развиват добре, продажбите на българския пазар са спаднали, което се дължи и на намаленото производство. По време на кабинета „Орешарски” сегашното ръководство беше сменено, в резултат на което за периода декември 2013 г. – септември 2014 г. компанията отчита отрицателен финансов резултат.

Смятаме, че до януари 2015 г. нещата ще се възстановят. За целта инвестираме в специаризирани магазини в цялата страна. Днес беше открит поредният осми фирмен магазин в столичния квартал „Иван Вазов”.

С него магазините в София стават 6 плюс още два обекта във Видин.

От началото на следващата година компанията ще предложи на българския пазар и наколко нови продукта.

Иновативният център е разработил препарати и закваски със здравни ползи. Подбрани са различни видове млечнокисели бактерии, експериментално доказали своите благоприятни свойства, които намаляват холестерола и притежават антиоксидантни свойства. На пазара ще бъде пуснато сирене, с чията консумация може да се нормализира и нивото на високото кръвно налягане при възрастни и болни хора.

Разработва се и мая, приготвена от млечна закваска, благодарение на която трайността на хляба ще се повиши. 

 

 

 

До 5-10 години над два милиарда азиатци ще потребяват кисело мляко с българска закваска
18865
 

Последни материали
Виж
Решения на БАСФ
Житните посеви влизат в кулминацията на развитието си. Да ги опазим икономически изгодно с Даксър ®, Приаксор ® и Ревикеар ® от БАСФ!
Нужно е засилване на пазарната ориентация и ръст на производителността
Двойно повече са кандидатите по интервенцията за застраховане
Законопроектът е внесен в парламента
Д. Танева иска държавният бюджет да заделя ежегодно 15 млн. евро за „Напоителни системи“
Полезни съвети
Колтучене на доматите – необходимост и правила
Преценките за културата като рискова свива площите в България и Румъния
Над половината от внасяната царевица в ЕС идва от Украйна
Георги Тахов откри БАТА АГРО
В края на май ще има новини за виртуалните животни
Свързани материали
Виж
Държавната компания пуска на пазара пробиотичен айрян без лактоза
Живко Живков: Здравословните млечни продукти на „Ел Би Булгарикум“ са наша кауза
Подкрете качеството!
Българският пробиотик срещу грипа на „Ел Би Булгарикум“
Отчет
Нов ръст на възнагражденията в „Ел Би Булгарикум“
Практика
Живков: „Ел Би Булгарикум“ е добър пример в млекопреработката
Партньорства
„Ел Би Булгарикум“ сключва минимум едногодишни договори – и с малки, и с големи ферми
Вижте адресите на фирмените магазини!
Модерен сайт на „Ел Би Булгарикум“ е в помощ на потребителите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини